Photo Gallery, Κόσμος

Από το 2009 προετοίμαζε το μακελειό

Ο άνθρωπος που έστειλε στο θάνατο 93…

 

 

 

 

ΟΣΛΟ, 25. Από το φθινόπωρο του 2009 προετοίμαζε την ειδεχθή πράξη του, ο ύποπτος για τις δολοφονίες στο Όσλο και το νησί Ουτόγια, Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, σύμφωνα με βιογραφικές του σημειώσεις, που είχε δημοσιεύσει στο Διαδίκτυο.

Μέσα σε 1.500 σελίδες, που βρίσκονται στη διάθεση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο 32χρονος Νορβηγός, που έσπειρε το θάνατο και τον πανικό στη Νορβηγία, με αποτέλεσμα 93 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, τόνιζε ότι «η τρομοκρατία είναι ένα μέσο, για να αφυπνιστούν οι μάζες» και αυτό που πίστευε ήταν ότι θα καταγραφόταν στη συνείδηση του κόσμου «ως το χειρότερο τέρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

 

Ο ίδιος, απαθής και ατάραχος, ομολόγησε τις πράξεις του, τις οποίες, σύμφωνα με το δικηγόρο του, Γκίαρ Λίπσταντ, χαρακτήρισε «στυγερές, αλλά απαραίτητες». «Είπε ότι πιστεύει πως οι ενέργειές του είναι αποτρόπαιες, αλλά θεωρούσε ότι, ταυτοχρόνως, ήταν απαραίτητες» δήλωσε στο TV2 ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του δράστη της «χειρότερης σφαγής που έγινε στη Νορβηγία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», όπως έγραψε το μεγαλύτερο μέρος του νορβηγικού Τύπου.

Ο δικηγόρος του Μπρέιβικ είπε ακόμη ότι ο πελάτης του, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην αστυνομία, ήθελε «να αλλάξει την κοινωνία» με τις πράξεις του, ήθελε «να πλήξει την κοινωνία, τα θεμέλιά της και τον τρόπο που κυβερνάται».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι έδρασε μόνος του, ωστόσο η νορβηγική αστυνομία εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να είχε τουλάχιστον άλλον ένα συνεργό, μολονότι ύποπτοι, τη δεδομένη στιγμή, δεν υπάρχουν.

Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει τη Δευτέρα και τότε οι δικαστικές αρχές θα αποφασίσουν εάν ο φερόμενος ως δράστης ακροδεξιός Νορβηγός, που κατηγορείται για το θάνατο 93 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 97, θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι στο νησί Ουτόγια αγνοούνται άλλοι τέσσερις άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ, ένα βίντεο, το οποίο ανέβηκε στο YouTube και υποκινεί σε «πόλεμο» κατά του Ισλάμ, δείχνει φωτογραφίες του δράστη των πολύνεκρων επιθέσεων στο Όσλο, ο οποίος φοράει μια αδιάβροχη στολή, σαν αυτές που χρησιμοποιούνται για υποβρύχιες καταδύσεις, και κρατάει ένα αυτόματο όπλο.

Οι ίδιες φωτογραφίες που εμφανίζονται στο βίντεο είχαν αναρτηθεί και στη σελίδα του Μπρέιβικ, στο Facebook, η οποία πλέον έκλεισε. Δεν είναι γνωστό ποιός ανέβασε το βίντεο στις 22 Ιουλίου, που φέρεται να προέρχεται από κάποιον ονόματι Άντριου Μπέργουικ. Ο συγγραφέας αναφέρει μέσα από τις σελίδες του ότι το όνομα Άντριου Μπέργουικ είναι η αγγλική εκδοχή του Άντερς Μπρέιβικ.

Την ίδια ώρα, μία ευρωπαϊκή αντισλαμιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι ο Μπρέιβικ είχε επιχειρήσει να εγγραφεί στη σελίδα της στο Facebook, αλλά είχε απορριφθεί, εξαιτίας των νεοναζιστικών του διασυνδέσεων. Ο Άντερς Γκρέιβερς, ιδρυτής της οργάνωσης «Σταματήστε την Ισλαμοποίηση της Ευρώπης», είπε ότι ο συλληφθείς Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ είχε κάνει αίτηση πριν από 18 μήνες.

Σε κατάσταση σοκ δήλωσε ότι βρίσκεται ο πατέρας του Νορβηγού, ο οποίος διευκρίνισε ότι έμαθε για την ανάμειξη του γιου του μέσω των εφημερίδων στο ιντερνέτ, γράφει νορβηγική εφημερίδα.

 

«Διάβαζα στο ιντερνέτ τις εφημερίδες και ξαφνικά είδα το όνομά του και τη φωτογραφία του στο δίκτυο», δήλωσε ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη των δύο αιματηρών επιθέσεων Άντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ στην εφημερίδα «Verdens Gang».

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι πήρε τη συνέντευξη από τον πατέρα του Μπρέιβικ «κάπου στη Γαλλία».

«Ήταν ένα σοκ όταν το έμαθα. Ακόμη δεν έχω συνέλθει», πρόσθεσε ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη του μακελειού. Ο άνδρας αυτός είναι συνταξιούχος και μένει στη Γαλλία και όπως είπε στην εφημερίδα δεν είχε καμία επαφή με το γιο του από το 1995.

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 92 νεκρών της διπλής επίθεσης της Παρασκευής στο Όσλο και στο νησί Οτόγια της Νορβηγίας τελέστηκε την Κυριακή στον καθεδρικό ναό του Όσλο.

Η απώλεια καθενός από τα θύματα «αποτελεί μια τραγωδία», δήλωσε, φανερά συγκινημένος, ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, που σημείωσε ότι γνώριζε προσωπικά πολλούς από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και ότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες των 92 νεκρών.

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στη χώρα, ενώ πολλοί Νορβηγοί έχουν εναποθέσει λουλούδια στη μνήμη των θυμάτων έξω από τον καθεδρικό.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πολλοί πολίτες άναψαν επίσης κεριά στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το