Photo Gallery, Τοπικά

Αποτεφρωτήριο νεκρών στο Βόλο

Τη δημιουργία κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στον «Κούκο» με 1,2 εκατομμύριο ευρώ προωθεί ο Δήμος Βόλου και απόφαση θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει σήμερα. Εκτιμάται ότι τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας ένα ποσοστό του πληθυσμού της τάξης 3%-5% θα επιλέξει την καύση.

Η κατασκευή αποτεφρωτηρίου στο ήδη υφιστάμενο κτίριο του Κοιμητηρίου, κρίνεται εκτός από κοινωνικά επιβεβλημένη και οικονομικά επωφελής, γιατί θα εξυπηρετεί την επιθυμία όσων θέλουν την αποτέφρωση από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Δεδομένου δε ότι άλλοι Δήμοι έχουν λάβει παρόμοιες αποφάσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν έτοιμο κτίριο όπως ο Δήμος Βόλου, γίνεται σαφές ότι σε μια θετική εξέλιξη της υπόθεσης, το κέντρο αποτέφρωσης του Βόλου θα έχει σαφές προβάδισμα έναντι όλων, λόγω και της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης. Από πρόχειρες σχετικές μελέτες προκύπτει ότι ο Δήμος μπορεί να αποπληρώσει το κόστος της κατασκευής πολύ σύντομα.

Στην Ελλάδα έχουμε περί τους 100.000 θανάτους ετησίως και παρά το γεγονός της μη ύπαρξης αποτεφρωτηρίου, περίπου 1000-1500 αποτεφρώσεις γίνονται από γραφεία τελετών μόνο στη Βουλγαρία. Υπολογίζεται ότι στα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας του αποτεφρωτήρα ένα ποσοστό 3-5% θα επιλέξει τη λύση της αποτέφρωσης.

Ο Δήμος μπορεί να εισπράττει 500-600 ευρώ από κάθε αποτέφρωση, το δε κόστος εξοπλισμού του αποτεφρωτηρίου που είναι 2 κλίβανοι, συστήματα φίλτρων, κέντρο ηλεκτρονικής παρακολούθησης, μηχάνημα κονιοποίησης, ψυκτικοί θάλαμοι, μηχανήματα αυτόματης μεταφοράς εργαλείων, ανέρχεται στο ποσό του 1.200.000€.

Η αποτέφρωση διαρκεί περίπου 1 ώρα και ένας κλίβανος αποτέφρωσης ενεργεί 5-6 αποτεφρώσεις στη βάρδια, δηλαδή 1200-1300 αποτεφρώσεις ετησίως. Το αποτεφρωτήριο υποχρεωτικά θα πρέπει να έχει δύο κλιβάνους αποτέφρωσης, ψυκτικό χώρο για την παραμονή των σορών, χώρο τελετών, χώρους γραφείων κ.ά. Ο χώρος που απαιτείται για τα μηχανήματα είναι περίπου 300 τ.μ. και 300-400 τ.μ. για τους υπόλοιπους χώρους. Ο χώρος της κατασκευής του αποτεφρωτηρίου στο Κοιμητήριο βρίσκεται μακριά από κάθε κτίσμα (λειτουργικά και οπτικά) και πληροί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, είναι εύκολα προσβάσιμο από την εθνική οδό και την περιφερειακή οδό, χωρίς να επιβαρύνεται κυκλοφορικά το κέντρο της πόλης.

Εξάλλου στη σημερινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου θα συζητήσει και θα λάβει απόφαση για την αγορά ακινήτου προς επέκταση του Κοιμητηρίου στη θέση «Κούκος».

Η ανάγκη επέκτασης του Κοιμητηρίου είναι επιτακτική, καθώς ο χώρος είναι πλέον ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Το μόνο κατάλληλο, για την επέκταση του καθαρού ταφικού χώρου του υπάρχοντος Κοιμητηρίου, είναι ακίνητο, 4.536 τετραγωνικών μέτρων.

Είναι όμορο προς τα βορειοδυτικά του υπάρχοντος Κοιμητηρίου, δεν υπάρχει δέσμευση από πλευράς αρμοδιοτήτων της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, το έδαφός του είναι κατάλληλο αφού είναι της ίδιας σύνθεσης με χώμα του ήδη υπάρχοντος Κοιμητηρίου για το οποίο υπάρχει βεβαίωση καταλληλότητας από το 1994 από τη Γεωλογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Αλμυρού

Σε ειδική συνεδρίαση συγκαλούνται σήμερα στις 6 μ.μ. τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, προκειμένου να εγκρίνουν ή όχι τους απολογισμούς-ισολογισμούς του πρώην Δήμου Σούρπης για τα έτη 2009 και 2010.

Πρόκειται για τη μοναδική εκκρεμότητα που έχει ο νέος Δήμος Αλμυρού με ισολογισμούς παρελθόντων ετών που αφορούν ΟΤΑ που συγχωνεύτηκαν σε αυτόν, καθώς η αντίστοιχη διαδικασία για τους υπόλοιπους συγχωνευθέντες ΟΤΑ (Καποδιστριακός Δήμος Αλμυρού, Δήμος Πτελεού και Κοινότητα Ανάβρας), έχει ολοκληρωθεί.

Στην ειδική συνεδρίαση θα γίνει και παρουσίαση της έκθεσης των ορκωτών λογιστών για την οικονομική διαχείριση στον πρώην Δήμο Σούρπης τη διετία 2009-2010. Η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Αλμυρού και της εταιρείας «Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών», υπεγράφη στις 6 Μαρτίου 2012 και προβλέπει «τον τακτικό έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της πρώην Δημοτικής Ενότητας Σούρπης, ο οποίος έχει ήδη συγχωνευθεί στο νυν Δήμο Αλμυρού δυνάμει του ν. 3852/2010 για τις χρήσεις 2009 και 2010 με κόστος 9.240 € πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α. και για τις δύο χρήσεις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το