Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Απομάκρυνση στεγάστρων του Αστικού ΚΤΕΛ

Από την οδό Δημητριάδος, καθώς παρεμποδίζουν τη διέλευση των τυφλών
Από την οδό Δημητριάδος, καθώς παρεμποδίζουν τη διέλευση των τυφλών

Το Αστικό ΚΤΕΛ πρέπει άμεσα να απομακρύνει από την οδό Δημητριάδος τα στέγαστρα που τοποθέτησε και τα οποία παρεμποδίζουν τη διέλευση των τυφλών.

Η Επιτροπή Βιώσιμης Κινητικότητας αποφασίζει σήμερα την απομάκρυνση των εμποδίων στη Δημητριάδος, ενώ όπως έγινε γνωστό το ΚΤΕΛ έχει λάβει έγγραφο για τις αυθαίρετες τοποθετήσεις των στεγάστρων, αλλά δεν έχει δώσει καμία απάντηση.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα αποφασιστεί επίσης η δημιουργία θέσεων στάθμευσης ατόμων με ειδικές ανάγκες σε 13 παραλίες της πόλης, που είτε είναι πολυσύχναστες, είτε διαθέτουν γαλάζια σημαία. Για τον προσδιορισμό και την απαιτούμενη σήμανση των θέσεων καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να τηρηθούν οι απαιτήσεις που θέτουν οι σχετικοί κανονισμοί και οι ανάγκες των ΑμεΑ, και συγκεκριμένα: Κάθε θέση στάθμευσης να έχει πλάτος μεγαλύτερο των 2,00 μ. και, σε κάθετη διάταξη, να πλησιάζει τα 3,50 μ., ώστε να είναι δυνατόν το άνοιγμα των θυρών του αυτοκινήτου.

– Όταν υπάρχει πεζοδρόμιο, το αυτοκίνητο να σταθμεύει με τη δεξιά πλευρά, ώστε να ανοίγει εύκολα η πόρτα του οδηγού για ΑμεΑ που οδηγούν μόνα τους,

– κάθε θέση να σημαίνεται ευδιάκριτα με Πινακίδα Ρ-71 κατά τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας,

– όπου είναι δυνατόν η θέση στάθμευσης να διαγραμμίζεται περιμετρικά με γραμμή πλάτους 12 εκ., κίτρινου χρώματος.

Σημειώνεται ότι για τον καλύτερο δυνατό προσδιορισμό των θέσεων σύμφωνα και με τις ανάγκες των ΑμεΑ, κατά την αυτοψία συνόδεψε τους υπηρεσιακούς παράγοντες ο κ. Νίκος Μαλάτος, ΑμεΑ σε καροτσάκι, που οδηγεί ο ίδιος το αυτοκίνητό του.

Σύμφωνα με τις παρεμβάσεις, στα Πλατανίδια και σε ασφαλτοστρωμένο έδαφος, εκτός του χώρου ελιγμού του λεωφορείου, μπροστά στο παραλιακό Κέντρο «η Μουριά», υπάρχει ήδη διαμορφωμένη θέση, από τον πρώην Δήμο Αρτέμιδας, την οποία και διατηρούμε με την κατάλληλη σήμανση και διαγράμμιση.

Στο Καρνάγιο, δεν υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος στην παραλία. Επιλέχθηκε ένας χώρος αμέσως μετά το αναψυκτήριο που υπάρχει εκεί, παράλληλα προς το φράκτη, και η θέση θα σημανθεί μόνο με πινακίδα.

Στην Αγριά, στου Θωμά, η θέση ορίζεται στον ασφαλτοστρωμένο κάθετο δρόμο στην παραλιακή οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, αμέσως μετά το Κέντρο «Ο Θωμάς», παράλληλα προς το κράσπεδο, με την κατάλληλη σήμανση και διαγράμμιση.

Στον Άναυρο, η θέση ορίζεται παρά το δεξιό κατά την κίνηση κράσπεδο της οδού Αιολίδος, πριν το περίπτερο που υπάρχει στη γωνία Αιολίδος-Πλαστήρα, με την κατάλληλη σήμανση και διαγράμμιση.

Στην παραλία Πευκακίων: Πρόκειται για την αμμώδη παραλία αμέσως μετά τα Πευκάκια και πριν την πλαζ, στην ευθεία της οδού Παπαδάκου. Το πλάτος της οδού Παπαδάκου δεν επιτρέπει στάθμευση. Επίσης δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία να προσδιοριστεί θέση στάθμευσης έξω από το δρόμο, προς τη θάλασσα. Κατόπιν αυτού η θέση ορίστηκε στο ελεύθερο οικόπεδο μεταξύ των οδών Παυσανία και Λεωνίδα, που είναι δημοτικό και χαρακτηρισμένο ως Χώρος Αθλητικών Εγκαταστάσεων. Δεν υπάρχει ασφαλτόστρωση και η θέση ορίζεται μόνο με Πινακίδα.

Στην παραλία Παγασών: Με το όνομα αυτό αναφέρεται η αμμώδης παραλία της Δημοτικής Πλαζ (πρώην ΕΟΤ). Η θέση των ΑμεΑ προσδιορίζεται στο μεγάλο parking έξω από την Πλαζ, δίπλα στην είσοδο του κοινού, με την κατάλληλη σήμανση και διαγράμμιση.

Στις Αλυκές: Πρόκειται για ολόκληρη την έκταση των Αλυκών, από το δημοτικό αναψυκτήριο μέχρι περίπου την (πρώην) Κυανή Ακτή, που χωρίζεται σε δύο περιοχές με Γαλάζιες Σημαίες. Ορίζονται από μία θέση στο Β και στο Ε δημοτικό parking, με άμεση πρόσβαση στον πεζόδρομο της οδού Λεμάν και με την κατάλληλη σήμανση και διαγράμμιση.

Στην παραλία Αμφανών, στη συνοικία Αγίου Στεφάνου: Είναι η πρώτη παραλία που συναντά κανείς στον Άγιο Στέφανο. Υπάρχει χώρος στάθμευσης με χώμα, που διαχωρίζεται από τον χώρο της παραλίας με κατά μήκος βράχια. Η παραλία γενικώς δεν είναι εύκολα προσβάσιμη από ΑμεΑ σε καρότσι. Η θέση στάθμευσης ορίζεται μόνον με Πινακίδα, στο δεξιό άκρο του χώρου στάθμευσης (όπως κοιτάζουμε τη θάλασσα) δίπλα σε μία δίοδο ανάμεσα στα βράχια, που μπορεί να βελτιωθεί και να δημιουργήσει ένα διάδρομο πρόσβασης για τα ΑμεΑ.

Στην παραλία Αμαρυλλίδος, στην συνοικία Αγίου Στεφάνου: Είναι η δεύτερη παραλία που συναντά κανείς στον Άγιο Στέφανο. Υπάρχει χώρος στάθμευσης με χώμα, που διαχωρίζεται από το χώρο της παραλίας με κατά μήκος μεταλλικά «π», βαμμένα κίτρινα. Υπάρχει σχετικά καλύτερη πρόσβαση στην παραλία, που μπορεί να βελτιωθεί. Η θέση ορίζεται μόνο με Πινακίδα, περίπου στο κέντρο του χώρου στάθμευσης.

Στη Γαλάζια Ακτή (Μαμιδάκη): Ο παραλιακός δρόμος είναι χωματόδρομος. Η θέση ορίζεται μόνο με Πινακίδα, δίπλα από την περίφραξη που υπάρχει μετά το αναψυκτήριο.

Στη Χρυσή Ακτή Παναγίας: Στον παραλιακό δρόμο, που λειτουργεί ως μονόδρομος, υπάρχει μία λωρίδα κυκλοφορίας και διαμορφωμένες από τον πρώην Δήμο Αισωνίας εσοχές για στάθμευση μόνο Ι.Χ. αυτοκινήτων, στο πρώτο τμήμα αριστερά και στο δεύτερο τμήμα δεξιά κατά την κίνηση. Υπάρχει επίσης, διαμορφωμένη και σημασμένη ράμπα ΑμεΑ, τόσο από το δρόμο προς το πλακόστρωτο πεζοδρόμιο, όσο και από το πεζοδρόμιο προς την άμμο της παραλίας. Η θέση ορίζεται στην αρχή της δεξιάς εσοχής για στάθμευση Ι.Χ., σε απόσταση 7,00 μ. περίπου από τη ράμπα, με την κατάλληλη σήμανση και διαγράμμιση.

Στη Νέα Αγχίαλο (Γαλαξίας): Η θέση ορίζεται στην άκρη σχεδόν του κυκλοφορούμενου τμήματος της παραλιακής οδού Διαμαντοπούλου, στην πλευρά του πλακόστρωτου πεζοδρομίου προς τη θάλασσα, με την κατάλληλη σήμανση και διαγράμμιση. Πρέπει απαραιτήτως να κατασκευαστεί μία ράμπα ΑμεΑ στο σημείο όπου υπάρχουν δύο σκαλοπάτια και όπου, παλαιότερα, υπήρχε ράμπα.

Η υπηρεσία επισημαίνει ότι για να μπορούν τα Άτομα με Αναπηρία να φτάνουν στη θάλασσα είναι απαραίτητο, σε όλες τις παραλίες, να κατασκευαστούν ξύλινοι διάδρομοι πάνω στην άμμο ή στα βότσαλα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το