Photo Gallery, Τοπικά

Από αύριο οι εγγραφές στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Ξεκινούν αύριο οι εγγραφές στα ΑΕΙ-ΤΕΙ

Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από αύριο Τρίτη 11 μέχρι και την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων.

Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

Την ίδια περίοδο, από 11 μέχρι 28 Σεπτεμβρίου, θα εγγραφούν και οι επιτυχόντες με την ειδική κατηγορία των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής.

Επιτυχόντες με τις πανελλαδικές ΓΕΛ (90% και 10%) και ΕΠΑΛ (Ομάδες Α΄ και Β’): Για την εγγραφή τους οι επιτυχόντες ή το νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, καταθέτουν στη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματος τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

-Αίτηση για εγγραφή.

-Τίτλο απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του Σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών.

-Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

-Έξι (6) φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.

– Εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (όχι την πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης).

Οι επιτυχόντες με τις ειδικές περιπτώσεις των πολύτεκνων, των τρίτεκνων και των κοινωνικών κριτηρίων δεν προσκομίζουν κανένα επιπλέον σχετικό δικαιολογητικό, αφού ο έλεγχος των σχετικών δικαιολογητικών έχει ήδη γίνει στα Λύκεια και θα επακολουθήσει δειγματοληπτικός έλεγχος και από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.

Στην ίδια προθεσμία υποβάλουν αίτηση για εγγραφή μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά στα Πανεπιστημιακά Τμήματα οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου, οι οποίοι διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή στη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής, Χημείας ή Βιολογίας και στα ΤΕΙ οι κάτοχοι απολυτηρίου ΕΠΑΛ-Α΄, οι οποίοι διακρίθηκαν στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής και τους έχει απονεμηθεί, πρώτο, δεύτερο και τρίτο βραβείο (χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο), όπως και οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β΄) που έχουν διακριθεί στη Βαλκανική ή τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών, Φυσικής ή Βιολογίας.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις

Δωρεάν θα εξετάζονται οι μαθητές και οι φοιτητές από τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, προκειμένου να λάβουν το αναγκαίο για την εγγραφή τους στις σχολικές και πανεπιστημιακές μονάδες πιστοποιητικό.

Εγκύκλιος του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, η οποία απευθύνεται στις μονάδες του ΕΣΥ, ορίζει ότι δεν απαιτείται καταβολή του εξέταστρου των 5 ευρώ -όπως ισχύει για την εξέταση πολιτών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ- από τους γονείς που ζητούν βεβαίωση εγγραφής των παιδιών τους στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Η σίτιση στη Λέσχη

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει καθορίσει τα ποσά βάσει των οποίων δικαιούται ένας φοιτητής δωρεάν σίτιση. Έτσι, για μια οικογένεια με ένα παιδί το ανώτατο όριο είναι 45.000 ευρώ, για δύο παιδιά είναι 50.000 ευρώ και για τρία παιδιά 55.000 ευρώ.

Το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος 2011-2012, περίπου 3.000 φοιτητές είχαν δωρεάν σίτιση από τη Φοιτητική Λέσχη.

Τα δικαιολογητικά που υποβάλει ο φοιτητής στο γραφείο της Φοιτητικής Μέριμνας για τη δωρεάν σίτιση, είναι τα εξής: 1) Αίτηση-δήλωση, η οποία χορηγείται από τη Διεύθυνση Φοιτητικής Mέριμνας. Κατά την υποβολή της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το Δελτίο Ειδικού Εισιτηρίου (πάσο) ή ελλείψει αυτού Βεβαίωση Σπουδών του Τμήματος, 2) υπεύθυνη δήλωση του N.1599/86, η οποία χορηγείται από τη Διεύθυνση Φοιτητικής, 3) αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2012 (εισοδήματα έτους 2011) των γονέων ή του γονέα του φοιτητή, που έχει την επιμέλειά του. Σε περίπτωση διάστασης των γονέων, η επιμέλεια των παιδιών θα πρέπει να αποδεικνύεται με δικαστική απόφαση, 4) βεβαίωση επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, όταν ο ίδιος ο φοιτητής, ανεξαρτήτου ηλικίας, ή ένας από τους γονείς του εάν είναι άγαμος κάτω των 25 ετών, ή ο/η σύζυγός του/της εάν είναι έγγαμος, εισπράττει επίδομα ανεργίας. Στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος, 5) μία φωτογραφία του φοιτητή (για την Ταυτότητα Σίτισης), 6) βεβαίωση σπουδών του οικείου Ιδρύματος, από την οποία να προκύπτει ότι ο/η αδελφός/ή του δικαιούχου φοιτητή είναι ενεργός προπτυχιακός φοιτητής, για το ακαδ. έτος 2012-2013.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το