Photo Gallery, Κόσμος

Απογοήτευση και οργή στη Συρία

Για την αποστολή του Αραβικού Συνδέσμου, που «δεν βλέπει την αλήθεια…»


 


Ένα χαοτικό 24ωρο έχει περάσει από την έναρξη της αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου με μία εξαιρετικά περιορισμένη επίσκεψη στη μαρτυρική πόλη Χομς, και οι Σύροι χάνουν ήδη την εμπιστοσύνη τους στους παρατηρητές που καλούνται να επαληθεύσουν εάν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ συμμορφώνεται με σχέδιο τερματισμού της καταστολής.
Οργή και απογοήτευση απορρέει από τις δηλώσεις των κατοίκων της μαρτυρικής πόλης Χομς. «Νοιώθαμε ότι μιλάμε στο κενό, είχαμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στον Αραβικό Σύνδεσμο» αναφέρουν κάτοικοι της πόλης, που αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της αποστολής των Αράβων παρατηρητών. «Οι παρατηρητές δεν δείχνουν να κατανοούν πώς λειτουργεί το καθεστώς, δεν νοιάζονται για τον πόνο και το θάνατο» λέει ο Ομάρ της γειτονιάς Μπάμα Άμρ, όπου οι παρατηρητές έμειναν μόλις δύο ώρες την Τρίτη, παρόλο που αποτελεί μία από τις συνοικίες που δέχθηκαν τις τελευταίες ημέρες το σφοδρότερο κύμα βομβαρδισμών.
Την Τετάρτη κάτοικοι της ίδιας συνοικίας αρνήθηκαν την είσοδο των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη γειτονιά τους επειδή συνοδεύονταν από έναν αξιωματικό του συριακού στρατού, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι κάτοικοι αρνήθηκαν την είσοδο των παρατηρητών στην Μπάμπα Άμρ εξαιτίας της παρουσίας ενός αξιωματικού του συριακού στρατού. Οι κάτοικοι τους ζήτησαν να πάνε να δουν τους τραυματίες και τους γονείς των μαρτύρων κι όχι τα μέλη του κόμματος Μπάαθ» δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.
Ακτιβιστές και αντιπολίτευση βλέπουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ να στήνει «βιτρίνα» μπροστά στα μάτια των παρατηρητών, αποσύροντας τα άρματα μάχης, αλλά κρατώντας στους δρόμους τις δυνάμεις ασφαλείας και ελεύθερους σκοπευτές στις οροφές κτιρίων. Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε πως απελευθερώθηκαν 755 κρατούμενοι «που εμπλέκονταν στις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και δεν είχαν λερώσει τα χέρια τους με αίμα», λίγες ώρες αφότου το εδρεύων στις ΗΠΑ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε πως κρατούμενοι μεταφέρονται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να είναι εκτός δικαιοδοσίας των παρατηρητών.
Σύροι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως οι παρατηρητές έχουν πρόσβαση σε όλες τις ταραγμένες ζώνες, όχι όμως σε ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Η Ρωσία, ένας από τους λίγους εναπομείναντες συμμάχους της Συρίας, κάλεσε τη Δαμασκό να επιτρέψει στα μέλη της αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου να κινηθούν ελεύθερα στη χώρα.
Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι παρατηρητές παρέμειναν πολύ μικρό διάστημα στην πόλη Χομς για να μπορέσουν να «κάνουν μια αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης» που επικρατεί στο προπύργιο της εξέγερσης, και δεν απέτρεψαν τη συνέχιση της καταστολής.
«Η βραχύτητα της παραμονής τους δεν τους επέτρεψε να κάνουν μια αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης. Η παρουσία τους δεν απέτρεψε τη συνέχιση της αιματηρής καταστολής σε αυτήν την πόλη, όπου σημαντικές διαδηλώσεις κατεστάλησαν βίαια με δέκα θανάτους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.
«Οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου θα πρέπει να μπορέσουν να επιστρέψουν χωρίς καθυστέρηση σε αυτήν τη μαρτυρική πόλη, να κυκλοφορήσουν εκεί παντού ελεύθερα και να έχουν όλες τις απαραίτητες επαφές με τον πληθυσμό» επισήμανε ο Βαλερό.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH), 20 άμαχοι σκοτώθηκαν την Τρίτη από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος Άσαντ, οι οκτώ εκ των οποίων σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Χομς όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν πλήθος που ζητούσε από τους παρατηρητές «να δουν και να μιλήσουν». Ο Μπερνάρ Βαλερό υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεχίσει «να επαγρυπνεί απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα απόκρυψης ή χειραγώγησης».
Οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου θα επισκεφθούν την Πέμπτη τα προπύργια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων Χάμα, στα κεντρικά, Ιντλίμπ στα βόρεια σύνορα της χώρας με την Τουρκία, καθώς και τη Ντεράα, επίκεντρο της εννεάμηνης εξέγερσης κατά του καθεστώτος.Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε την Τετάρτη απευθείας εικόνες που δείχνουν πυροβολισμούς και καπνό να υψώνεται στον αέρα στη Χάμα, όπου δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία με το σύνθημα «Πού είναι οι Άραβες παρατηρητές;». Στις τηλεοπτικές εικόνες που έδειξε το Αλ Τζαζίρα φαίνεται ένας άνδρας να αιμορραγεί από τον αυχένα, ενώ πίσω του διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Προβληματισμός

για την αποστολή

Παρά τη βία που σημειώθηκε την Τρίτη στη Χομς, με το θάνατο έξι ατόμων από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, ο Σουδανός επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών μίλησε για μία γενικώς καθησυχαστική εικόνα, γεγονός που προκαλεί αίσθηση και εγείρει προβληματισμό. Ο στρατηγός Μουσταφά αλΝτάμπι δήλωσε πως υπάρχουν περιοχές στη Χομς όπου τα πράγματα δεν είναι καλά, ωστόσο πέραν τούτου «τίποτα το τρομακτικό»…
Δεδομένης της εξαιρετικά περιορισμένης επίσκεψης των παρατηρητών, τα σχόλια του στρατηγού αλ-Ντάμπι εντείνουν την ανησυχία των Σύρων ότι η αποστολή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «μανδύας ευπρεπισμού» από τη Δαμασκό με την έκδοση ανακοινώσεων που θα εξωραΐζουν την θητεία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως εκτιμά το Reuters. Η επιλογή και μόνο του Σουδανού στρατηγού να τεθεί επικεφαλής της αποστολής έχει προκαλέσει ανησυχία στους ακτιβιστές, που υποστηρίζουν ότι η περιφρόνηση που επιδεικνύει το Σουδάν προς το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου δείχνει ότι οι παρατηρητές μάλλον δεν θα προτείνουν την λήψη σκληρών μέτρων κατά του Αλ-Άσαντ.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι η παρουσία του αλ-Ντάμπι θα ενισχύσει με στρατιωτική και διπλωματική τεχνογνωσία αυτή την άνευ προηγουμένου παρέμβαση σε εσωτερική κρίση κράτους-μέλους. Ωστόσο, ακτιβιστές διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, επικριτικοί απέναντι στο Χαρτούμ, εκτιμούν ότι είναι σχεδόν απίθανο ένας Σουδανός στρατηγός που εμπλέκεται στην αιματοχυσία στο Νταρφούρ να προτείνει ισχυρή εξωτερική παρέμβαση -πολύ περισσότερο την παραπομπή σε Διεθνές Δικαστήριο- ως απάντηση στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια άλλη χώρα του αραβικού κόσμου.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το