Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Από… Δευτέρα οι νέες συνταγές με τη δραστική φαρμακευτική ουσία

Το σύστημα ούτε χθες ήταν έτοιμο να δεχθεί συνταγές φαρμάκων βάσει των αλλαγών

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει τελικά να εφαρμόζεται το μέτρο της συνταγογράφησης με τη δραστική ουσία από τους γιατρούς, καθώς το σύστημα ούτε χθες ήταν έτοιμο να δεχθεί συνταγές φαρμάκων βάσει των νέων αλλαγών.  Ουσιαστικά και χθες επικράτησε σύγχυση στους φαρμακοποιούς, στους γιατρούς, αλλά και στους ασφαλισμένους.

Φαρμακοποιός του Βόλου τόνισε πως χθες «κατέρρευσε» και το ηλεκτρονικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην ήταν δυνατόν να εκτελεστούν συνταγές με δραστική ουσία μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

«Έχουμε πάρει τη δραστική ουσία για δέκα κατηγορίες φαρμάκων, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα γενόσημα φάρμακα που αντιστοιχούν, ώστε να τα δώσουμε στους ασφαλισμένους. Εδώ και χρόνια στα φαρμακεία μας έχουμε γενόσημα, που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά ακόμη δεν έχουμε πάρει τα γενόσημα, που θα έρχονται από άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως το Ισραήλ», τόνισε η ίδια. Πρόσθεσε, όμως πως χθες δεν λειτουργούσε ούτε το ηλεκτρονικό σύστημα. «Μόνο κάποιες χειρόγραφες συνταγές με δραστική ουσία πήραμε από ασφαλισμένους, που τις εκτελέσαμε. Στις υπόλοιπες συνταγές όλα λειτουργούσαν, όπως ίσχυαν μέχρι πρότινος», τόνισε η φαρμακοποιός.

Τα προβλήματα στην εφαρμογή του νέου μέτρου φάνηκαν από προχθές Δευτέρα και χθες ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε στην αναστολή του μέτρου. Τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα…

Στην ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ τονίστηκε πως «μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία για λίγες ημέρες.
Ο κατάλογος των φαρμάκων που αντιστοιχούν στις δέκα δραστικές ουσίες, θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ και θα κοινοποιηθεί στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση-Κοινωνική Ασφάλιση ΑΕ (ΗΔΙΚΑ), ώστε να προσαρμόσει τις παραμέτρους της εφαρμογής και να ενσωματώσει τις νέες τιμές. Μέσα στις επόμενες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η προσαρμογή των παραμέτρων της εφαρμογής και η ενσωμάτωση των νέων τιμών».

Ο πρόεδρος του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κώστας Ματσιόλης υπογράμμισε πως ακόμη ένα ζήτημα που μπλοκάρει την εφαρμογή του μέτρου, σχετίζεται με τη μη ανακοίνωση των νέων τιμών των φαρμάκων, όπως συμβαίνει ανά τρίμηνο.

Όσον αφορά στην αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που αποφάσισαν χθες οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά, ο κ. Ματσιόλης επισήμανε ότι τοπικά δεν υπάρχει αντίστοιχη εξέλιξη, αλλά σίγουρα η εξέλιξη αυτή αποτελεί προμήνυμα των όσων θα επακολουθήσουν.

Συνεχίζουν την επίσχεση

Στο μέτωπο των κινητοποιήσεων στο Νοσοκομείο Βόλου, οι ειδικευόμενοι γιατροί συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Λουκάς Μεγαγιάννης, οι ειδικευόμενοι δεν πρόκειται να καμφθούν από τη γνωμοδότηση της διοίκησης του Νοσοκομείου, ότι επειδή δεν έχουν συστήσει σύλλογο, δεν έχουν δικαίωμα στην επίσχεση εργασίας, με συνέπεια να μείνουν απλήρωτοι για τις ημέρες της κινητοποίησης, ενώ δεν θα προσμετρηθούν στο χρόνο μέτρησης της ειδίκευσής τους.

Λόγω της κινητοποίησης οι ανάγκες στα επείγοντα, αλλά και στις Κλινικές, όπως και στα χειρουργεία καλύπτονται αποκλειστικά από τους ειδικευμένους, δηλαδή τους διευθυντές και τους επιμελητές. Οι δυσκολίες είναι πολλές, αφού και το προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ η σωματική κούραση είναι μεγάλη.

Ωστόσο οι ειδικευμένοι με αυτόν τον τρόπο θέλουν να στηρίξουν τον αγώνα των ειδικευόμενων.

Με αφορμή αυτή τη στάση οι ειδικευόμενοι γιατροί της Χειρουργικής Κλινικής χαιρετίζουν τη στάση των γιατρών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «με εξέχουσα ικανοποίηση συνειδητοποιήσαμε, πως μερίδα των δασκάλων μας, με προεξάρχουσα τη Χειρουργική Κλινική, έδωσε το φωτεινό παράδειγμα του αγώνα και το προσωπικό των διευθυντών και επιμελητών μας άμεσα παρατάχθηκε στις απαιτητικές θέσεις μάχης των επειγόντων, παρακινώντας μας έμπρακτα για τη συνέχιση του δίκαιου αγώνα μας».

Φώτης Σπανός

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σε οικονομική ασφυξία τα σχολεία: Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι γονείς – Τι καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί

Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών και τα καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα κονδύλια φέρνουν οικονομική ασφυξία…

5 Οκτωβρίου 2024

Απόστολος Γκλέτσος: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον ΣΥΡΙΖΑ – Βρήκε 32 υπογραφές

Την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανακοίνωσε ο Απόστολος Γκλέτσος, δηλώνοντας στο…

5 Οκτωβρίου 2024

e-ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Πότε πληρώνονται – Οι ημερομηνίες

Κατά την περίοδο 7 έως 11 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 71.700.000 ευρώ σε 69.835 δικαιούχους, στο πλαίσιο…

5 Οκτωβρίου 2024

Walk For Freedom στον Βόλο – Περπάτημα για την πρόληψη και ευαισθητοποίηση ενάντια στο ανθρώπινο εμπόριο

Το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος "Θέτις" το…

5 Οκτωβρίου 2024

Φρίκη στην Τουρκία με τη διπλή γυναικοκτονία: Αποκεφάλισε 19χρονη και πριν είχε σκοτώσει μια άλλη – Είχε σχέση με τα θύματα

Η είδηση ενός ιδιαίτερα ειδεχθούς εγκλήματος κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες στην επικαιρότητα στην Τουρκία. Ένας…

5 Οκτωβρίου 2024

Επίδομα παιδιού – Α21: Ανοιχτή η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις

Ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, με τους δικαιούχους να μπορούν να υποβάλλουν…

5 Οκτωβρίου 2024