Photo Gallery, Τοπικά

Απολογισμός διετίας για την Περιφέρεια

Παρουσίαση του απολογισμού της διετίας από τον περιφερειάρχη

 

«Η Αιρετή Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα στην κρίση αξιών και αρχών και στη βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση που με βίαιες αλλαγές παραβιάζουν το δικαίωμα του πολίτη για αξιοπρεπή κοινωνική ποιότητα ζωής, που παραβιάζει το δίκαιο του πολίτη. Υπηρετώντας το θεσμό της αιρετής Περιφέρειας με επιθετική πολιτική καλούμαστε να ανατρέψουμε αυτό τον υπεραπλουστευτικό λαϊκισμό και τον ελιτισμό, τις λογικές, τις νοοτροπίες και τις πρακτικές του παρελθόντος σε όλα τα επίπεδα απ’ όπου και αν πηγάζουν». Τα παραπάνω τόνισε χθες στη διάρκεια παρουσίασης του απολογισμού της διετίας 2011 – 2012 ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου ανέλυσε ανά τομέα τις δράσεις που αναπτύχθηκαν, καθώς και τα κονδύλια που δαπανήθηκαν για την υλοποίησή τους από χρηματοδοτικά προγράμματα και ιδίους πόρους.

Αρχικά ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στο θεσμό της Αιρετής Περιφέρειας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σχεδόν δύο χρόνια μετά, και παρά τα προβλήματα που όλοι υπολογίζαμε ότι θα αντιμετωπίσουμε κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου από το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο θεσμό της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται. Τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον, παρά τη δύσκολη συγκυρία που όλοι βιώνουμε, χτίζονται με μεθοδικότητα και υπευθυνότητα».

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε τα έσοδα για το 2011 και το 2012 από διάφορους πόρους και επιχορηγήσεις έφτασαν τα 99.547.020,03 ευρώ και 104.679.001,09 ευρώ αντίστοιχα, ενώ τα έξοδα για το 2011 άγγιξαν τα 63.281.626,10 ευρώ και το 2012 τα 65.773.285,79 ευρώ.

Το ταμειακό αδιάθετο υπόλοιπο, το οποίο δεν θεωρείται επίσημο, εφόσον θα υποστεί επεξεργασία, έχει υπολογιστεί στο ποσό των 38,9 εκ. € και έχει προέλθει από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών όψεως μετά από την αφαίρεση δεσμευμένων ποσών, ανεξόφλητων επιταγών, εκκρεμών ενταλμάτων, παρακρατηθέντων ποσών από πάσης φύσεως πληρωμές, οι οποίες θα αποδοθούν στην Εφορία ή στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

ΕΣΠΑ – Ιδιωτικές επενδύσεις

Αναφερόμενος στην υλοποίηση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 – 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αγοραστός, το ποσοστό απορρόφησης στις 31/12/2012 ανέρχεται στο 57,26% στο σύνολο των 497 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού του Περιφερειακού Προγράμματος Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα οι εντάξεις αφορούν ποσό 648.229.583,34 ευρώ (130,26%), οι συμβάσεις 451.306.380,25 ευρώ (90,69%) και οι δαπάνες 284.931.867 ευρώ (57,26%).

Σε ό,τι αφορά στα 381 εκ. ευρώ που διαχειρίζεται η Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας οι εντάξεις φτάνουν τα 495.458.665,66 ευρώ (129,77%), οι συμβάσεις τα 299.967.379,23 ευρώ (78,57%) και οι δαπάνες τα 175.336.712,31 ευρώ (45,93%).

Στον τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων, στον πρωτογενή τομέα κατατέθηκαν 58 επενδυτικά σχέδια και το ύψος της επιχορήγησης έφτασε τα 21.400.000 ευρώ, στο δευτερογενή τομέα κατατέθηκαν 88 σχέδια και η επιχορήγηση έφτασε τα 32.100.000 ευρώ και στον τριτογενή τομέα κατατέθηκαν 44 σχέδια και η επιχορήγηση άγγιξε τα 16.500.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στο Νέο Κύκλο Ενίσχυσης Μικρομεσαίων Επενδύσεων, που προκηρύχθηκε στον τρέχοντα μήνα από το υπουργείο Ανάπτυξης, από το Νοέμβριο 2011 η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκίνησε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και όλους τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για τον καθορισμό των προϋποθέσεων προκήρυξης και υλοποίησής τους, προϋπολογισμού 22,5 εκ. € για τη Θεσσαλία.

Αγροτική Οικονομία

Παρουσιάζοντας τις δράσεις για τη διετία 2011 – 2012 στον αγροτικό τομέα αναφέρθηκε στο Θεσσαλικό Καλάθι Θεσσαλικών Προϊόντων, με έμφαση στην τυποποίηση, την πιστοποίηση, την εμπορία, και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, στο Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο, το Πρωτόκολλο Πιστοποίησης Ποιότητας και Προέλευσης Θεσσαλικών Προϊόντων «ThessArgo», στους ελέγχους για τη χορήγηση αδειών χρήσης νερού, στη μείωση της νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης, καθώς και στα προγράμματα ενίσχυσης της Αγροτικής Οικονομίας.

Να αναφερθεί ότι το 2011 ενισχύθηκαν 9.528 αγρότες με το συνολικό ποσό των 51,4 εκ. €, ενώ το 2012 ενισχύθηκαν 2.986 αγρότες με το συνολικό ποσό των 14,4 εκ. €. Επίσης, υλοποιήθηκαν προγράμματα ενίσχυσης της φυτικής και ζωικής παραγωγής και καταβλήθηκαν σε αγρότες και κτηνοτρόφους το 2011 το συνολικό ποσό των 70 εκ. € περίπου και το 2012 το συνολικό ποσό των 33 εκ. € περίπου.

Όσον αφορά στις επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων το 2011 και το 2012 υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας συνολικά 80 επενδυτικά σχέδια (46 στην Π.Ε. Λάρισας, 16 στην Π.Ε. Μαγνησίας, 13 στην Π.Ε. Τρικάλων και 4 στην Π.Ε. Καρδίτσας) συνολικού προϋπολογισμού 181 εκατ. €.

Περιβάλλον – Υγεία

Στον τομέα του Περιβάλλοντος ο κ. Αγοραστός έκανε ιδιαίτερες αναφορές στο έργο της επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας, τονίζοντας πως «μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 65% με 70% και με την ολοκλήρωσή του πρόκειται να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα των Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών ζώων προϋπολογισμού 1 εκ. €, καθώς και στα έργα προσβασιμότητας προς ΧΥΤΑ – ΣΜΑ, με στόχο τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των απορριμματοφόρων οχημάτων και τη δημιουργία συνθηκών ασφαλούς διέλευσής τους προς το ΧΥΤΑ – ΣΜΑ.

Στον τομέα της Υγείας σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργα συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. €, εκ των οποίων έργα συνολικού προϋπολογισμού 13 εκ. € εντάχθηκαν μετά την 01-07-2011.

Ειδικότερα, στον τομέα της Υγείας υλοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού  19,9 εκ. €, στον τομέα της πρόνοιας υλοποιούμε 3 έργα συνολικού προϋπολογισμού  1,2 εκ. € και στον τομέα των κοινωνικών υποδομών υλοποιούμε 2 έργα συνολικού προϋπολογισμού  2,9 εκ. €.

Επίσης, ο κ. Αγοραστός παρουσίασε τις δράσεις που αναπτύχθηκαν για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την κοινωνική πολιτική, τη διεκδίκηση της συνέχισης του έργου εκτροπής του Αχελώου, την ανάπτυξη του λιμανιού του Βόλου, τα έργα της ΠΑΘΕ και της Ε-65.

Κλείνοντας τον απολογισμό του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε μεταξύ άλλων:

«Μετά από δύο χρόνια λειτουργίας του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας και μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης καλούμαστε στη Θεσσαλία να κάνουμε μια μεγάλη υπέρβαση. Η Αιρετή Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ανάχωμα στην κρίση αξιών και αρχών και στη βαθύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση που με βίαιες αλλαγές παραβιάζουν το δικαίωμα του πολίτη για αξιοπρεπή κοινωνική ποιότητα ζωής, που παραβιάζει το δίκαιο του πολίτη. Σήμερα χρειαζόμαστε ένα βήμα ουσιαστικής συνεισφοράς από όλους. Στο πλαίσιο αυτό καλούμε όλους να εναρμονιστούν στη φιλοσοφία μας, στη φιλοσοφία του «Λέμε λίγα – Κάνουμε πολλά».

Εμείς έχουμε επιλέξει διαδρομή, έχουμε επιλέξει στόχους.

Είμαστε σίγουροι για τη δουλειά μας και αισιόδοξοι για το αποτέλεσμά της.

Σας καλούμε όλους και το 2013 να συνεχίσουμε το «δημιουργικό μας ταξίδι»».

Η Λαϊκή Συσπείρωση

Σε επιστολή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι οποίοι δεν παρέστησαν στη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

«Η σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου εντάσσεται στη μόνιμη προσπάθεια της διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που αποτελεί αναπόσπαστο κρατικό όργανο σε περιφερειακό επίπεδο, να υποστηρίζει και να προπαγανδίζει την πολιτική που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή μας.

Ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι η επόμενη χρονιά θα είναι προεκλογική για τις περιφερειακές εκλογές της περιόδου 2014 – 2018.

Η διοίκηση της Περιφέρειας χρησιμοποιεί τη θέση της να οργανώνει φιέστες που προπαγανδίζουν «το έργο της» και προβάλλουν την παράταξη που επικεφαλής της είναι ο κ. περιφερειάρχης. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται και η σημερινή προσπάθεια. Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συμπίπτει χρονικά με τη μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας που με τα αιτήματά τους αξιώνουν και από την Περιφέρεια να σταματήσει να εφαρμόζει πολιτικές που έχουν δραματικές επιπτώσεις στη ζωή των αγροτών όπως η απουσία  αγροτικών υποδομών, η συρρίκνωση του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, οι ελλείψεις στην υγεία και την πρόνοια, στην εκπαίδευση, η κατάρρευση υποδομών άθλησης και πολιτισμού στην ύπαιθρο».

Τοποθέτηση Κων. Πουλάκη

Την κριτική της Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής, παρουσίασε στην απολογιστική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Πουλάκης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην απουσία κριτικής για τον «Καλλικράτη» εκ μέρους του κ. Αγοραστού, τη στιγμή που, όπως είπε, «ο «Καλλικράτης» έχει καταγραφεί ως μία αντιδημοκρατική μεταρρύθμιση, η οποία σε μεγάλο βαθμό έγινε για να διευκολύνει την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στο χώρο της αυτοδιοίκησης». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πουλάκης στο θέμα της διαχείρισης του ΕΣΠΑ, υπενθυμίζοντας ότι «η διαβούλευση σχετικά με το ΕΣΠΑ ήταν εξαιρετικά περιορισμένη και εν πολλοίς άτυπη, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε μικρές μόνο αλλαγές του πλαισίου, τη στιγμή που η Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας είχε εγκαίρως προτείνει να γίνει ριζικός επανασχεδιασμός του ΕΣΠΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες που προέκυψαν λόγω κρίσης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το