Photo Gallery, Τοπικά

Απευθείας μίσθωση χώρων για το παζάρι του Βόλου

Απευθείας μίσθωση χώρων για το φετινό παζάρι

Σοβαρός προβληματισμός αναπτύχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση, η οποία κατέληξε στην απευθείας μίσθωση χώρων για το παζάρι, που θα γίνει από 6 έως 13 Αυγούστου 2012.

Οι υπόνοιες για καταστρατήγηση της νομοθεσίας ώστε να μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει απευθείας μίσθωση, αντί νέας (τρίτης) δημοπρασίας που μπορεί να αποδειχτεί όμως άγονη και πάλι, ήταν κάτι παραπάνω από έντονες χθες, καθώς όσοι επαγγελματίες συμμετείχαν στις δύο άγονες δημοπρασίες, καταθέτοντας όλα τα δικαιολογητικά, αλλά όχι οικονομικές προσφορές, συμμετείχαν στη διαδικασία υποβολής σφραγισμένων προσφορών, διεκδικώντας απευθείας μίσθωση.

«Οι δημοπρασίες και οι επαναληπτικές αυτών, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα υπογραφόμενα από την Επιτροπή πρακτικά. Σύμφωνα με το άρθρο 192 παρ.1 του Ν.3463/2006 «η εκμίσθωση ακινήτων των Δήμων και των Κοινοτήτων γίνεται με δημοπρασία. Αν η δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, επαναλαμβάνεται. Αν και η δεύτερη δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, η εκμίσθωση μπορεί να γίνει με απευθείας συμφωνία, της οποίας τους όρους καθορίζει το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο. Στη συνέχεια αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την μίσθωση

των χώρων Εμποροπανήγυρης 2012, σύμφωνα με την οποία καλούνταν όσοι ενδιαφέρονταν, να καταθέσουν κλειστή προσφορά έως την Πέμπτη 12/7/2012 και ώρα 15:00 στα γραφεία της Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας, προκειμένου να εξεταστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η απευθείας εκμίσθωση των παραπάνω χώρων.

Στην υπηρεσία κατατέθηκαν οι παρακάτω κλειστές οικονομικές προσφορές-προτάσεις από τους:

-Παναγιωτοπούλου Μαρία, για τη εκμίσθωση του Λούνα Παρκ της Εμποροπανήγυρης 2012. Μετά το άνοιγμα, αποδείχτηκε πως η προσφορά ήταν 31.013 ευρώ κι έγινε αποδεκτή.

-Καλαμποκάς Θεμιστοκλής, για την εκμίσθωση των οβελιστηρίων (θέση 1-8) της Εμποροπανήγυρης. Μετά το άνοιγμα της προσφοράς στο Δημοτικό Συμβούλιο, προέκυψε ποσό 8.000 ευρώ, που έγινε αποδεκτό.

-Κακαβάς Απόστολος, για την εκμίσθωση των οβελιστηρίων (θέση 21) της Εμποροπανήγυρης. Προσφέρθηκαν 2.500 ευρώ κι έγινε αποδεκτή η προσφορά.

-Τζοάνος Στέφανος, για την εκμίσθωση της συντήρησης- καθαριότητας και εκμετάλλευσης τουαλετών και ντους στους χώρους της Εμποροπανήγυρης. Ανοίχτηκε η προσφορά, αναγνώστηκε το ποσό των 200 ευρώ κι έγινε αποδεκτό.

«Επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφασή του μπορεί να εκμισθώσει με απευθείας συμφωνία, καθορίζοντας και τους όρους της σύμβασης, επειδή τα στενά χρονικά περιθώρια, μέχρι την ημερομηνία έναρξης της Εμποροπανήγυρης, δεν επιτρέπουν να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία μίσθωσης των ανωτέρω χώρων εκτός από την απευθείας συμφωνία για μίσθωση και λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω προσφορές, προτείνουμε να εξεταστεί η εκμίσθωση των ανωτέρω χώρων με απευθείας ανάθεση, ύστερα από το άνοιγμα των προσφορών», ανέφερε η εισήγηση της αντιδημάρχου κ. Αναστασίας Οικονόμου, που έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία.

Η ίδια μίλησε για πάγια πρακτική με τις άγονες δημοπρασίες, πρακτική που απασχολεί την Οικονομική Επιτροπή και σε άλλες δημοπρασίες, αν και όπως τόνισε, οι τιμές εκκίνησης ήταν χαμηλότερες του 2010 και ανταγωνιστικές άλλων παζαριών.

«Είχαμε υψηλές τιμές», αντέτεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμποροπανηγύρεως κ. Γιαν. Καουνάς, τονίζοντας πως ο Δήμος Βόλου ζητούσε 71.000 ευρώ για το λούνα παρκ, όταν στη Χαλκίδα, σε παζάρι ισοδύναμο του Βόλου, πέρυσι η μίσθωση του λούνα παρκ έκλεισε στα 27.000 ευρώ και φέτος στις 30.000 ευρώ. Πρότεινε να ακολουθηθεί η διαδικασία βήμα προς βήμα ανοίγματος προσφορών, ενώ και ο κ. Δημ. Δερβένης, μέλος της Επιτροπής, απέρριψε τις κατηγορίες για προχειρότητα, τονίζοντας πως έγινε πολύ καλή δουλειά, χωρίς έκπτωση στις νόμιμες διαδικασίες και τη νομιμότητα. «Ίσως κάποιοι δεν συμμετείχαν, γιατί είχαν μάθει να λειτουργούν χωρίς δικαιολογητικά, εγγυήσεις, δημοτικές και φορολογικές ενημερότητες και γι’ αυτό φτάσαμε εδώ».

Τέλος η εκπρόσωπος των επιχειρηματιών του παζαριού κα Φανή Τζοάννου ζήτησε να μειωθούν οι τιμές ενοικίασης των εμπορικών παραγκών (200 ευρώ η κάθε μία και διπλάσιες τιμές σε κάποιες γωνίες), ενώ και ο κ. Θ. Καλαμποκάς, ανέφερε πως το μίσθωμα για τις ψησταριές που ζητήθηκε στις δημοπρασίες, ήταν υψηλό.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το