Photo Gallery, Τοπικά

Απογράφονται πάλι από σήμερα οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ

Σε νέα απογραφή συνταξιούχων προχωρεί το ΙΚΑ


Σε νέα απογραφή συνταξιούχων προχωρεί το ΙΚΑ από σήμερα έως και τις 28 Σεπτεμβρίου 2012. Ήδη στην πρώτη απογραφή δεν προσήλθαν 5.422 άτομα, εκ των οποίων 2.500 διαπιστώθηκε ότι έχουν αποβιώσει, ενώ πιστωνόταν κανονικά η σύνταξή τους.

Σημειώνεται ότι ήδη από την 1η Νοεμβρίου του 2011 έχει σταματήσει η καταβολή της σύνταξης σε όλους όσοι δεν απεγράφησαν. Με τη νέα απογραφή θα εξεταστεί και η πιστότητα των πληρεξούσιων, μέσω των οποίων απεγράφησαν πολλοί συνταξιούχοι. Το ΙΚΑ θα ενημερώσει όλους τους συνταξιούχους με αναλυτική επιστολή. Εάν η απογραφή γίνει μέσω υποκαταστήματος, θα επικυρώνεται και από τον προϊστάμενο και όχι μόνο από τον αρμόδιο υπάλληλο, ενώ οι πληρεξούσιοι οφείλουν να προσκομίζουν και την ταυτότητα του δικαιούχου. Στη συνέχεια ο κατάλογος με τα στοιχεία θα αποστέλεται στη διοίκηση, προκειμένου να ζητηθεί συνδρομή της αρμόδιας αστυνομικής αρχής και να διαπιστωθεί, εάν έχει εκδοθεί νέα ταυτότητα μετά το θάνατο του δικαιούχου. Στις περιπτώσεις συνταξιούχων που βρίσκονται στο εξωτερικό και θα απογραφούν μέσω πληρεξουσίου, θα αναζητείται στο εξής και πρόσφατη βεβαίωση της αρμόδιας προξενικής αρχής, η οποία πρέπει να εκδοθεί μέσα στο χρονικό διάστημα της απογραφής και από την οποία θα προκύπτει ότι οι δικαιούχοι βρίσκονται εν ζωή, εξακολουθεί η ισχύς του πληρεξουσίου και διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Για τους συνταξιούχους που δεν έχουν συνείδηση των πραττομένων, θα προβλέπεται η ενεργοποίηση προσωρινού διαχειριστή ύστερα από αίτημα των συγγενών στις Επιτροπές Καθορισμού Ηλικίας των περιφερειακών υποκαταστημάτων ή θα οριστεί δικαστικός συμπαραστάτης με απόφαση δικαστηρίου. Σε ό,τι αφορά στους 122.000 συνταξιούχους των ενταχθέντων Ταμείων ΟΤΕ και ΔΕΗ, προβλέπονται τα εξής: Για τους δικαιούχους του ΟΤΕ θα ακολουθηθεί η διαδικασία της καταγραφής της φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων. Για τους δικαιούχους της ΔΕΗ η απογραφή για το έτος 2012 θα γίνει την ίδια περίοδο. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 25 αναπόγραφοι, για τους οποίους θα γίνει διακοπή σύνταξης. Το ίδιο θα συμβεί και για 260 αναπόγραφους συνταξιούχους του Ταμείου των Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΤΣΕΑΠΓΣΟ).

Η διοίκηση του ΙΚΑ έχει ζητήσει από όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών  να ενημερώσουν, ποιοι είναι οι συνδικαιούχοι των λογαριασμών συνταξιοδότησης, για να βρεθούν οι συντάξεις που λαμβάνουν οι… νεκροί.

Το ΙΚΑ, μη έχοντας άλλον τρόπο προκειμένου να εντοπίσει όσους λυμαίνονται τις συντάξεις των θανόντων (πρώην) δικαιούχων, καλεί τις τράπεζες να ενημερώσουν το Ίδρυμα για τους συνταξιούχους, που είχαν (έχουν) συνδικαιούχους στους λογαριασμούς, όπου πιστώνονται οι μηνιαίες αποδοχές τους, έτσι ώστε να διασταυρώσει τα στοιχεία για τους κληρονόμους, που συνεχίζουν να ιδιοποιούνται χρήματα του Ιδρύματος, μη δηλώνοντας το θάνατο του συγγενή τους στο ΙΚΑ.

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο του ΙΚΑ προς τις τράπεζες, αυτές είναι υποχρεωμένες, με βάση το νόμο 2972/2001, να γνωστοποιούν στο φορέα συνταξιοδότησης, τα ποσά που, ναι μεν πιστώθηκαν στο λογαριασμό αποβιώσαντος συνταξιούχου μετά το θάνατο, αλλά στη συνέχεια «αναλήφθησαν εν όλω ή εν μέρει από τρίτα πρόσωπα».

Τα «πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται, ύστερα από αίτηση του φορέα συνταξιοδότησης, να γνωστοποιούν σ’ αυτόν το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση των λοιπών συνδικαιούχων του λογαριασμού του συνταξιούχου που απεβίωσε, καθώς και όποια άλλα στοιχεία έχουν, για το πρόσωπο που εισέπραξε τις αχρεωστήτως πιστωθείσες συντάξεις», αναφέρει εγκύκλιος του ΙΚΑ. Παράλληλα, με αντίστοιχα έγγραφα το ΙΚΑ έχει ζητήσει από την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα (σύστημα ΔΙΑΣ) «να ενημερώσει το δίκτυο των υποκαταστημάτων της, σχετικά με την υποχρέωση που απορρέει από την παραπάνω διάταξη». Μάλιστα το ΙΚΑ καταφεύγει και στη νομική δίοδο, με την οποία θα περιέλθουν τα στοιχεία στην κατοχή του. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται το τελευταίο χρονικό διάστημα για την αυστηρή εποπτεία της ορθής καταβολής των συντάξεων και της διασφάλισης των συμφερόντων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, παρακαλούμε στα έγγραφά σας προς τα πιστωτικά ιδρύματα για την αναζήτηση στοιχείων συνδικαιούχων κοινού λογαριασμού, να επικαλείσθε την ως άνω σχετική διάταξη και τη ρητή υποχρέωση που απορρέει από αυτήν».

Σημειώνεται ότι πέρυσι στο Βόλο είχε αποκαλυφθεί ότι και άλλοι κληρονόμοι συνταξιούχου που είχε πεθάνει, αυτή τη φορά του πρώην ΤΕΒΕ, ελάμβαναν για μήνες τη σύνταξη του αποθανόντος.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΙΚΑ Βόλου «υπάρχουν συνταξιούχοι που λαμβάνουν επίδομα συζύγου, χωρίς να το δικαιούνται, καθώς η σύζυγός τους λαμβάνει σύνταξη από άλλο Ταμείο ή έχει π.χ. πεθάνει».

Επανέλεγχος αναπηρικών συντάξεων

Για επανέλεγχο στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας παραπέμπει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τις αναπηρικές συντάξεις για νέους ασφαλισμένους (από 1/1/93 και μετά) που έχουν εκδοθεί από τις 15/7/2010.
Πρόκειται για αποφάσεις που οριστικοποιούν συντάξεις αναπηρίας και έχουν εκδοθεί μετά τη δημοσίευση του νόμου και πριν την έκδοση της εγκυκλίου.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, oι συντάξεις λόγω αναπηρίας είναι οριστικές για τις περιπτώσεις των ασθενειών που προβλέπονται από ρητή διάταξη ή εφόσον οι υγειονομικές επιτροπές γνωματεύουν ότι η ανικανότητα είναι μόνιμη.
Οι προσωρινές συντάξεις λόγω αναπηρίας καθίστανται οριστικές, μετά την τελική γνωμάτευση των αρμοδίων Υγειονομικών Επιτροπών εφόσον:
α) Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης 7 ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε τρεις τουλάχιστον εξετάσεις, από τις οικείες υγειονομικές επιτροπές.
β) Ο συνταξιούχος έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του και χρόνο συνταξιοδότησης πέντε ετών συνεχώς, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε δύο τουλάχιστον εξετάσεις, από τις οικείες υγειονομικές επιτροπές.

Τα επιδόματα και οι συντάξεις ΟΓΑ και ΟΑΕΕ

Σήμερα θα καταβληθούν οι συντάξεις του μηνός Ιουλίου και τα επιδόματα αδείας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Επίσης μεθαύριο θα καταβληθούν οι συντάξεις μηνός Ιουλίου στους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.

Οι συντάξεις και τα επιδόματα θα καταβληθούν μέσω των ΕΛΤΑ ή μέσω των τραπεζικών λογαριασμών από τους οποίους πληρώνονται οι συνταξιούχοι.

Εξάλλου αύριο Τρίτη 3 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, στις 11 το πρωί, πανθεσσαλική συγκέντρωση των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, με θέμα την κατάσταση που επικρατεί με τα φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ. Στη συγκέντρωση θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της ΠΟΣ ΟΑΕΕ.

Επίσης αύριο στις 11 π.μ., στην αίθουσα του ΕΚΒ, η Ένωση συνταξιούχων ΝΑΤ περιφέρειας Θεσσαλίας συγκαλεί σύσκεψη με θέμα «Πανελλαδική κινητοποίηση συνταξιούχων» στις 12 Ιουλίου με αιχμή τα φλέγοντα προβλήματα που σχετίζονται άμεσα με την ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη δραματική μείωση εισοδήματος από τις περικοπές των συντάξεων, τη δυσβάστακτη φορολογία και τα χαράτσια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το