Photo Gallery, Τοπικά

Απομάκρυνση του διοικητή του Νοσοκομείου ζητούν οι γιατροί

 

Κλίμα αναβρασμού επικρατούσε χθες στο Νοσοκομείο μεταξύ των γιατρών με αφορμή την προχθεσινή συνέντευξη που παρεχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ζαχαρόπουλος

Την απομάκρυνση του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου και την τοποθέτηση μιας διοίκησης με την οποία θα μπορούν να συνεργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου, ζητούν οι γιατροί του «Αχιλλοπούλειου», ενώ το αίτημα αυτό θα το καταθέσουν στο υπουργείο Υγείας, αλλά και στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στο μεταξύ εκτός λειτουργίας είναι από προχθές ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου.

Κλίμα αναβρασμού επικρατούσε χθες στο Νοσοκομείο μεταξύ των γιατρών. Αφορμή, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέντρων Υγείας κ. Νίκος Χαυτούρας, ήταν η προχθεσινή συνέντευξη που παρεχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ζαχαρόπουλος.

Πρόσθεσε δε πως οι γιατροί είναι ιδιαίτερα ενοχλημένοι με τις εκφράσεις, όπως «σικελική μαφία» που ακούστηκαν. «Χθες μου τηλεφώνησαν αρκετοί γιατροί και μου είπαν ότι θέλουν να παραιτηθούν, καθώς δεν αντέχουν άλλο αυτήν την κατάσταση και την προσβολή που πλέον γίνεται σε εθνικό επίπεδο» τόνισε ο κ. Χαυτούρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η τοπική Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών θα ζητήσει από το υπουργείο Υγείας την απομάκρυνση του διοικητή, καθώς δεν είναι δυνατή η επίτευξη συνεργασίας. «Για να λυθούν τα προβλήματα του Νοσοκομείου, θα πρέπει να υπάρξει μια διοίκηση με την οποία θα μπορούμε να συνεργαστούμε» είπε.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήδη η τοπική ένωση απέστειλε στο υπουργείο Υγείας έγγραφο που ζητεί την απομάκρυνση του διοικητή.

Παράλληλα με ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Κέντρων Υγείας Μαγνησίας αναφέρει πως «μετά την έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 13/11/2012 με πρωτοφανή συμμετοχή, αλλά και μετά τη συνάντηση με τους διευθυντές των Κλινικών, όπου εξίσου μεγάλη ήταν η συμμετοχή, αποφάσισε  να δημοσιοποιηθούν τα ακόλουθα:

«Να καταδικαστούν με κάθε τρόπο οι πρακτικές που ακολουθεί η διοίκηση προσβάλλοντας και απαξιώνοντας συνεχώς το τελευταίο καιρό με ανεξέλεγκτο παραλογισμό και ανώνυμη συκοφαντία τον ιατρικό κόσμο (έγγραφα όπου κατονομάζονται από τη διοίκηση τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα παράγκα ή μέλη αγέλης με ζωώδη χαρακτηριστικά). Και όχι μόνο, αλλά με την έλλειψη συνεργασίας που επιδεικνύει με πρωτοφανή τρόπο, εμποδίζει το ιατρικό μας έργο και κατά συνέπεια δημιουργεί τεράστια δυσλειτουργία στο Νοσοκομείο και ανησυχία στους συμπολίτες μας αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στις δύσκολες αυτές στιγμές της κρίσης, έστω κατά το ελάχιστο. Δεν πάει άλλο.

Να επισημανθούν, αναδειχθούν τα προβλήματα, για τα οποία δεν έχει μόνο ευθύνη η κεντρική πολιτική.

Α) Το πρόγραμμα εφημεριών δεν είναι ασφαλές, συνεπώς βρίσκεται σε κίνδυνο η υγεία των συμπολιτών μας. Η διοίκηση δεν λαμβάνει υπόψη τα θεσμικά όργανα, (επιστημονικό συμβούλιο) Αυθαιρετεί. Ενεργείς εφημερίες μετατρέπονται σε ετοιμότητας. Ειδικευόμενοι γενικοί γιατροί αναγκάζονται παρόλο που απαγορεύεται να εφημερεύουν στη θέση του ειδικού ΩΡΛ, οφθαλμίατρου, ουρολόγου, κ.τ.λ.  Ένας ιατρός μπορεί να εφημερεύει μέχρι 7 ημέρες όπως προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά και από τους νόμους του υπουργείου. Στο Νοσοκομείο μας όλοι κάνουν περισσότερες και απλήρωτες εφημερίες.

Β) Μεγάλος αριθμός κενών θέσεων που δυστυχώς η διοίκηση δεν έκανε τις προβλεπόμενες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση για την πλήρωση αυτών. Το αποτέλεσμα παρά τις επισημάνσεις από τους διευθυντές των Κλινικών, η  ΩΡΛ σχεδόν δεν λειτουργεί, η Οφθαλμολογική σχεδόν το ίδιο. Το Γαστρεντερολογικό με έναν ιατρό, αλλά και υποστελέχωση άλλες όπως Ν/Χ, Ογκολογικό Τμήμα, το Τμήμα Αιμοκάθαρσης με δύο γιατρούς θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, αλλά και η Παιδιατρική που σε λίγους μήνες θα μείνει με έναν. Συνεπώς πρέπει να βρεθούν λύσεις με κάθε τρόπο.

Γ) Η διοίκηση θα έπρεπε ήδη με ειλικρίνεια να αναφέρει επίσημα στους συμπολίτες μας ημέρες που μπορούν να εφημερεύουν τμήματα που έχουν ένα ή δύο ιατρούς. Εφτά ημέρες ΩΡΛ, εφτά ημέρες Γαστρεντερολογική, δεκατέσσερις μέρες Οφθαλμολογική, δέκα μέρες Ογκολογική, δεκατέσσερις μέρες Νευροχειρουργική κ.τ.λ. Και να μην υποτιμάει, κοροϊδεύοντας τον κόσμο όταν ωραιοποιεί τα πράγματα λέγοντας ότι υπάρχει οικονομικό πλεόνασμα.

Δ) Η έλλειψη ορθοπεδικών και οφθαλμολογικών υλικών, οι καθυστερήσεις διαγωνισμών επηρεάζουν όχι μόνο τα τακτικά, αλλά και τα έκτακτα χειρουργεία.  Όπως αναφέρθηκε από το διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής, αλλά και από τα στελέχη της, έχουν μειωθεί τα χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών κατά 50%, αποτέλεσμα της βραδύτητας που επικρατεί στις διαδικασίες. Το ίδιο, ίσως πάνω από 70%, έχουν μειωθεί και τα οφθαλμολογικά χειρουργεία, διότι πέρα από την έλλειψη ιατρών υπάρχει και έλλειψη υλικών. Οι διαδικασίες δεν είναι σύντομες.

Η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας εξυπηρετεί 160 ασθενείς με μεγάλες ανάγκες και υπηρετεί μόνο ένας ιατρός.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έχει 3 γιατρούς και σύντομα μπορεί να μείνει μόνο ένας ιατρός για να εξυπηρετεί ασθενείς σε όγκο ίσο με τη Λάρισα.

Η Παιδιατρική, ειδικότητα αιχμής, ίσως μείνει με έναν ιατρό για όλο το Νομό.

Το Ογκολογικό Τμήμα με έναν ιατρό είναι αδύνατο να οργανωθεί. Τα εγκαίνια και οι εντυπώσεις δεν βοηθούν στην οργάνωση της Κλινικής.

Τα Κέντρα Υγείας αποδυναμώνονται συνεχώς. Το παράλογο πρόγραμμα εφημερίας τα έχει υποβαθμίσει. Τα πολυδύναμα αγροτικά ιατρεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Διακομιδές δεν μπορούν να γίνουν λόγω έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων.

Στη Β’ Παθολογική οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι πρωτόγονες.

Το προσωπικό, αλλά και όλος ο ιατρικός κόσμος, θέλουν να συνεργαστούν με οποιαδήποτε διοίκηση για όλα τα παραπάνω προβλήματα που είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, και προς το σκοπό αυτό επιζητεί λύσεις από τους αρμόδιους φορείς».

Εκτός λειτουργίας ο αξονικός

Εκτός λειτουργίας τέθηκε από το περασμένο Σάββατο ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να εξυπηρετούνται από τα ιδιωτικά εργαστήρια. Η βλάβη αναμένεται να αποκατασταθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Πάντως χθες αρκετοί ήταν οι ασθενείς που επιδίωξαν να μεταβούν στο «Αχιλλοπούλειο», αλλά τελικά ενημερώθηκαν για τη βλάβη στον αξονικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το