Photo Gallery, Τοπικά

Απορροφητικότητα 43,4% στο ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία

Την ικανοποίηση του για την πορεία αξιοποίησης του ΕΣΠΑ τον τελευταίο χρόνο, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες

 

Στο εντυπωσιακό ποσοστό του 43,4 % έφθασε η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας σε ένα χρόνο – από τον περσινό Ιούλιο μέχρι και φέτος – στο διάστημα που τη διαχείριση του ανέλαβε η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας, έναντι 24,5 % που ήταν, όταν παρέλαβε τη σκυτάλη της διαχείρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα δε δημιουργήθηκαν και 1500 θέσεις εργασίας σχετικές μόνο με τα έργα του ΕΣΠΑ. Τα ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ ανέρχονται στα 227.

Την ικανοποίησή του για την πορεία αξιοποίησης του ΕΣΠΑ τον τελευταίο χρόνο, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, προχώρησε σε απολογισμό των επιδόσεων της αιρετής Περιφέρειας στο χρόνο που πέρασε στον τομέα αυτό. Όπως σχολίασε, σε ένα εξαιρετικά αρνητικό οικονομικό περιβάλλον τα συγκεκριμένα αποτελέσματα αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα ενώ δικαιώνουν και τη λειτουργία της αιρετής Περιφέρειας γενικότερα αλλά και ειδικότερα σε σχέση με την ανάληψη της αρμοδιότητας του ΕΣΠΑ. Υπογράμμισε δε, ότι η Περιφέρεια συνεχίζει τον αγώνα, παρά τις αντιξοότητες, ευελπιστώντας σε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για τη Θεσσαλία και τους πολίτες της.

Όπως «ομολογούν» και οι αριθμοί σχετικά με την πρόοδο των έργων του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας που αφορούν στη Διαχειριστική Αρχή το σύνολο των ενταγμένων έργων είναι 227, συνολικού προϋπολογισμού 466 εκ. ευρώ, από τα οποία τα 84 εντάχθηκαν (ποσοστό 37%) στο διάστημα από 1η Ιουλίου 2011 έως 30 Ιουνίου 2012 από όταν ανέλαβε την διαχείριση η αιρετή Περιφέρεια (ενώ τις προηγούμενες χρονιές ο αριθμός των έργων που εντασσόταν έφθανε τα 48). Στο ίδιο διάστημα επιτεύχθηκε και απορρόφηση 12,2% πλέον των δαπανών ύψους 15 εκ. ευρώ (δηλαδή ποσοστό επιπλέον 4%), που αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Ε.Π. «Περιβάλλον» του ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο μεταφοράς 17 έργων.

Παράλληλα το ποσοστό των συμβάσεων αυξήθηκε – πάντα για τη ίδια χρονική περίοδο του ενός έτους – από 123 εκ. ευρώ σε 240 εκ ευρώ. Δηλαδή συμβασιοποιήθηκαν έργα ποσού 108 εκ ευρώ, ποσό που αντανακλά ένα 45%.

Η δρομολόγηση και υλοποίηση των σημαντικών έργων, συμβάλλει στη βελτίωση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης των Θεσσαλών πολιτών και του επιπέδου ζωής κατά επέκταση – καθώς η Περιφέρεια ακολούθησε μία πολιτική προσεκτικής ισομερούς κατανομής των ώριμων έργων στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες. Ενώ, παράλληλα, εξυπηρέτησε και έναν ακόμη εθνικό και τοπικό στόχο, την δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς μέσα σε ένα χρόνο μόνο δημιουργήθηκαν 1500 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλία, μόνο για τα έργα του ΕΣΠΑ.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όταν παρέλαβε η αιρετή Περιφέρεια το ΕΣΠΑ, αυτό ήταν υπερκορεσμένο, σε ό,τι αφορούσε ιδιαίτερα στον άξονα των οδικών έργων. Σημαντικό βήμα επίσης ήταν ότι μειώθηκε και ο χρόνος από την ένταξη έως την πρώτη εκταμίευση, από 616 μέρες σε 300, εντείνοντας έτσι τους ρυθμούς υλοποίησης.

Στις 30 Ιουνίου, συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας του Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας, και μέρους των Επενδύσεων, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας στην Αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Δικαιώνεται ο θεσμός και η λειτουργία της Αιρετής Περιφέρειας στην ανάληψη αρμοδιότητας του Ε.Σ.Π.Α., με τα αποτελέσματα που καταγράφονται μετά από ένα χρόνο», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός.

Ο κ. Αγοραστός είπε πως για να ξεπεραστούν εμπόδια «στήθηκε ένας πλήρης μηχανισμός παρακολούθησης και επιτάχυνσης χρηματοδοτήσεων έργων, εξασφαλίζοντας στο πλείστον των περιπτώσεων ομαλή εξέλιξη των έργων. Ωστόσο, καταγράφηκαν αρκετές περιπτώσεις Αναδόχων, όπου παρόλες τις προσπάθειες, εμφάνισαν δυσκολίες στην ομαλή πρόοδο υλοποίησης έργων, όπως και πρωτοφανή -ακραία καιρικά φαινόμενα (μεγάλη διάρκεια χιονοπτώσεων και υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι)».

Και πρόσθεσε: «Καταγράψαμε τις ανάγκες όλων των περιοχών της Θεσσαλίας για υλοποίηση έργων, υποστηρίξαμε την επιτάχυνση ωρίμανσής τους, εξασφαλίσαμε πόρους για τη χρηματοδότησή τους από το Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας με ταυτόχρονη υποστήριξη ένταξης έργων σε Τομεακά Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. όπως το ΕΠΠΕΡΑΑ, η Ψηφιακή Σύγκλιση, το Ε.Π.ΑΝ. και το ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ. Και στόχος πάντοτε ήταν και είναι η χρηματοδότηση των κατάλληλων έργων μικρών ή μεγάλων, που, λειτουργώντας συνδυαστικά, οδηγούν την κάθε επιμέρους περιοχή, αλλά και τη Θεσσαλία συνολικά, σε βελτίωση της ποιότητας ζωής και σε ανάπτυξη.

Σημειώνουμε ότι, ο προϋπολογισμός των έργων που εκτελούνται από το Ε.Σ.Π.Α. στη Θεσσαλία (περιφερειακό και τομεακών προγραμμάτων) αποτελεί τη βάση υπολογισμού των πόρων που θα διατεθούν στη Θεσσαλία κατά την επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Στόχος, λοιπόν, είναι η εισροή όσων το δυνατόν περισσότερων έργων και προϋπολογισμού, ώστε να παραμείνει μεγάλο το ποσό που θα διατεθεί και στην επόμενη περίοδο συγχρηματοδότησης.

Το Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας είναι ένα υγιές Πρόγραμμα και η πρόοδός του αντανακλά στην πραγματική οικονομία.

Δεν υπάρχουν «νεκρά» έργα και έχουν ξεμπλοκαριστεί όλα όσα ήταν στάσιμα. Τα ποσοστά επίτευξης προόδου δεν θα πρέπει να συγκρίνονται με αυτά άλλων Προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α., αλλά ούτε και με τα ποσοστά προηγούμενης περιόδου, παρά μόνο όταν αναφέρονται σε κοινή βάση (γιατί δεν αναφέρονται σε κοινή βάση).

Ειδικότερα, στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας εντάχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, δημόσια έργα που αφαιρέθηκαν από το Γ’ Π.Ε.Π. Θεσσαλίας, ύψους 51 εκ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε μικρό ποσοστό έναντι του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος που διαχειρίζεται η Διαχειριστική Αρχή (13,4% στα 381 εκ. ευρώ σήμερα της ΕΔΑ). Στο τέλος του 2011 επιτεύχθηκε ως γνωστόν, ο στόχος απορρόφησης που είχε τεθεί για το Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας. Σήμερα επιτεύχθηκε, αφενός ο στόχος απορρόφησης του Ε.Σ.Π.Α. για το Α’ εξάμηνο του 2012 για δαπάνες ύψους 20 εκ. ευρώ για τη Διαχειριστική Αρχή Θεσσαλίας, αφετέρου δε η αύξηση των δεικτών προόδου του Προγράμματος».

Πρόγραμμα ΕΣΠΑ Θεσσαλίας

Τα στοιχεία όλου του Προγράμματος Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 498 εκ. ευρώ, που διαχειρίζεται τόσο από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, όσο και από λοιπούς Φορείς (Τράπεζες, Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφέρειας και υπ. Ανάπτυξης, κ.ά.), από την έναρξη έως 30 Ιουνίου 2012, είναι:

Προσκλήσεις: 684 εκ. ευρώ, ποσοστό 137% (έναντι ποσοστού 105,85% στις 30-6-2011 μετά από αναγωγή σε «κοινή» βάση σημερινών δεδομένων).

Εντάξεις: 613 εκ. ευρώ, ποσοστό 123% (έναντι ποσοστού 103,47% στις 30-6-2011 μετά από αναγωγή σε «κοινή» βάση σημερινών δεδομένων).

Συμβάσεις: 383 εκ. ευρώ, ποσοστό 77% (έναντι ποσοστού 54,59% στις 30-6-2011 μετά από αναγωγή σε «κοινή» βάση σημερινών δεδομένων).

Δαπάνες: 196 εκ. ευρώ, ποσοστό 39,4% (έναντι ποσοστού 24,56% στις 30-6-2011 μετά από αναγωγή σε «κοινή» βάση σημερινών δεδομένων).

Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή

Για το μέρος που διαχειρίζεται η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, προϋπολογισμού 381 εκ. ευρώ, η πορεία του προγράμματος από την έναρξη έως 30 Ιουνίου 2012, είναι:

Προσκλήσεις: 472 εκ. ευρώ, ποσοστό 124% (έναντι ποσοστού 101,52% στις 30-6-2011 μετά από αναγωγή σε «κοινή» βάση σημερινών δεδομένων).

Εντάξεις: 466 εκ. ευρώ, ποσοστό 122% (έναντι ποσοστού 98,4% στις 30-6-2011 μετά από αναγωγή σε «κοινή» βάση σημερινών δεδομένων).

Συμβάσεις: 240 εκ. ευρώ, ποσοστό 63% (έναντι ποσοστού 34,69% στις 30-6-2011 μετά από αναγωγή σε «κοινή» βάση σημερινών δεδομένων).

Δαπάνες: 99,2 εκ. ευρώ, ποσοστό 26% (έναντι ποσοστού 13,54% στις 30-6-2011 μετά από αναγωγή σε «κοινή» βάση σημερινών δεδομένων).

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το