Photo Gallery, Τοπικά

Απεργούν 17-20 Οκτωβρίου οι εφοριακοί

 

Από τη χθεσινή συνέλευση των εφοριακών του Νομού Μαγνησίας

Γενική συνέλευση χθες στο ΕΚΒ με απολογισμό και κριτική

 

Δύο 48ωρες απεργίες προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Εφορίες για τις 17-18 και 19-20 Οκτωβρίου, διαμαρτυρόμενη για τις περικοπές μισθών και επιδομάτων. Αυτό έγινε γνωστό χθες, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη νέων οργάνων την ερχόμενη Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.

 

 

 

Ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης του τοπικού Συλλόγου κ. Κ. Βαΐτσης δήλωσε ότι «οι εκλογές γίνονται σε μια συγκυρία δύσκολη και για τους δημοσίους υπαλλήλους και για τους εφοριακούς. Υπάρχει ανοιχτό το θέμα του μισθολογίου, που κατατέθηκε πριν τέσσερις ημέρες στη Βουλή. Χρειάζονται οπωσδήποτε περαιτέρω διευκρινίσεις, αλλά από τις πρώτες πληροφορίες μιλάμε για πολύ μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές μας. Έχουμε ξεκινήσει έναν απεργιακό αγώνα, έχουμε πραγματοποιήσει ήδη δύο 48ωρες απεργίες και έχουμε προγραμματίσει άλλες δύο, μία στις 17-18 και μία στις 19-20 Οκτωβρίου. Το μοναδικό απεργιακό αίτημα είναι η αποτροπή της επικείμενης μείωσης των αποδοχών. Ως εφοριακοί έχουμε και ένα θέμα που ανοίγει αυτές τις ημέρες, αυτό της αναδιοργάνωσης των Δ.Ο.Υ. Φοβόμαστε μη μας δημιουργήσει απώλεια οργανικών θέσεων. Ήδη έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που καταργεί τη Β’ ΔΟΥ Βόλου, μεταθέτει τις αρμοδιότητές της στην Α’ και συνενώνονται οι δύο. Το μόνο θετικό για μας είναι ότι όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση, οι οργανικές διατηρούνται και των δύο, η νέα συνενωμένη Α’ και Β’ Βόλου θα έχει αθροιστικά τις οργανικές, από την άλλη όμως έχει εκδοθεί άλλη υπουργική απόφαση, με την οποία υποβαθμίζονται οι ΔΟΥ Ν. Ιωνίας και Αλμυρού, με την έννοια ότι καταργούνται τα τμήματα ελέγχου και τα δικαστικά μεταφέρονται οι αρμοδιότητές τους στην Α’ ΔΟΥ Βόλου. Υποβαθμίζονται επίσης και οι ΔΟΥ Σκιάθου και Σκοπέλου, με την έννοια ότι καταργούνται τα γραφεία ελέγχου και δικαστικού και μεταφέρονται στην Α’ ΔΟΥ Βόλου. Στόχος μας είναι μέσα από αυτή την αναδιοργάνωση, να μη χαθούν οργανικές θέσεις των εφοριακών στο Νομό».

Απαντώντας σε ερώτηση, γιατί διεξάγεται η συνέλευση των εφοριακών καθημερινή και εργάσιμη, ο κ. Βαΐτσης τη χαρακτήρισε «μικροπρέπεια» και πρόσθεσε ότι «είναι κεκτημένο δικαίωμα εδώ και πολλά χρόνια, μία φορά στα τρία χρόνια, να μπορούν να συγκεντρωθούν οι συνάδελφοι, να πουν τα προβλήματά τους».

Κριτική, όχι όμως σε υψηλούς τόνους, άσκησε στην κυβερνητική πολιτική ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ κ. Δημ. Αποστολάκος. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ μίλησε  για «διάλυση και στο υπουργείο Οικονομικών, μέσω της εργασιακής εφεδρείας και της αναγκαστικής εξόδου πολλών συναδέλφων», για «κατάργηση της μισθολογικής εξέλιξης ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας», ενώ αναφερόμενος στο μισθολογικό τόνισε ότι «ο υψηλότερος μισθός διαμορφώνεται σε λιγότερα από 1500 ευρώ καθαρά, ενώ ο χαμηλότερος στα 780 ευρώ μεικτά».

Η κ. Άννα Κιουτσουκιόζογλου, εκ μέρους της ΑΣΚΙ άσκησε σκληρή κριτική στην απερχόμενη διοίκηση τόσο του τοπικού Συλλόγου όσο και την Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας ότι «η διοίκηση της Ομοσπονδίας και του τοπικού Συλλόγου έπρεπε να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κλάδου». Η κ. Κιουτσουκιόζογλου μίλησε για «γαϊτανάκι» από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι «ο κ. Γρίβας δεν τόλμησε να βγει μπροστά στις καταλήψεις και να πολεμήσει. Δεν τόλμησε να βγει και να πει για λίστα φοροφυγάδων».

Η κ. Μαρία Αθανασοπούλου εκ μέρους της ΔΑΣ σε δηλώσεις της στο περιθώριο της συνέλευσης τόνισε ότι «μας σαρώνουν τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε πλέον, φθάσαμε στο αμήν. Με το νέο βαθμολόγιο θα μειωθεί και άλλο ο μισθός μας, μας έκοψαν τα δώρα. Πού το πάνε; Θέλουν να επιβάλουν και άλλα μέτρα. Στόχο έχουν να ιδιωτικοποιήσουν τις ΔΟΥ και να δώσουν πιστοποιήσεις στα ιδιωτικά λογιστικά γραφεία, να κάνουν αυτά τη δουλειά μας. Αν ήθελε η κυβέρνηση μπορούσε να πιάσει τη φοροδιαφυγή».

Οι εφοριακοί προχώρησαν στην εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για τις εκλογές της ερχόμενης Παρασκευής. Την ψήφο των εφοριακών αναμένεται να διεκδικήσουν τέσσερις συνδικαλιστικές παρατάξεις, η ΠΑΣΚ, η ΔΑΚΕ, η ΑΣΚΙ και η ΔΑΣ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το