Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Από 15 ετών κάνουν χρήση κάνναβης

Ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Πιλότος στο Βόλο κ. Γιάννης Μίλτος, ο υπεύθυνος του τμήματος εκπαίδευσης κ. Ξενοφώντας Σελπεσάκης και η αρμόδια του τμήματος έρευνας κ. Ράνια Μπέλλου

Έξι πολύτιμα χρόνια, μέχρι ο χρήστης να ενταχθεί σε πρόγραμμα αποθεραπείας, χάνονται δυστυχώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στο ΚΕΘΕΑ-Πιλότος του Βόλου, η πρώτη επαφή του ατόμου με τις ουσίες, κυρίως την κάνναβη, γίνεται κοντά στην ηλικία των 15 ετών.

Για τα επόμενα δύο χρόνια ο έφηβος κάνει πειραματική χρήση, ενώ συμπληρώνοντας την ηλικία των 17 ετών το πρόβλημα έχει γίνει γνωστό και στο γονιό, ο οποίος προσπαθεί να παρέμβει μέσα από φορείς. Ωστόσο, μέχρι ο γονιός να κινητοποιήσει το παιδί του και να το σώσει από τα ναρκωτικά, θα περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια, μέχρι τελικά ο χρήστης σε ηλικία 21 ετών να κτυπήσει την πόρτα του ΚΕΘΕΑ, ώστε με συνείδηση της κατάστασής του να ενταχθεί σε πρόγραμμα αποθεραπείας.

Παγκόσμια Ημέρα Ναρκωτικών η χθεσινή και στο Βόλο πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις. Στο ΚΕΘΕΑ οι αρμόδιοι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ αναφορικά με τον απολογισμό των δράσεων, ενώ παρουσιάστηκαν και ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία.

Ένα από τα νέα στοιχεία είναι πως αυξάνονται οι 15άρηδες χρήστες που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ για να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Πρόβλημα αποτελεί η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης του ΚΕΘΕΑ, μέχρι και 25%, από την πολιτεία. Ωστόσο, τοπικά οι υπηρεσίες επεκτείνονται, εξυπηρετώντας ακόμη και ενήλικες, ενώ οι ιθύνοντες είναι διαθέσιμοι για τη στήριξη οποιουδήποτε χρήστη. Για το λόγο αυτό άλλωστε, ενώ πέρυσι μετέβησαν στο Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ στη Νέα Ιωνία 93 χρήστες, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 έχουν ανέλθει στους 60.

Χθες στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Πιλότος στο Βόλο κ. Γιάννης Μίλτος, ο υπεύθυνος του τμήματος εκπαίδευσης κ. Ξενοφώντας Σελπεσάκης και η αρμόδια του τμήματος έρευνας κ. Ράνια Μπέλλου.

«Στην κρίση είμαστε όλοι μαζί. Στην κρίση απαντάμε με αλληλεγγύη» ήταν το κεντρικό σύνθημα για χθες. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε συντήρηση της παιδικής χαράς στους Αργοναύτες-πάρκο Αγ. Κωνσταντίνου, σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας Δήμου Βόλου, ενώ το ΚΕΘΕΑ συμμετέχει με ενημερωτικό περίπτερο στη Γιορτή Βιβλίου στην παραλία της πόλης. Επίσης, σήμερα θα πραγματοποιήσει ενημερωτική ομιλία σε γονείς και καθηγητές του 2ου Γυμνασίου Βόλου, ενώ αύριο θα προχωρήσει σε διάνοιξη – συντήρηση καλντεριμιού Αργαλαστής – Καλάμου σε συνεργασία με το Σύλλογο «Φίλοι των Καλντεριμιών Ν. Πηλίου».

Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε και η σημασία της αποθεραπείας καθώς για κάθε 1 ευρώ που δίνεται στις θεραπευτικές κοινότητες η κοινωνία εξοικονομεί από 4,6 μέχρι 6,5 ευρώ, από τον περιορισμό δαπανών που συνδέονται με την κατάχρηση ουσιών, όπως η χρήση υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, το κόστος δίωξης και απονομής της δικαιοσύνης, οι απώλειες στην παραγωγικότητα.

Σύμφωνα τα απολογιστικά στοιχεία κατά τη διάρκεια του 2011: Το Συμβουλευτικό Κέντρο παρείχε τις υπηρεσίες του σε 93 χρήστες, 30 άτομα εντάχθηκαν στην κύρια φάση θεραπείας (Ανοιχτή Κοινότητα) και 8 στην Κοινότητα ΕΞΟΔΟΣ, 22 άτομα ολοκλήρωσαν τη θεραπεία και εντάχθηκαν στo Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης, 13 άτομα ολοκλήρωσαν τη φάση της κοινωνικής υποστήριξης. Στο Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης απευθύνθηκαν 177 άτομα, συγγενείς ή φίλοι εξαρτημένων ατόμων.

Αντίστοιχα, το 1ο εξάμηνο του 2012: 60 χρήστες προσήλθαν στο Συμβουλευτικό Κέντρο, 30 εντάχθηκαν στην κύρια φάση θεραπείας (Ανοιχτή Κοινότητα) και 8 στην Κοινότητα ΕΞΟΔΟΣ, 17 ολοκλήρωσαν αυτή τη φάση και «πέρασαν» στη φάση Κοινωνικής Επανένταξης, 6 άτομα ολοκλήρωσαν τη φάση της κοινωνικής υποστήριξης. Παράλληλα, 160 συγγενείς και φίλοι χρηστών δέχθηκαν τις υπηρεσίες του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης.

Το προφίλ των χρηστών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, το προφίλ των χρηστών που απευθύνθηκαν στο Συμβουλευτικό Κέντρο το 2011 έχει ως εξής: Οι 8 στους 10 είναι άνδρες με μέσο όρο ηλικίας στα 25,7 έτη, ενώ οι γυναίκες προσέρχονται σε μικρότερη ηλικία (21,5). Ο ένας στους 2 είναι μέχρι 24 ετών.

Οι μισοί δεν έχουν ξαναέρθει στο ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, αλλά οι 6 στους 10 έχουν πάει πριν σε κάποιο άλλο κέντρο. Οι περισσότεροι ήρθαν από προσωπική τους πρωτοβουλία, οι 3 στους 10 παρακινήθηκαν από τους οικείους τους. Οι 3 στους 10 έχουν ολοκληρώσει το Γυμνάσιο, οι 4 στους 10 το Λύκειο και 2 στους 10 είναι ακόμη σε διαδικασία εκπαίδευσης. Ο ένας στους 3 εργάζεται, συνήθως περιστασιακά, σε επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης. Μένουν με τους γονείς τους (67%), σε αστικό κέντρο της περιοχής (Μαγνησία: 60%) και έχουν ελληνική υπηκοότητα (93%).

Οι 9 στους 10 αναφέρουν ότι η πρώτη ουσία που δοκίμασαν είναι η κάνναβη λίγο μετά τα 15 τους. Οι 6 στους 10 κατονομάζουν ως κύρια ουσία χρήσης την ηρωίνη και οι 3 στους 10 την κάνναβη. Συνηθέστερος τρόπος χρήσης της κύριας ουσίας είναι το κάπνισμα (40%), ενέσιμη χρήση αναφέρει το 32%. Περισσότεροι από τους μισούς (57%) κάνουν συχνή αλλά όχι καθημερινή χρήση της κύριας ουσίας. Το 78% αναφέρει παράλληλη χρήση και 2ης ουσίας και 68% και 3ης, το 58% ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία φορά ενέσιμη χρήση. Περίπου οι 4 στους 10 (35%) έχουν χρησιμοποιήσει τα ίδια σύνεργα με άλλους, έχουν πάθει τουλάχιστον μία φορά επεισόδιο υπερβολικής δόσης.

Στις μικρότερες ηλικίες (μέχρι 24 ετών) είναι περισσότερες οι γυναίκες (31% έναντι 11% στους «25 και άνω»).

Η έναρξη της χρήσης τοποθετείται πολύ κοντά στην ηλικία διακοπής του σχολείου. Ειδικά στην ομάδα των νεότερων χρηστών, τα δύο γεγονότα ταυτίζονται χρονικά.

Η πορεία από την έναρξη της χρήσης μέχρι την προσέγγιση του προγράμματος διαρκεί κατά μέσο όρο 9 χρόνια. Για τους νέους «κάτω των 25» η μέση διάρκεια είναι 6 έτη και για τους μεγαλύτερους 12.

Το στάδιο του πειραματισμού με διάφορες ουσίες διαρκεί 1,5 – 3 χρόνια.

Έχουν περάσει περισσότερα από 2 χρόνια πειραματισμού με ουσίες, όταν οι γονείς αρχίζουν να υποψιάζονται το γεγονός.

Οι γονείς εκτιμούν ότι τα παιδιά τους ξεκίνησαν τη χρήση ουσιών 1-2 χρόνια αργότερα απ’ ότι αυτό πραγματικά συνέβη.

Είναι σύντομο το χρονικό διάστημα μεταξύ της έναρξης χρήσης της κύριας ουσίας και της εμπλοκής με το νόμο (1,5 χρόνος).

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το