Κόσμος

Από τον σκόπελο του Ευρωκοινοβουλίου πρέπει να περάσει ο προϋπολογισμός

Με τον Μάρτιν Σουλτς να έχει προειδοποιήσει ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό -τον πρώτο προϋπολογισμό λιτότητας- δεν θα περάσει στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να πείσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία των «27».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει τις υποχρεώσεις του και να εγκρίνει τη συμφωνία.

Ο Βαν Ρομπάι προειδοποίησε ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν αποτελεί «άσκηση λογιστικής» και πριν τον απορρίψουν οι βουλευτές θα πρέπει να σκεφτούν πολύ προσεκτικά τις τεράστιες επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια απόφαση για την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και την μελλοντική ευημερία της ΕΕ.

Η Ιρλανδία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια προσπάθεια να επιλυθούν οι διαφορές και να εγκριθεί ο προϋπολογισμός.

Ωστόσο, κοινό μέτωπο κατά της συμφωνίας σχηματίζουν Σοσιαλδημοκράτες, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε δεκτή τη συμφωνία της Συνόδου ως έχει» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι τέσσερις ομάδες της Ευρωβουλής.

Στην ανακοίνωσή τους, εκφράζουν την έκπληξή τους γιατί οι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα προϋπολογισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειμμα, παρά τις προβλέψεις του άρθρου 310 της Συνθήκης της ΕΕ το οποίο απαιτεί ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Το τελικό ποσό των δεσμεύσεων για τις δαπάνες φτάνει τα 960 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η οροφή των πραγματικών δαπανών ορίστηκε στα 908 δισ.

Τα ποσά είναι μειωμένα σε σχέση με την πρόταση του Νοεμβρίου και ακόμη περισσότερο σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν που προέβλεπε πάνω από ένα τρισ. ευρώ για το διάστημα 2014-2020.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το