Κατηγορίες: Οικονομία

Από εβδομάδα ανοίγουν τα «κλειστά» επαγγέλματα

Θα υπάρξει οριζόντια ρύθμιση για όλους τους κλάδους, σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου


Εκδήλωση στο ΙΣΤΑΜΕ

Την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου θα λάβει την ερχόμενη εβδομάδα το σχέδιο νόμου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως προανήγγειλε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: αντλώντας τα αναγκαία διδάγματα από την κρίση».

Ο υπουργικός Οικονομικών τόνισε ότι ο νόμος θα προβλέπει οριζόντια ρύθμιση, με την οποία θα αίρονται όλες οι στρεβλώσεις και οι υπάρχουσες ρυθμίσεις στο σύνολο των επαγγελμάτων.

Ανέφερε δε, ότι θα υπάρξει ειδική συγκεκριμένη μνεία για την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων που αναφέρονται στο Μνημόνιο, όπως είναι αυτό των δικηγόρων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι «οι μέρες αυτές είναι γκαστρωμένες».

Όπως επισήμανε στην Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγονται τρεις συζητήσεις:

– Η πρώτη αφορά στο δημοσιονομικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι «μείζονες αποφάσεις» που θα ληφθούν και οι κανόνες για να βοηθούνται οι χώρες όταν βρεθούν σε δυσκολία, «θα αλλάξουν μια για πάντα τον τρόπο οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης».

– Η δεύτερη αφορά στην ανάπτυξη, και όπως τόνισε σε αυτή συμπεριλαμβάνεται η έκδοση ευρωομολόγου.

– Η τρίτη έχει ως αντικείμενο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλίστρων κινδύνων των ομολόγων και των οίκων αξιολόγησης.

Σχετικά με το τελευταίο αυτό ζήτημα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι τα «ασφάλιστρα κινδύνου» έκαναν την κρίση χειρότερη και ότι αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την έξοδο από αυτή. Όπως, είπε, απαιτείται ο περιορισμός παρόμοιων εργαλείων, διότι προσφέρουν ρευστότητα και κέρδη μόνον σε αυτούς που τα κατέχουν και όχι στις κυβερνήσεις και τις χώρες.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική και στη στάση των οίκων αξιολόγησης. «Δεν έχει καμία λογική και δεν πρέπει να συνεχισθεί» το γεγονός ότι η αξιολόγηση των οίκων αυτών για την Ελλάδα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τις ανά τρίμηνο αξιολογήσεις των θεσμικών οργάνων (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), οι οποίες είναι θετικές για τη χώρα και με βάση αυτές εκταμιεύονται οι δόσεις του δανείου, σημείωσε.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες, Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος καταφέρθηκε επίσης,κατά των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, προαναγγέλλοντας νέους κανονισμούς λειτουργίας τους και τη δημιουργία νέων οίκων. Παράλληλα, από τον επίτροπο υπήρξαν βολές και κατά των τραπεζών, με την επισήμανση ότι «οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν για τις τράπεζες» και όχι οι πολίτες και οι φορολογούμενοι.Το σύνολο των νομοθετημάτων για την εσωτερική αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο κ. Μπαρνιέ, θα παρουσιασθούν πριν από τα τέλη Ιουλίου.

Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Νανόπουλος, χαρακτήρισε στην ομιλία του «επαχθείς» ορισμένες ρυθμίσεις που προωθούνται για τις τράπεζες. Σύμφωνα με τον κ. Νανόπουλο, οι υπερβολικές απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια θα προκαλέσουν αύξηση του κόστους χρήματος και παράπλευρες επιπτώσεις στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παρόμοιες θα είναι οι επιπτώσεις και από τις υπερβολικές απαιτήσεις για ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αναφερόμενος στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Νανόπουλος είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (σύμφωνα και με τα πρόσφατα stress tests), ενώ βρίσκουν νέους δρόμους ρευστότητας. Δεν είχαν, είπε, εμπλοκή σε τοξικά προϊόντα και προϊόντα υψηλού κινδύνου και οι σημαντικές επιπτώσεις που υφίστανται σήμερα στη λειτουργία τους, οφείλονται και στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Οι ελληνικές τράπεζες, είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ, έχουν λάβει τα μηνύματα των καιρών για περισσότερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη εποπτεία.

Τέλος, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά, ζήτησε, μεταξύ άλλων, να συσταθεί δημόσιος ευρωπαϊκός φορέας αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας και να επιβληθεί φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σπίρτζης: Υπέρ της προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη – Ζήτησε να μην υπάρξει παραγραφή

Υπέρ της σύστασης προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των Τεμπών τάχθηκε ο πρώην Υπουργός Υποδομών,…

24 Νοεμβρίου 2023

Οργάνωση Μελών Αλμυρού: Γνωρίζουμε να διαχειριζόμαστε τις ήττες μας, κάτι που δεν άντεξαν οι αποχωρούντες”

Βολές σε όσουW αποχώρησαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπολύει η Οργάνωση Μελών Αλμυρού…

24 Νοεμβρίου 2023

Κάθειρξη 11 ετών σε παιδοκτόνο που δολοφόνησε τον γιο του με σκεπάρνι – Του αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό

Συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στον 70χρονο που σκότωσε με…

24 Νοεμβρίου 2023

Ξεκίνησε η απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς – Δείτε ζωντανά τη μεταφορά τους

Ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ισραήλ - Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων που είχαν αιχμαλωτιστεί…

24 Νοεμβρίου 2023

Να επανεξεταστεί

Το Εθνικό Στάδιο Βόλου είναι ένα ιστορικό κομμάτι της πόλης μας. Το να γκρεμιστεί βρίσκει…

24 Νοεμβρίου 2023

Παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ στην ημερίδα διαβούλευσης για το υδατικό ζήτημα στη Θεσσαλία

Το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος συμμετείχε, εκπροσωπούμενο από τον…

24 Νοεμβρίου 2023