Τοπικά

Από τα ξημερώματα για το γιατρό…

Οι ελλείψεις στο ΙΚΑ Βόλου αναγκάζουν ασφαλισμένους να στήνονται έξω από ιατρεία οικογενειακών

Η εικόνα με τους λίγους ασφαλισμένους να περιμένουν στο ΙΚΑ, δεν είναι κανόνας, εξαίρεση είναι

Από τις 4 τα ξημερώματα προσέρχονται στα ιατρεία των οικογενειακών γιατρών του ΙΚΑ Βόλου οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να προλάβουν να εξυπηρετηθούν, καθώς οι γιατροί έχουν λιγοστέψει και τα προβλήματα παροχής ιατρικής περίθαλψης έχουν γιγαντωθεί τελευταία. Οι ελλείψεις γιατρών στο ΙΚΑ Βόλου είναι μεγάλες και οδηγούν χιλιάδες ασφαλισμένους είτε στον ιδιωτικό τομέα υγείας με το ανάλογο κόστος, είτε στο Νοσοκομείο Βόλου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία. Την ίδια ώρα πάντως υπάρχουν και γιατροί του ΙΚΑ που θεωρούν ότι «μεγάλη ζημιά γίνεται από τα λεγόμενα πλασματικά ραντεβού»…

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

[email protected]

Ξημεροβραδιάζονται έξω από τα ιατρεία των οικογενειακών γιατρών του ΙΚΑ ασφαλισμένοι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, δήλωσε χθες η νέα διευθύντρια της τοπικής Υγειονομικής Μονάδας του Ιδρύματος, ορθοδοντικός κ. Κωνσταντίνα Βολιώτη, δίνοντας το στίγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μονάδα με τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού.

Η προκήρυξη για τους γιατρούς στο ΙΚΑ στην περιοχή της Θεσσαλίας δεν έχει ακόμη εκδοθεί, αν και έχουν εκδοθεί προκηρύξεις τόσο για την περιοχή της Κρήτης, όσο και άλλες της χώρας. Από τους 1400 γιατρούς που η διοίκηση του ΙΚΑ έχει δεσμευτεί να προσλάβει με την προκήρυξη πανελλαδικά, 25 έχει ζητηθεί να προσληφθούν για τα πολυιατρεία του ΙΚΑ Βόλου.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αποχωρήσει τέσσερις οικογενειακοί γιατροί, οι τρεις από την περιοχή της Ν. Ιωνίας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ουρές από ασφαλισμένους στους 24 οικογενειακούς γιατρούς που έχουν απομείνει σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς αναλογούν σε καθέναν περισσότεροι από 4.500 ασφαλισμένοι…

Στη Ν. Ιωνία αποχώρησαν από το ΙΚΑ για διαφόρους λόγους (συνταξιοδότηση, λήξη σύμβασης) οι οικογενειακοί γιατροί κ.κ. Κατινάκης, Διαμάντη και Μωυσίδης.

«Είχε γίνει προκήρυξη για έναν ακτινολόγο και έναν μικροβιολόγο για τη Μονάδα, αλλά ούτε αυτοί έχουν έρθει. Ούτε καινούργια προκήρυξη για θέσεις γιατρών έχει εκδοθεί. Οι γιατροί υπερβάλλουν εαυτούς για να εξυπηρετήσουν όλους τους ασφαλισμένους. Όταν 70 άτομα περιμένουν σε έναν οικογενειακό γιατρό, είναι φάρμακα που δεν μπορεί να γράψει η μία ειδικότητα για την άλλη ειδικότητα, είναι εξετάσεις για τον εγκέφαλο που δεν μπορεί να τις γράψει ο παθολόγος, παρά μόνον ο νευρολόγος. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη γιατρών, επισημαίνει η διευθύντρια της Υγειονομικής Μονάδας του ΙΚΑ Βόλου.

Η κ. Βολιώτη σημειώνει ότι «από τους 120 γιατρούς που είχε η Μονάδα, έχουν απομείνει 80, είτε διότι συνταξιοδοτήθηκαν, είτε διότι έληξαν οι συμβάσεις τους. Έχουν φύγει πολλοί παθολόγοι και οι ασφαλισμένοι αυξάνουν».

Μεγάλες συνοικίες του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου δεν έχουν γιατρό ΙΚΑ, ενώ οι ασφαλισμένοι συνωστίζονται είτε στα κεντρικά ιατρεία της Υγειονομικής Μονάδας, είτε γίνονται «μπαλάκι» από γιατρό σε γιατρό εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, για να εξυπηρετηθούν.

Παράλληλα έχει διπλασιαστεί  ο χρόνος συνταγογράφησης με την προσθήκη του νέου τύπου συνταγών.

Από τους 40 συνολικά οικογενειακούς γιατρούς που απασχολούνταν στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, έχουν απομείνει, σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης της τοπικής Υγειονομικής Μονάδας, 24, καθώς οι υπόλοιποι είτε συνταξιοδοτήθηκαν, είτε οι συμβάσεις τους έληξαν και δεν ανανεώθηκαν.

Αν και υπάρχουν γιατροί, που έχουν καταθέσει αιτήσεις, να προσληφθούν στο ΙΚΑ, προσλήψεις  δεν γίνονται.

Η τοπική Μονάδα έχει ζητήσει από τη διοίκηση του Ιδρύματος την πρόσληψη 25 γιατρών στα πλαίσια της προκήρυξης για 1400 πανελλαδικά, μεταξύ των οποίων ενός οφθαλμιάτρου, ενός ψυχιάτρου, ενός καρδιολόγου, δύο παθολόγων, ενός νευρολόγου, ενός χειρουργού, δύο ορθοπεδικών, ακτινολόγων, ενδοκρινολόγου  και ενός οδοντιάτρου.

Σημειώνεται πως σε ένα χρόνο ο αριθμός των υπηρετούντων γιατρών στο ΙΚΑ Βόλου μειώθηκε κατά 19, ενώ την τελευταία δεκαετία αποχώρησαν ή έληξαν οι συμβάσεις 40 γιατρών…

Η αναλογία είναι περίπου ένας γιατρός για κάθε 1300 ασφαλισμένους…

Πλασματικά ραντεβού;

Αναφορικά με τις πληροφορίες γιατρών του ΙΚΑ ότι ορισμένοι συνάδελφοί τους δεν εξυπηρετούν όσα ραντεβού αναγράφονται στις σχετικές λίστες (πλασματικά ραντεβού), η κ. Βολιώτη δήλωσε ότι «όταν δεν έρχεται το ραντεβού, γράφω «δεν προσήλθε».

Η διευθύντρια του ΙΚΑ Βόλου πρόσθεσε ότι «ορισμένοι ασφαλισμένοι κλείνουν ραντεβού, αλλά δεν προσέρχονται. Μάλιστα κρατούσα και τα ονόματά τους και έβλεπα ότι έρχονταν άλλη μέρα ή έρχονται όποτε θέλουν».

Πάντως οι γιατροί υποστηρίζουν ότι δέχονται καθημερινά εντός του ωραρίου τους και επιπλέον ασφαλισμένους για εξέταση.

Όπως έγινε γνωστό χθες, αναμένεται η υπογραφή σύμβασης μεταξύ ΙΚΑ και δημοσίων νοσοκομείων, ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος να χρησιμοποιούν τις υποδομές του ΕΣΥ για την εκτέλεση συνταγών και διαγνωστικών εξετάσεων όχι μόνον το πρωί, αλλά και κατά τη λειτουργία των ολοήμερων νοσοκομείων.

«Οι εναπομείναντες γιατροί έχουν φθάσει στα όριά τους. Δεν πάει άλλο. Έρχονται και μου λένε έχει «ουρά». Από τις 4 τα ξημερώματα κρατάνε σειρά για τον οικογενειακό. Έχουν δίκιο οι ασφαλισμένοι, αλλά και οι γιατροί. Δεν ασκούν ιατρική από ένα σημείο και μετά», καταλήγει η διευθύντρια του ΙΚΑ Βόλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το