Photo Gallery, Τοπικά

Απολογείται σήμερα ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου

Στο πλευρό του Βολιώτη αστυνομικού θα εμφανιστούν συνάδελφοί του από το Βόλο, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα θα καταθέσουν υπέρ του στην Ανακρίτρια

Στις 11 το πρωί σήμερα έχει κληθεί να απολογηθεί ενώπιον της Ανακρίτριας Θεσσαλονίκης ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου. Στο πλευρό του θα εμφανιστούν αστυνομικοί από το Βόλο, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα θα καταθέσουν υπέρ του στην Ανακρίτρια. Ο ίδιος έχει ήδη προανακριτικά αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή του στο κύκλωμα – έτσι όπως παρουσιάστηκε- και τα όσα του προσάπτονται και φέρεται να επιμένει, πως όσα έπραξε, ήταν στο πλαίσιο του υπηρεσιακού του καθήκοντος.

Για «πόλεμο» υπηρεσιών κάνουν λόγο οι συνήγοροι υπεράσπισής του, αλλά και συνάδελφοί του, επιμένοντας ότι «πήρε πολλά προσωπικά ρίσκα σε μία πολύ δύσκολη και μάχιμη υπηρεσία». Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά ενός εκ των δικηγόρων του Βολιώτη αστυνόμου, ότι «δεν είναι λίγες οι φορές που δικογραφίες, οι οποίες στηρίζονται σε καταγραφές του «κοριού», εκφυλίζονται στην πορεία και στην δικαστική διαδικασία». Προσέθεσε πως ο εντολέας του έχει πολλά και σοβαρά επιχειρήματα, που θα αναπτύξει ενώπιον της Ανακρίτριας.

Στο μεταξύ, οκτώ κατηγορούμενοι στην υπόθεση κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους. Η διαδικασία των απολογιών αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα Παρασκευή, οπότε θα βρεθούν ενώπιον της Ανακρίτριας οι εννέα τελευταίοι συλληφθέντες, μεταξύ αυτών οι δύο Αλβανοί, φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς επίσης ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, που υπηρετούσε ως προϊστάμενος στη Δίωξη Ναρκωτικών Βόλου και ο αρχιφύλακας της διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.
Απολογήθηκαν 13 συλληφθέντες, εκ των οποίων οι οκτώ κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Εξάλλου χθες, σε ηλεκτρονικές ενημερωτικές ιστοσελίδες δημοσιεύτηκαν διάλογοι από τις απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών  μελών της σπείρας – κυρίως Αλβανών και αστυνομικών – όπως καταγράφηκαν από τον «κοριό» της ΕΥΠ και αποτελούν βασικά στοιχεία της δικογραφίας και του κατηγορητήριου. Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι οι καταθέσεις των δύο Αλβανών, μελών του κυκλώματος, ηλικίας 36 και 30 ετών, που αναφέρουν πως είχαν γνωρίσει τους αξιωματικούς της Δίωξης Ναρκωτικών στο Βόλο και το Αγρίνιο, από άλλους ένστολους στη Θεσσαλονίκη και τα Γιαννιτσά. Οι Αλβανοί διακινητές, όπως φαίνεται, παρουσιάζονταν αρχικά ως «φερέγγυοι πληροφοριοδότες, που δίνουν καλές δουλειές στους αστυνομικούς» και έτσι διεύρυναν τον κύκλο των επαφών τους με ένστολους σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έψαχναν υπηρεσιακές επιτυχίες.

Ο κ. Μάκης Καυκόπουλος, νομικός εκπρόσωπος του συλληφθέντα προϊστάμενου της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, ανέφερε πως «ο πελάτης μου δεν έκανε τίποτα άλλο, από το να εφαρμόσει την τακτική που ακολουθούν κι όλοι οι συνάδελφοί του στην χώρα μας».

Διάλογοι

«Πάρε την ηρωίνη εσύ. Πού είναι ο εισαγγελέας; Από πού λέει ότι πήρε τα ναρκωτικά; Από το Γιάννη από την Αλβανία;  Εσύ πάρε γρήγορα τα ναρκωτικά να μην τα δει η γυναίκα του  και τα πετάξει στην τουαλέτα. Κατάλαβες; Μπαμ μπουμ κρυφά. Και θα μιλήσουμε μετά για το θέμα».

Απόσπασμα από τις εντολές που έδινε προς αξιωματικό της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, όχι κάποιος προϊστάμενός του αλλά ένας Αλβανός έμπορος ναρκωτικών, που κατευθύνει τις έρευνές του, σύμφωνα με χθεσινή ανάρτηση από το ηλεκτρονικό «Βήμα». «Το Βήμα» αποκαλύπτει σειρά διαλόγων από τη δικογραφία – με βάση τις σχετικές αναλύσεις διαλόγων από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Ίσως ο πιο αποκαλυπτικός διάλογος είναι αυτός που είχε πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου 2012, μεταξύ του διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου και του Αλβανού έμπορου ναρκωτικών, που ήταν πληροφοριοδότης αλλά και καθοδηγητής του. Ο ήδη κατηγορούμενος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. είχε μόλις συλλάβει στην Παιανία Αττικής – στην οδό Νίκου Χούντα –  έναν Αλβανό έμπορο ναρκωτικών, στην κατοχή του οποίου κατασχέθηκαν οκτώ νάιλον συσκευασίες με ηρωίνης βάρους περίπου 2,5 κιλών. Κοντά σ’ εκείνο το σημείο φαίνεται ότι είναι και ο Αλβανός έμπορος ναρκωτικών – ύστερα από ραντεβού που έδωσαν με τον αστυνομικό στην έξοδο 18 της Αττικής Οδού –  και ακολουθεί ο εξής διάλογος μεταξύ του διακινητή και του αστυνομικού. Είναι εντυπωσιακό το επιτακτικό ύφος του έμπορου ναρκωτικών και η υπακοή του αστυνομικού…

ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ : Τώρα πάρε το εσύ (σ.σ τα ναρκωτικά), να μην δει η γυναίκα του και να μην γίνει και τα πετάξει σε καμιά τουαλέτα. Μπαμ, μπαμ κρυφά. Μπαμ μπουμ, σπίτι γρήγορα…

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Ναι, ναι…

ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ: Η άλλη η χοντρή, που βγήκε τώρα μέσα, μόλις τον είδε έκλαψε και μπήκε μέσα γρήγορα, μήπως…

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Εντάξει, εντάξει…

ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ: Δεν μου λες; Δεν πιστεύω να πάει κι η γυναίκα μαζί στον ανακριτή; Η γυναίκα με το κοριτσάκι δεν θα πάνε καθόλου, έτσι; Φεύγουν εκείνη την ώρα, δεν πάνε καν ανακριτή λέω…

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Ναι, ρε. Ναι, φεύγουν!

ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ: Και τι βρήκες;

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Τώρα μόλις τελείωσα. Αυτά που ήξερες…

ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ: Πού τα είχε βάλει;

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Πάνω στο ψυγείο και μέσα στο ψυγείο και είχε κι άλλο ένα μικρό, ένα 10ράκι, 10ράκι πρέζα. Γραμμάρια…

ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ: Άντε ρε. Τώρα ήλθε ο εισαγγελέας εκεί;

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Μόλις τον άφησα.

ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ: Και δεν του είπες αυτόν που έπιασες «ρε μ… εσύ έλεγες ότι δεν έχεις τίποτα». Από ποιον τα πήρε;

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Ένας Γιάννης λέει από την Αλβανία

ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ: Θα μιλήσουμε μετά για το θέμα, εντάξει;

Στη συνέχεια γίνεται συζήτηση μεταξύ των Αλβανών διακινητών για τη συμφωνία που έχουν να πάρουν μισό κιλό από την κατασχεθείσα ποσότητα ηρωίνης. Έτσι λοιπόν λίγο αργότερα ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. τηλεφωνεί στο διακινητή της ηρωίνης και συνεργό του. Εκεί χαρακτηρίζουν ως «ζάντα» τη ναρκωτική ουσία που κατέσχεσε από την Παιανία και συνεννοούνται πώς θα τους την παραδώσει…

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Ε, τώρα βγαίνω έξω από την Αθήνα. Θα κάνω κανένα τρίωρο, τετράωρο να φτάσω…

ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ: Ε, εγώ για τη ζάντα λέω ρε…

 

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Αύριο

ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ: Όχι ρε. Θα το κάνουμε σήμερα μπαμ, μπαμ. Εμείς θα έλθουμε σε τρεις τέσσερις  ώρες.

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Πού θα είστε εσείς;

ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ: Εκεί σ’ εσένα.

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Πού θα βρεθούμε; Πάνω στην Εγνατία, εκεί που είμαστε το πρωί;

ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ: Ναι εκεί, εγώ είμαι Κατερίνη…

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Ε, είναι εντάξει η ζάντα; Μισή έτσι;

ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ: Ναι, ναι. Μα ίδιο είναι…

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Ακριβώς μισή, ε;

ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ: Ίδιο. Από μάτι κι από φάτσα. Και θα δεις από μόνος σου…

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ: Εντάξει…

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το