Photo Gallery, Τοπικά

Απογραφόμαστε από αύριο

Στον τόπο διαμονής μας ακόμη και οι μετανάστες


 

Απογραφόμαστε από αύριο εκεί όπου μένουμε, ακόμη και οι μετανάστες που στερούνται εγγράφων νόμιμης παραμονής στη χώρα.

Η απογραφή του πληθυσμού, κατοικιών και οχημάτων θα διενεργηθεί από αύριο Τρίτη 10 Μαΐου έως και τις 24 Μαΐου και σε αυτή θα συμμετάσχουν 950 απογραφείς, που επιλέχθηκαν μεταξύ 1.900 αιτήσεων.

Ωστόσο προβλήματα επάρκειας τακτικών απογραφέων με κίνδυνο καθυστέρησης ή ακύρωσης της απογραφής, φαίνεται να υπάρχουν στα νησιά, όπως για παράδειγμα στη Σκιάθο που απαιτούνται 34 απογραφείς και το σεμινάριο παρακολούθησαν τελικά 24 άτομα, από τα 36 που είχαν υποβάλει αιτήσεις συμμετοχής.

 

 

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της απογραφής, προβλέπεται να γίνει η καταμέτρηση των νοικοκυριών και της σύνθεσής τους, η καταγραφή των μελών των νοικοκυριών και των δημογραφικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και η καταγραφή των χαρακτηριστικών και ανέσεων όλων των κατοικιών. Έχει προβλεφθεί να γίνει απογραφή ακόμη και σε περιπτώσεις που οι απογραφείς συναντήσουν νοικοκυριά όπου δεν ομιλείται η ελληνική γλώσσα καθώς, εκτός από διερμηνείς, υπάρχουν ειδικά ερωτηματολόγια σε διάφορες γλώσσες, ενώ όλοι οι απογραφείς μιλούν τουλάχιστον Αγγλικά.

Εκτός του ερωτηματολογίου για το επάγγελμα, το επίπεδο εκπαίδευσης και την κατάσταση απασχόλησης, θα απογραφούν αυθαίρετα κτίσματα χωρίς κανέναν έλεγχο νομιμότητας, άστεγοι από τα κέντρα σίτισης, αυτοκίνητα, καυστήρες και θέσεις πάρκιν.

Στη Μαγνησία υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 1.900 αιτήσεις, ενώ απαιτούνται 843 τακτικοί απογραφείς, 84 εφεδρικοί και 10 ειδικοί, δηλαδή απογραφείς που θα κάνουν την απογραφή σε συλλογικά καταλύματα όπως Νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία κ.λπ.

Ωστόσο στα νησιά των Β. Σποράδων. Λόγω της έναρξης της τουριστικής περιόδου και των εποχιακών εργασιών, το ενδιαφέρον υποψήφιων απογραφέων δεν είναι ζωηρό. Κάθε απογραφέας θα αποζημιωθεί με 1,70 ευρώ για κάθε κατοικία και 1,30 ευρώ για κάθε άτομο και εκτιμάται ότι καταγράφοντας 150 – 170 κατοικίες με 3,5 άτομα κατά μέσο όρο ανά νοικοκυριό στις δύο εβδομάδες της απογραφής, να πετύχει αποζημίωση 500-700 ευρώ.

Τα αποτελέσματα της απογραφής πρέπει να δημοσιοποιηθούν ώς τις 31 Μαρτίου του 2014, ωστόσο τα βασικά στοιχεία του πληθυσμού ανά κοινότητα και ανά φύλο θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2011.

 

Πώς θα γίνει η απογραφή

– Η συνέντευξη θα είναι διάρκειας 24 λεπτών.

– Σε περίπτωση απουσίας ο απογραφέας θα αφήνει στην πόρτα σημείωμα με τον αριθμό του τηλεφώνου του.

– Αρκεί ένα μέλος της οικογένειας για να δώσει τις πληροφορίες για κάθε σπίτι.

– Ο πληθυσμός θα απογραφεί στον τόπο μόνιμης κατοικίας του.

– Δεν απαιτείται μετακίνηση στον τόπο διατήρησης οικογενειακής μερίδας ή εκλογικών δικαιωμάτων.

– Κατά την απογραφή δεν χρειάζεται η επίδειξη κανενός εγγράφου, ταυτότητας, διαβατηρίου, ΑΦΜ κ.λπ.

– Δεν θα ζητηθούν από κανέναν χαρτιά μόνιμης παραμονής.

– Οι μετανάστες θα απογραφούν χωρίς να επιδεικνύουν χαρτιά νόμιμης παραμονής. Θα υπάρχουν διαθέσιμοι διερμηνείς, καθώς επίσης και ερωτηματολόγια μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το