Τοπικά

Απολογισμός 2012: Το κοινωνικό «πρόσωπο» του Δήμου Βόλου

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

«Το 2012 ήταν στην ουσία ο πρώτος χρόνος ολοκληρωμένης λειτουργίας των δομών της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου μετά τη συνένωση των εννέα Δήμων στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» και η αξιολόγηση είναι πολύ θετική» τόνισε – μεταξύ άλλων – ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Βασίλης Κοντορίζος παρουσιάζοντας την έκθεση απολογισμού της Επιχείρησης. Μάλιστα το 2012 άφησε ταμείο στην Επιχείρηση 857.807 ευρώ.

Έγινε αναλυτική παρουσίαση των δομών και των κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και των οικονομικών στοιχείων. Σήμερα στην Κοινωφελή Επιχείρηση εργάζονται 208 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων 67 με συμβάσεις αορίστου χρόνου και 141 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. «Βασικό στοιχείο λειτουργίας της Επιχείρησης», όπως τόνισε ο κ. Κοντορίζος, «είναι η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας σε όλες τις ηλιακές ομάδες και κατηγορίες πολιτών».

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη – απολογισμό της δράσης της ΚΕΚΠΑ το 2012, λειτούργησαν συνολικά 21 χρηματοδοτούμενες δομές και παράλληλα ξεκίνησαν ή συνεχίστηκαν δράσεις που δεν έχουν πηγή χρηματοδότησης, αλλά είναι απόλυτα απαραίτητες όπως ο Κοινωνικός Ξενώνας Αστέγων.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο που αναφέρθηκε από την αντιπρόεδρο της Επιχείρησης κ. Κατερίνα Μπαρμπουδάκη, ότι σε λίστα αναμονής βρίσκονται 10 οικογένειες ανέργων, καθώς βρίσκονται υπό καθεστώς έξωσης λόγω οφειλών. «Αυτή την περίοδο ο Ξενώνας είναι γεμάτος – φιλοξενεί 18 άτομα – ενώ τελικά δεν έγινε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη ξενοδοχείου για ενοικίαση δωματίων. Όλα δείχνουν πως θα αξιοποιηθούν πέντε διαμερίσματα στο κέντρο του Βόλου που αποτελούν δωρεά στον πρώην Δήμο Πορταριάς από τον Απόστολο Δράκο» τόνισε η κ. Μπαρμπουδάκη. Πρόσθεσε πως ήδη τέσσερις φιλοξενούμενοι του Ξενώνα βρήκαν δουλειά με προσπάθεια των κοινωνικών λειτουργών του Δήμου και θα μπορέσουν να έχουν δική τους στέγη.

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Βασίλης Κοντορίζος χαρακτήρισε ως πιο σημαντική παρέμβαση την ίδρυση και λειτουργία του Ξενώνα Αστέγων. Επίσης πολύ σημαντική
κοινωνική παρέμβαση θεωρείται και η αναβαθμισμένη λειτουργία του δημοτικού παντοπωλείου, το οποίο λειτουργεί πλέον με ευθύνη του Δήμου Βόλου και καλύπτει έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό συμπολιτών μας που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους ανάγκες για διατροφή.

 

Για ηλικιωμένους

Κανονικά συνεχίστηκε η λειτουργία των τριών Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (σε Βόλο, Νέα Αγχίαλο και Αγριά). Το κτίριο στην Αγριά ανακατασκευάστηκε και το κόστος (16.000 ευρώ) καλύφθηκε από το Δήμο Βόλου. Στο ΚΗΦΗ του Βόλου εξυπηρετούνται 17 άτομα, 25 στη Νέα Αγχίαλο και 15 στην Αγριά.

«Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» τόνισε ο Βασ. Κοντορίζος, «τέθηκε από την αρχή ψηλά στις προτεραιότητες της Κοινωφελούς. Επιχειρήθηκε να αναδιοργανωθεί το πρόγραμμα κατά γεωγραφική ενότητα και να ομαδοποιηθούν πολλά και διάσπαρτα προγράμματα στα οποία ο έλεγχος ήταν πλημμελής. Σήμερα λειτουργούν πέντε προγράμματα, ένα για κάθε γεωγραφική ενότητα και καλύπτουν συνολικά πάνω από 750 ηλικιωμένους. Το πρόγραμμα έχει πάρει παράταση για τη λειτουργία του μέχρι 30/09/13. Παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής σύμβασης με το ΙΚΑ για το διάδοχο σύστημα εξυπηρέτησης των ηλικιωμένων, το οποίο ωστόσο «καρκινοβατεί εξαιτίας του κακού αρχικού σχεδιασμού και γενικότερα της ασάφειας που υπάρχει για τη συνέχιση ή μη του υπάρχοντος προγράμματος πέραν της 30 Σεπτεμβρίου 2013» δήλωσε.

Για παιδιά

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου, με ευθύνη της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ λειτουργούν έξι Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Εκ των οποίων το ένα στα Λεχώνια – στο παλιό κοινοτικό κατάστημα – με δυναμικότητα 55 παιδιών. Επίσης το ΚΔΑΠ Προσφυγικά μεταφέρθηκε με παράλληλο διπλασιασμό της δυναμικότητας σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις (αύξηση της δυναμικότητας από 30 σε 70 παιδιά) και αντίστοιχη χρηματοδότηση από Ε.Ε.Τ.Α.Α. και κόστος κατασκευής 2.380 €.
Τα υπόλοιπα ΚΔΑΠ βρίσκονται το ένα στη συνοικία της Νεάπολης, στο οποίο μάλιστα λειτουργεί πρότυπη παιδική βιβλιοθήκη με 8.000 τίτλους βιβλίων και 2.000 τακτικούς χρήστες, στους Αμπελόκηπους, στην Πορταριά και στο Βασδέκειο όπου και εκεί έγινε αύξηση δυναμικότητας σε 140 παιδιά από 75 έτσι ώστε το κόστος για τους επωφελούμενους να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από επιδοτήσεις. Το σύνολο των επωφελούμενων παιδιών σε όλα τα Κέντρα φτάνει τα 400 παιδιά σχολικής ηλικίας, ενώ συνολικά οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ ανέρχονται σε 32, εκ των οποίων οι οκτώ είναι αορίστου χρόνου και οι 24 ορισμένου χρόνου.
Ακόμη η Κοινωφελής συνέχισε τη λειτουργία τεσσάρων παιδικών σταθμών που λειτουργούσαν με ευθύνη των πρώην Κοινωφελών που συγχωνεύτηκαν. Ένας από τους παιδικούς σταθμούς είναι αυτός της Νεάπολης που περιλαμβάνει ειδικό τμήμα για νήπια με αναπηρία. Οι υπόλοιποι σταθμοί βρίσκονται στα Λεχώνια, την Άλλη Μεριά και το Κατηχώρι. Συνολικά από τους τέσσερις αυτούς σταθμούς εξυπηρετούνται 155 παιδιά με τους εργαζόμενους να φτάνουν τους 25, εκ των οποίων οι έξι είναι αορίστου χρόνου και οι 19 ορισμένου χρόνου.

Για άτομα με αναπηρίες

Το 2012 λειτούργησαν και συνεχίζουν να λειτουργούν:
– Δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αναπηρία στη Νέα Ιωνία και το Βόλο με συνολικά 90 επωφελούμενους, ενώ έγιναν πρόσφατα οι απαραίτητες ενέργειες με αύξηση των επωφελούμενων με τη λειτουργία των παραπάνω δομών σε δύο βάρδιες. Με τον τρόπο αυτό αυξάνονται τα έσοδα από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και εξισορροπείται η μείωση στις πληρωμές από ΕΕΤΑΑ με βάση το κοστολόγιο ανά επωφελούμενο. Συνολικά οι εργαζόμενοι στις δυο δομές ανέρχονται σε 21 άτομα, εκ των οποίων πέντε αορίστου χρόνου και 16 ορισμένου χρόνου.
– Ένα Κέντρο Διημέρευσης για ΑμεΑ με συνολικά 35 περίπου επωφελούμενους, εκ των οποίων οι 15 με χρηματοδότηση από την ΕΕΤΑΑ και με κάλυψη του κόστους λειτουργίας του. Συνολικά οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε 14 άτομα, εκ των οποίων 12 αορίστου χρόνου και δύο ορισμένου χρόνου.
– Ένας πρότυπος συνεταιρισμός ανθοκομικής ΑμεΑ σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο, με εγκαταστάσεις θερμοκηπίου και παραγωγή φυτών που προωθούνται στην αγορά. Στο χώρο αυτό απασχολούνται σε καθημερινή βάση 12 άτομα με αναπηρίας. Ο χώρος του συνεταιρισμού έχει αποτελέσει πόλο έλξης για μαθητές σχολείων που τον επισκέπτονται. Συνολικά το χώρο έχουν επισκεφτεί μέσα στη σχολική περίοδο 2012/13 πάνω από 700 παιδιά με ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς σχολικής κοινότητας.
– Υπηρεσία μεταφοράς ΑμεΑ με επτά μικρά λεωφορεία που καθημερινά μεταφέρουν πάνω από 50 επωφελούμενους. Η δραστηριότητα αυτή αποτέλεσε μια συνέχεια των υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία και σε αρκετές περιπτώσεις έδωσε και συνεχίζει να δίνει λύσεις σε άτομα που σε άλλη περίπτωση θα είχαν μεγάλη δυσκολία στη μετακίνησή τους στις διαφορετικές δομές στις οποίες χρειάζεται να μετακινηθούν.

Κοινωνικά Κέντρα

«Στα πέντε Κοινωνικά Κέντρα που λειτουργούν σε περιφερειακές συνοικίες της πόλης και συγκεκριμένα στις Νέες Παγασές, τη Νεάπολη, τους Αγ. Αναργύρους, τον Άγιο Γεώργιο και την Νέα Δημητριάδα παράγεται ένα σημαντικό έργο που έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν μαζικά στις δραστηριότητές τους» τόνισε ο κ. Κοντορίζος. Τα Κοινωνικά Κέντρα είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός αποκέντρωσης των κοινωνικών υπηρεσιών σε επίπεδο συνοικίας αλλά ταυτόχρονα ένας χώρος όπου συνυπάρχουν αρμονικά δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες με δράσεις αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου και προγράμματα για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας.
Αναφερόμενος στα προγράμματα για την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας ο πρόεδρος της Κοινωφελούς ανέφερε ότι γίνεται μια συστηματική δουλειά τα τελευταία χρόνια που έχει αναγνωριστεί με την έκδοση άδειας από το υπουργείο Παιδείας στην ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ για προγράμματα πρόληψης που υλοποιούνται σε 17 δημοτικά σχολεία της πόλης μας, αλλά και πλήθος δράσεων για τον περιορισμό του καπνίσματος, προληπτικές εξετάσεις κ.λπ.
Άλλες δράσεις

Τόνισε πως έγινε αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων από τα οποία επωφελήθηκαν ιδιαίτερα οι ROM. Επίσης έγιναν εκδηλώσεις, σεμινάρια, ομάδες απασχόλησης σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους. Πλήρης ανακατασκευή με ίδια μέσα του πρώην Κέντρου Νεότητας Αγίων Αναργύρων και Νέας Δημητριάδας.

 

Μείωση δαπανών

Όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία, ο κ. Κοντορίζος υπογράμμισε πως τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 30%-40% λόγω της ορθολογικής διαχείρισης, ενώ το μισθολογικό κόστος κατά 7%. Έγιναν εσωτερικές μετακινήσεις και αποσπάσεις προσωπικού για καλύτερη οργανωτική δομή.

 

Ρεπορτάζ: ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το