Photo Gallery, Τοπικά

Απόπειρα απόδρασης κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία

Ο ανήλικος αλλοδαπός δραπέτευσε περίπου στις 10 χθες το πρωί από το σχολείο, που έχει δημιουργηθεί και φοιτούν οι ανήλικοι τρόφιμοι στη Μονάδα Μέριμνας Ανηλίκων

Η απόπειρα απόδρασης ενός, κατά δήλωσή του, αλλοδαπού ανηλίκου, ο οποίος κατηγορείται για ανθρωποκτονία και φιλοξενείται στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Βόλου φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα της λειτουργίας της συγκεκριμένης Μονάδας Μέριμνας Ανηλίκων, όπως ονομάζεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο ανήλικος αλλοδαπός δραπέτευσε περίπου στις 10 χθες το πρωί από το σχολείο, που έχει δημιουργηθεί και φοιτούν οι ανήλικοι τρόφιμοι της μονάδας. Η απουσία του έγινε γρήγορα αντιληπτή και αμέσως ενημερώθηκε η Αστυνομία. Ο ανήλικος εντοπίστηκε και συνελήφθη λίγο πριν αναχωρήσει με λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Ο αλλοδαπός, Αφγανός, όπως έγινε γνωστό, κατηγορείται για φόνο που διαπράχθηκε πριν μερικούς μήνες στο Λασίθι της Κρήτης.

Η περίπτωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην περίπτωση απόδρασης από το Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων πριν από δύο περίπου μήνες ενός άλλου αλλοδαπού ανηλίκου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία 30χρονου στην Πάτρα. Η απόδραση του ανηλίκου είχε γίνει στις 23 Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από τη δίκη του στο Κακουργιοδικείο Πάτρας. Ο Αφγανός καταδικάστηκε ερήμην από το δικαστήριο σε κάθειρξη 15 ετών. Η απόδρασή του είχε αποκαλυφθεί όταν έγινε αντιληπτή η απουσία του από το δικαστήριο. Και εκείνος είχε δραπετεύσει πρωινές ώρες, από το σχολείο.

Χθες το πρωί ένας άλλος τρόφιμος, κατηγορούμενος για δολοφονία, επιχείρησε να τον μιμηθεί. Μόνο που αυτός δεν στάθηκε τόσο τυχερός. Λεπτομέρειες για τις διαδικασίες σε σχέση με την έως τώρα ποινική του αντιμετώπιση δεν έγιναν γνωστές. Ωστόσο φαίνεται να προκύπτει πως στη Μονάδα Μέριμνας Ανηλίκων τελικά οδηγούνται όσοι δηλώνουν ανήλικοι, αν και τους βαρύνουν κακουργηματικές κατηγορίες.

Κάποιοι από τους ανηλίκους του ιδρύματος Βόλου προφυλακίζονται αρχικά σε φυλακές ανηλίκων -όπως της Αυλώνας- και λίγους μήνες μετά αποφυλακίζονται και αποστέλλονται στο Βόλο σε εφαρμογή μέτρων σωφρονισμού…

Η περίπτωση του Αφγανού που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του 30χρονου στην Πάτρα είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική της ακολουθούμενης διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι ο εκείνος ο ανήλικος είχε αρχικά προφυλακιστεί στο Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων Αυλώνα με διάταξη ανακριτή από το Μάιο του 2012 και στη συνέχεια με το βούλευμα του αρμόδιου Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αποφασίστηκε ότι δεν συντρέχει λόγος περαιτέρω κρατήσεώς του και διατάχθηκε η αποφυλάκισή του και η παραμονή του στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου.

Χθες ένας ακόμη ανήλικος κρατούμενος με σοβαρή κατηγορία προσπαθεί να αποδράσει. Γεννώνται σοβαρά ερωτήματα για ποιους λόγους επιλέγεται η ένταξη κατηγορουμένων για βαριά αδικήματα στη Μονάδα Μέριμνας Ανηλίκων, που σύμφωνα με το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως δεν αποτελεί κατάστημα κράτησης.

Στην ουσία το συγκεκριμένο ίδρυμα είναι ένας τύπος «παλιού αναμορφωτηρίου». Τυπικά δεν αποτελεί χώρο κράτησης, αλλά εφαρμογής μιας ειδικής διαδικασίας σωφρονισμού ανηλίκων παραβατών. Βασικός σκοπός είναι η αγωγή, η κοινωνική στήριξη, η εκπαίδευση και η κοινωνική επανένταξη των τροφίμων.

Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι αν τελικά όλα αυτά στην πράξη ισχύουν. Οι άνθρωποι διοίκησης του ιδρύματος -με αφορμή την πρόσφατη απόδραση του 17χρονου Αφγανού- δήλωναν πως γίνονται πολλές εκδηλώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα και ξεκαθάριζαν πως τα παιδιά δεν είναι κρατούμενοι, αλλά ζούνε σε μία ελεύθερη κατάσταση. Κατά το χρόνο παραμονής τους στο Ίδρυμα οι ανήλικοι φοιτούν σε σχολείο εντός ή εκτός του Καταστήματος, μετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και λαμβάνουν μέρος σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Έχουν δυνατότητα να κάνουν χρήση άδειας δοκιμασίας ή άδειας για οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς λόγους ή για λόγους υγείας.

«Χαλαρό» περιβάλλον

Το περιβάλλον είναι «χαλαρό» και οι υπάλληλοι του ιδρύματος αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τις λέξεις «φυλακή» ή «κράτηση».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανήλικοι φεύγουν από το ίδρυμα, διαπράττουν διάφορα ποινικά αδικήματα κατά την απουσία τους -συνήθως κλοπές- και όταν εντοπίζονται από τους αστυνομικούς, οι οποίοι και αναλαμβάνουν την αναζήτησή τους, οδηγούνται και πάλι πίσω. Πριν διμήνου έχει καταγραφεί η περίπτωση δύο ακόμη ανηλίκων τροφίμων, οι οποίοι δραπέτευσαν και στη διάρκεια μίας νύχτας διέρρηξαν τρία αυτοκίνητα και ένα κατάστημα στο Βόλο και τη Λάρισα. Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω εντός του καταστήματος στη Λάρισα.

Στη Μονάδα Μέριμνας Ανηλίκων φιλοξενούνται παιδιά από 10 ετών (ή μικρότερα) έως 18. Αυτή την περίοδο φιλοξενούνται 30 περίπου παιδιά. Κάποια φέρονται να έχουν σοβαρά ποινικά αδικήματα, διαβιούν όμως με άλλα παιδιά χαμηλής παραβατικότητας ή παιδιά των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον δεν είχε θεωρηθεί κατάλληλο.

Η πρακτική δείχνει πως εκεί τελικά «στοιβάζονται» ανήλικοι με κάθε μορφής παραβατικότητας και με απώτερο στόχο την κοινωνική επανένταξη.

Αξίζει να τονιστεί ένα χαρακτηριστικό σημείο από πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τη συγκεκριμένη Μονάδα Μέριμνας Ανηλίκων: «Γενικότερα, οι κρατούμενοι ανήλικοι αποκτούν εμπειρίες που αντί να συμβάλουν στην αποτροπή της περαιτέρω εγκληματικής τους εμπλοκής, στην πράξη επιτείνουν την εξοικείωσή τους με τις εγκληματικές συμπεριφορές και την κοινωνική περιθωριοποίησή τους, όπως εκτενώς έχει αποδειχθεί από την επιστημονική έρευνα».

Ο Συνήγορος του Παιδιού έχει προτρέψει την Ελληνική Πολιτεία να μελετήσει επειγόντως και να υλοποιήσει μέτρα που θα διασφαλίζουν την έκτιση των στερητικών της ελευθερίας ποινών για ανηλίκους σε χώρους ξεχωριστούς από τις φυλακές και τα ειδικά καταστήματα κράτησης νέων, ώστε οι ανήλικοι να μη συνυπάρχουν με νεαρά ενήλικα πρόσωπα και να διαβιούν σε συνθήκες ανταποκρινόμενες στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας και κατά το δυνατό εγγύτερα στα πρότυπα της οικογενειακής ζωής».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το