Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Απλήρωτοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Χωρίς λεφτά για δύο μήνες και πλέον οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί

Απλήρωτοι παραμένουν οι γιατροί του Νομού Μαγνησίας, οι οποίοι έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ. Την ίδια ώρα αυξάνεται η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, που αναζητούν δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη και αναγκάζονται τελικά να μεταβαίνουν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου και τα ιατρεία του ΙΚΑ, ιδίως αυτές τις ημέρες που οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση.

Μπορεί το υπουργείο Υγείας να δημιούργησε τον ΕΟΠΥΥ με κεντρικό στόχο την εξοικονόμηση πόρων, ωστόσο φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο βασικότερο, που είναι η πληρωμή των ανθρώπων, που προσφέρουν την ιατρική φροντίδα, δηλαδή των γιατρών.

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματθαίος Δραμητινός, «βρισκόμαστε στον τρίτο μήνα από τότε που λειτουργεί επίσημα ο ΕΟΠΥΥ και ακόμη οι συμβεβλημένοι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί. Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας, οι καθαρές αποδοχές τους ανέρχονται γύρω στα 1.400 ευρώ. Παράλληλα φαίνεται πως υπάρχει μια εμπλοκή σχετικά με την πρόσληψη των 5.000 νέων γιατρών για τον ΕΟΠΥΥ, ενώ ακόμη εκκρεμεί και η διαδικασία, προκειμένου οι γιατροί του ΙΚΑ να δέχονται ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ το απόγευμα στα ιδιωτικά τους ιατρεία».

Περιπλάνηση ασφαλισμένων

Η έξαρση των ιώσεων αυτή την περίοδο έφερε ακόμη πιο δραματικά στην επιφάνεια το πρόβλημα της μη κάλυψης των αναγκών από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Το αποτέλεσμα είναι οι ασφαλισμένοι να απευθύνονται στο Νοσοκομείο, το οποίο όμως δεν έχει ως αποστολή την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Ειδικά στον παθολογικό τομέα των Επειγόντων του Νοσοκομείου η προσέλευση των ασθενών από το πιο μικρό σύμπτωμα μέχρι και την πιο σοβαρή πάθηση είναι πολύ μεγάλη. Όπως τόνισε γιατρός, «εξετάζουμε όλη την ημέρα ακόμη και 100 περιστατικά λόγω και των ιώσεων».

Ο κ. Δραμητινός επισήμανε πως το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός, ότι οι παθολόγοι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, δεν επαρκούν, ενώ υπάρχει και το πλαφόν των 200 εξετάσεων το μήνα. Επίσης οι οικογενειακοί γιατροί είναι ελάχιστοι, μόλις οκτώ. Επομένως, ποια άλλη επιλογή έχει ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ για δωρεάν περίθαλψη; Η επόμενη κίνηση είναι να απευθυνθεί είτε στα Επείγοντα του Νοσοκομείου, είτε στα ιατρεία του ΙΚΑ, όπου εκεί οι γιατροί εξετάζουν τουλάχιστον δέκα περιστατικά περισσότερα από τα προγραμματισμένα ραντεβού. Αλλά ο ρόλος των γιατρών στα Επείγοντα δεν είναι να εξετάζουν τον ασθενή, που έχει πυρετό ή βήχα, αλλά για πιο βαριά περιστατικά».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «με τον ΕΟΠΥΥ υποβαθμίστηκε η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πρέπει το σύστημα να λειτουργήσει εξαρχής. Οι συμπολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης ταλαιπωρούνται, για να βρουν ένα γιατρό».

Μάλιστα τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Δραμητινό, στους προσεχείς μήνες θα ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ και άλλα ταμεία, όπως ο Οίκος Ναύτη, το ΤΑΥΤΕΚΩ και το ΕΤΑΑ, που αφορά στους νομικούς, τους μηχανικούς, τους συμβολαιογράφους, τους γιατρούς.

Στο μεταξύ την τακτική τους γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα οι φαρμακοποιοί του Νομού, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το θέμα της αναστολής της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους Ταμείων, που δεν έχουν εξοφλήσει.

Ανακοίνωση της ΥΠΕ

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου που αφορούν καταγγελία για «δωρεάν» νοσηλεία σε αλλοδαπούς ασθενείς, ανακοινώνεται ότι το υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας έχουν δώσει τις κατάλληλες εντολές και οδηγίες στα Νοσοκομεία, για την αντιμετώπιση του θέματος.

«Παρέχουμε υπηρεσίες υγείας σε όλους τους συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με τους νόμους του κράτους. Κάθε συγκεκριμένη καταγγελία που περιέρχεται σε γνώση μας, ερευνάται και αξιοποιείται αποτελεσματικά», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

 

Φώτης Σπάνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Εξιχνιάστηκε απόπειρα ληστείας σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στην Αγχίαλο

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου εξιχνιάστηκε περίπτωση απόπειρας ληστείας σε πρακτορείο ΟΠΑΠ που διαπράχθηκε βραδινές…

2 Ιουλίου 2024

Σκιάθος: Αποπειράθηκαν να ταξιδέψουν με πλαστές ταυτότητες

Συνελήφθησαν, χθες  το βράδυ στον Διεθνή Αερολιμένα της Σκιάθου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σκιάθου,…

2 Ιουλίου 2024

Σκιάθος:Έκλεψε δύο οχήματα κι αποπειράθηκε να κλέψει ακόμη ένα

Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στη Σκιάθο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Σκιάθου, - ένας 34χρονος,…

2 Ιουλίου 2024

Συνελήφθη ανήλικος με χασίς στον Βόλο

Συνελήφθη, χθες το βράδυ στον Βόλο, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.)…

2 Ιουλίου 2024

Ξεσπά σε κλάματα η γυναίκα που έβλεπε το μαρτύριο των πέντε ανηλίκων στη Λάρισα – Δείτε το αυτοκίνητο που αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν (βίντεο)

Σοκαρισμένη παραμένει η τοπική κοινωνία της Λάρισας με την αδιανόητη κακοποίηση που φέρεται να δέχονταν…

2 Ιουλίου 2024

Στον Βόλο η Ένωση Λιμένων Ελλάδος

Στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, θα συνεδριάσει την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 και ώρα…

2 Ιουλίου 2024