Photo Gallery, Τοπικά

Αποκαλύφθηκε χωματερή στον Ξηριά

Το τσιμεντένιο τοιχίο στον Ξηριά έχει υποστεί μεγάλες φθορές και τμήμα του έχει διαλυθεί με συνέπεια να μην εξυπηρετεί πλέον το λόγο για τον οποίο κατασκευάστηκε

Τον κίνδυνο μεταφοράς παλιών σκουπιδιών από τα πρανή του χειμάρρου Ξηριά στον Παγασητικό, όπως είχε συμβεί πριν από περίπου δέκα χρόνια, επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής εκτιμώντας πως με τις πρώτες ισχυρές βροχοπτώσεις, τόνοι απορριμμάτων θα παρασυρθούν από την κοίτη του Ξηριά στη λιμενική ζώνη του Βόλου.

Το πρόβλημα προέκυψε πριν από μια εικοσαετία περίπου, όταν η κοίτη του Ξηριά αφέθηκε να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτο χώρο διάθεσης απορριμμάτων. Εκατοντάδες τόνοι απορριμμάτων, υπολείμματα οικοδομικών εργασιών και ανακαινίσεων, παλιά έπιπλα, μπάζα κ.ά. απορρίπτονταν για μεγάλο διάστημα στην όχθη του Ξηριά με συνέπεια τη μείωση της διατομής του αλλά και τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Αντί τα απορρίμματα να απομακρυνθούν από τη Δημοτική Αρχή, επικαλύφθηκαν και στη συνέχεια κατασκευάστηκε τσιμεντένιο τοιχίο αντιστήριξης, ώστε να συγκρατηθούν οι επιχωματώσεις και τα σκουπίδια μακριά από τη ροή του χειμάρρου.

Η μία αστοχία ακολουθούσε την άλλη και το τεχνικό έργο αποδείχτηκε στην πορεία ανεπαρκές για να υποστηρίξει τους στόχους της δράσης. Οι επιχωματώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πρανή χωρίς βαθμίδες κ.ά., παρασύρονται από τα βρόχινα νερά στην κοίτη του Ξηριά και ήδη μεγάλο μέρος του σκουπιδότοπου έχει αποκαλυφθεί.

Παράλληλα, το τσιμεντένιο τοιχίο έχει υποστεί μεγάλες φθορές και τμήμα του έχει διαλυθεί με συνέπεια να μην εξυπηρετεί πλέον το λόγο για τον οποίο κατασκευάστηκε.

Κάτοικοι της περιοχής ζήτησαν την παρέμβαση των υπηρεσιών του Δήμου Βόλου ενώ το αίτημά τους για άμεση εκτέλεση εργασιών στο χείμαρρο, μεταφέρθηκε από τη δημοτική παράταξη Δρόμοι Συνεργασίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.

«Πριν από δέκα οκτώ περίπου χρόνια ο Παγασητικός είχε γεμίσει από τόνους σκουπιδιών», αναφέρουν συγκεκριμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Θ. Κλημόπουλος, Κων. Κουκουβίνος και Γιαν. Μολοχίδης και επισημαίνουν: «Ο Δήμος Ν. Ιωνίας εντόπισε την πηγή των σκουπιδιών, που ήταν ο παλιός σκουπιδότοπος του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε επαφή με το χείμαρρο Ξηριά.

Με άμεση παρέμβαση, κατασκεύασε τοιχίο από μπετό, του οποίου τμήμα κατέπεσε μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, διότι τα νερά του χειμάρρου Ξηριά πέρασαν πίσω από το τοιχίο και σήμερα έχει κουφώσει και τη θεμελίωση του υπόλοιπου τοιχίου με κίνδυνο να καταπέσει και αυτό.

Γι’ αυτό, είναι επείγουσα ανάγκη να επιχωματωθεί το τοιχίο και να γίνει εκβάθυνση και αλλαγή του ρου του χειμάρρου, για να αποφύγουμε οικολογική καταστροφή του Παγασητικού, αλλά και επιπλέον δαπάνες για την κατασκευή νέου τοιχίου.

Όλη η παρέμβαση μπορεί να γίνει με πολύ λίγα χρήματα. Θα χρειαστεί ένα εκσκαπτικό μηχάνημα (τσάπα) και ένα φορτηγό. Οι εργασίες μπορεί να γίνουν απολογιστικά, δηλαδή με ημερήσια αποζημίωση 270€ η τσάπα και 220€ το φορτηγό πλέον ΦΠΑ και κρατήσεις.

Η δημοτική μας κίνηση μπορεί να διαθέσει δωρεάν έναν μηχανικό, παράλληλα με μηχανικό της υπηρεσίας για την επίβλεψη των εργασιών. Το έργο μπορεί να εκτελεστεί με πρόχειρο διαγωνισμό».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το