Πολιτική

Από 180 έως 900 ευρώ το επίδομα πετρελαίου

Ποιοι θα πάρουν και πότε, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών

Το πλαφόν για την επιστροφή του φόρου από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης ανά γεωγραφική ζώνη, ορίσθηκε σήμερα (χθες) σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Η χώρα χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες.

Στην πρώτη ζώνη, με μέση κατανάλωση 3.000 λίτρα η επιστροφή θα είναι έως 900 ευρώ, η δεύτερη ζώνη με μέση κατανάλωση 1.800 λίτρα η επιστροφή θα είναι έως 540 ευρώ, η τρίτη ζώνη με μέση κατανάλωση έως 1.000 λίτρα η επιστροφή θα είναι έως 300 ευρώ και η τέταρτη ζώνη με μέση επιστροφή έως 600 λίτρα η επιστροφή θα είναι έως 180-190 ευρώ.

Για το ύψος της επιστροφής μπαίνει πλαφόν και στην επιφάνεια του ακινήτου, για το οποίο προορίζεται το πετρέλαιο θέρμανσης. Το όριο για το επίδομα ορίζεται στα 120 τ.μ. ανεξάρτητα από το συνολική επιφάνεια του ακινήτου.

Επίσης για την επιστροφή φόρου θεσπίζονται και περιουσιακά κριτήρια όσον αφορά την ακίνητη περιουσία. 14.000 με 15.000 ευρώ είναι το όριο του ατομικού εισοδήματος για τον άγαμο και 24.000 με 25.000 ευρώ για τον έγγαμο, ενώ το ποσό αυτό θα προσαυξηθεί κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, έως τρία παιδιά.

Επίσης, εγκρίθηκε ένα κονδύλι 20-30 εκατ. ευρώ για την χορήγηση επιδόματος ακραίας φτώχειας, υπολογίζεται περίπου 300 ευρώ, σε 100.000 οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι το δημοσιονομικό κόστος θα είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Περίπου 500.000 καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δεν θα λάβουν επιστροφή φόρου.

Για την επιστροφή, ο καταναλωτής θα απευθύνεται στο ειδικό site του ΚΕΠΥΟ, όπου θα συμπληρώνει μια ειδική φόρμα και θα αποκτά έναν μοναδικό κωδικό. Με τον αριθμό αυτό θα πηγαίνει στο πρατήριο υγρών καυσίμων, όπου προμηθεύτηκε το πετρέλαιο και ο πρατηριούχος σε μια εβδομάδα, μαζί με τον αριθμό τιμολογίου θα τα καταθέτει στο σύστημα “Ηφαιστος”.

Αναλυτικότερα και υπ’ αυτό το πρίσμα να περιορίσουν όσο γίνεται την κατανάλωση πετρελαίου το φετινό χειμώνα αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών τους πολίτες.

Αν και το μέτρο λαμβάνεται στο όνομα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου πετρελαίου, στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονται πως με τα κριτήρια που θέτει το τελικό σχέδιο που θα κληθούν να εγκρίνουν την Πέμπτη (σήμερα) οι πολιτικοί αρχηγοί για τη χορήγηση του «επιδόματος πετρελαίου», θα αφήνει απ’ έξω τουλάχιστον 500.000 νοικοκυριά που θα επιβαρυνθούν ολόκληρη την αύξηση στην τιμή διάθεσης του καυσίμου (περίπου μισό ευρώ το λίτρο με τιμή πώλησης στα 1,4-1,7 ευρώ το λίτρο).

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των «άτυχων» θα είναι πολλαπλάσιος. Καταρχήν εξαιρούνται αυτομάτως όσοι χρησιμοποιούν άλλες πηγές θέρμανσης εκτός του πετρελαίου, όπως πχ καυσόξυλα ή φυσικό αέριο. Και για όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο, τίθενται πολύ σκληρά κριτήρια επιλογής των δικαιούχων. Και όσοι τα πληρούν όμως, δεν θα λάβουν ένα εφάπαξ ποσό σαν επίδομα, αλλά θα τους επιστραφεί μόνο ένα μέρος από τον αυξημένο φόρο βάσει κατανάλωσης.

Άρα θα πρέπει να είναι φειδωλοί στις παραγγελίες τους. Μάλιστα θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι από την τσέπη τους ολόκληρο το ποσό, γεγονός που θα δυσκολέψει ιδιαίτερα τους περισσότερους καταναλωτές, λόγω κρίσης, να αγοράσουν πετρέλαιο -για να δικαιούνται μετά και επιστροφή του επιπλέον φόρου.

Στην τελική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών εταίρων, αποφασίστηκε πως το επίδομα θα κλιμακώνεται από 180-900 ευρώ αλλά θα δίδεται μέχρι μια συγκεκριμένη ποσότητα, που σε ορισμένες περιοχές δεν θα ξεπερνά ούτε τον 1 τόνο πετρελαίου.

Θα ισχύσουν όμως και άλλα κριτήρια. Θα εξετάζεται:

– Το εισόδημα: δικαιούχοι της επιστροφής φόρου, θα είναι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ ή ζευγάρια με συνολικό εισόδημα 24.000, το οποίο θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα από τα ανήλικα τέκνα. Στην περίπτωση αυτή το ανώτατο όριο εισοδήματος θα φτάνει στα 33.000 ευρώ.

-Η αξία της κατοικίας: τίθεται όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας στα 120.000 ευρώ για άγαμους και 200.000 για εγγάμους

-Η επιφάνεια της κατοικίας: τίθεται όριο τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας στα 120 τετραγωνικά. Όσοι πρέπει να ζεστάνουν μεγαλύτερους χώρους, θα παίρνουν πίσω μόνο το ποσό φόρου επί της κατανάλωσης που αντιστοιχεί στα 120 τμ.

Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν την επιστροφή του φόρου μέσα σε 14 μέρες από την αγορά του πετρελαίου. Μπαίνει όμως και πλαφόν στα λίτρα που μπορεί να καταναλώνει κάθε σπίτι. Συγκεκριμένα:

Στην 1η Ζώνη και για αγορά ποσότητας έως 3.000 λίτρα το πόσο επιστροφής φόρου θα φτάνει έως 900 ευρώ.

Στην 2η ζώνη και για ποσότητα έως 1.800 λίτρα το ποσό της επιστροφής φόρους θα φτάνει τα 540 ευρώ.

Στην 3η ζώνη και για ποσότητα έως 1.000 λίτρα το ποσό επιστροφής φόρου θα φτάνει τα 300 ευρώ.

Στην 4η ζώνη και για ποσότητα έως 600 λίτρα το ποσό επιστροφής φόρου θα φτάνει έως 180 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι 4 γεωγραφικές ζώνες που θα λαμβάνονται υπόψη για την χορήγηση των επιστροφών φόρου πετρελαίου θέρμανσης είναι τα εξής:

Α΄ Ζώνη: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα

Β΄ Ζώνη: Ευρυτανία, Γιάννενα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα , Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες , Καβάλα, Ξάνθη , Ροδόπη, Έβρος.

Γ΄ Ζώνη: Αττική ( εκτός Κυθήρων και νήσων Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαϊα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος , Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα.

Δ΄ Ζώνη : Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά , Ιθάκη.

300 ευρώ σε… ακραία φτωχούς

Κατ΄εξαίρεση αποφασίστηκε να δοθεί -με βάση πρόταση της ΔΗΜΑΡ- και ένα επίδομα «ακραίας φτώχειας» (σε νοικοκυριά για παράδειγμα όπου και οι δύο γονείς είναι άνεργοι). Υπολογίζεται σε 300 ευρώ και δοθεί σε περίπου 100.000 νοικοκυριά μόνο με κοινωνικά κριτήρια. Το κονδύλι θα φτάσει στα 30 εκατ. ευρώ για όλους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το