Photo Gallery, Τοπικά

Από 20.000 έως 300.000 ευρώ σε ξενοδόχους

Σ18Φ1

Ανακαίνιση υποδομών, ενεργειακή αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και καινοτόμες ενέργειες εξωστρέφειας για την προβολή και προώθηση των επιχειρήσεων, χρηματοδοτεί το νέο ΕΣΠΑ-ΠΕΠ, από το πρόγραμμα ενίσχυσης στον τομέα του Τουρισμού, επενδυτικές προτάσεις στο οποίο μπορούν να υποβληθούν από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου. Αυτό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, χθες στην ημερίδα ενημέρωσης που διοργάνωσε η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας για τα μέλη της στο Κέντρο Τουριστικής Προβολής Βόλου. Επίσης, έγινε ενημέρωση από εφοριακούς, για τις φορολογικές αλλαγές που επήλθαν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

To πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) του ΕΣΠΑ 2007-2013 και αποσκοπεί στην ενίσχυση υφιστάμενων και νέων/υπό σύσταση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής και η απευθείας τόνωση του επιχειρείν σε συνθήκες κρίσης. Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση επιδιώκεται και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, καθώς η ενίσχυση απευθύνεται και σε υπό σύσταση επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Ι. Ευαγγέλου, τουριστικός επιχειρηματίας, πρώην πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ και πρώην αντιπρόεδρος του ΕΟΤ, το πρόγραμμα χρηματοδοτεί την ανακαίνιση-αναβάθμιση των υποδομών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μέχρι κατηγορίας τριών αστέρων, με ποσά από 20.000 μέχρι 300.000 ευρώ και συγκεκριμένα χρηματοδοτεί ανακαίνιση κτιρίων, αλλαγές επίπλωσης, ενεργειακή αναβάθμιση (ενεργειακά τζάκια, μονώσεις, τέντες, ηλιακοί συλλέκτες κ.ά.), καθώς και καινοτόμες ενέργειες εξωστρέφειας για την προβολή και την προώθηση ξενοδοχειακών καταλυμάτων και υπηρεσιών στο εξωτερικό (διαδίκτυο, εκθέσεις, σάιτ, πιστοποιήσεις κ.ά.).

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν:

-Υφιστάμενες επιχειρήσεις: Οι επιχειρήσεις που μέχρι τις 31.12.2011 έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και που θα πρέπει, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, να διαθέτουν τον/τους δηλούμενο/νους ΚΑΔ πριν την υποβολή της πρότασης.

-Νέες – υπό σύσταση επιχειρήσεις: Οι επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων. Οι νέες επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, να διαθέτουν τον/τους δηλούμενο/νους ΚΑΔ πριν την υποβολή της πρότασης, ενώ οι υπό σύσταση πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος στον κλάδο του τουρισμού ανέρχεται για την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε 1,8 εκ. ευρώ, ποσό όμως, που μπορεί να αυξηθεί.

Ο κ. Ευαγγέλου επισήμανε ότι η ζήτηση για προηγούμενα προγράμματα ήταν χαμηλή, λόγω της κρίσης, που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ χαρακτήρισε σοβαρό πρόβλημα και εμπόδιο για την ένταξη στο πρόγραμμα, την υποχρέωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, που πρέπει να έχει η επιχείρηση.

Η ίδια συμμετοχή στην περιοχή της Θεσσαλίας για οποιοδήποτε επενδυτικό σχέδιο ανέρχεται στο 50%.

Το πρόγραμμα ενισχύει δαπάνες προμήθειας εξοπλισμού – μηχανημάτων, κτιριακών – εγκαταστάσεων και  περιβάλλοντος χώρου, μεταφορικών μέσων, εξοπλισμού και εγκαταστάσεων Προστασίας Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης Ενέργειας, δικαιωμάτων τεχνογνωσίας, πιστοποίησης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, λογισμικού, προβολής – προώθησης, υπηρεσιών συμβούλων καθώς και λειτουργικές δαπάνες μόνο για τις νέες- υπό σύσταση μικρές επιχειρήσεις (ποσοστό ενίσχυσης 25%).

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από σήμερα 25.02.2013 και μέχρι τις 25.04.2013 στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr, www.ependyseis.gr/mis), ενώ ο φυσικός φάκελος κατατίθεται σε διάστημα δέκα ημερών από την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων σε έναν από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ, ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης, καθώς και στα συνεργαζόμενα Τραπεζικά Ιδρύματα και Αναπτυξιακούς Φορείς.

Για όλα τα έργα που θα ενταχθούν, υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής μέχρι το 100% της δημόσιας χρηματοδότησης με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής προκαταβολής.

Για τον Οδηγό του Προγράμματος, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα έντυπα υποβολής, τους τόπους υποβολής των προτάσεων καθώς και για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν:

α) Από τους κατωτέρω διαδικτυακούς τόπους www.ypoian.gr, www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.efepae.gr και www.aedep.gr.

β) Από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ και συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία από την ΑΕΔΕΠ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, Ελ. Βενιζέλου 4, ΤΚ 382 21, Βόλος. Τηλ. 24210/76894-8. Φαξ. 24210/29320 (Υπεύθυνη προγράμματος: Παπαθανασίου Κατερίνα, E-mail [email protected]), καθώς και από τα συνεργαζόμενα Τραπεζικά Ιδρύματα και τους Αναπτυξιακούς Φορείς, τα στοιχεία επικοινωνίας των οποίων αναφέρονται αναλυτικά στον Οδηγό του Προγράμματος.

Φορολογικά

Τη συνεργασία των ξενοδόχων, έτσι ώστε να παταχθεί η παραξενοδοχία που ανθεί στο Πήλιο με τις βίλες και τις πολυτελείς κατοικίες, ζήτησαν οι εφοριακοί της Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’) κ.κ. Εγνατιάδης Λάζαρος και Γουλιώτης Ιωάννης, που ενημέρωσαν για τις αλλαγές σε φορολογικά θέματα των ξενοδόχων, με την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).

Όπως επισήμανε ο κ. Κ. Λεβέντης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, κάποιοι χωρίς βιβλία πόρτας και ΑΦΜ, εισπράττουν περισσότερα από τους ξενοδόχους.

Στα φορολογικά των ξενοδοχείων, όπως ανέφερε ο κ. Εγνατιάδης, δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές, απλά άλλαξε το «βιβλίο πόρτας» και ονομάζεται πλέον «Έντυπο καταχώρισης Πληροφοριών της παραγράφου 23 του άρθρου 4».

Ο εφοριακός τόνισε ότι παρατηρείται μικρή παραβατικότητα στις μεγάλες τουριστικές μονάδες και μεγάλη στις μικρομεσαίες, ενώ τόνισε ότι με την είσοδο του πελάτη στο ξενοδοχείο, πρέπει ο ξενοδόχος να προσέχει στο να αναγράφει στο «βιβλίο» την ημερομηνία άφιξης, την πιθανή ημερομηνία αναχώρησης, το ονοματεπώνυμο του πελάτη, τον αριθμό δωματίου όπου διαμένει και το «πακέτο» υπηρεσιών, αν έχει συμφωνήσει.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το