Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Απεργούν οι γιατροί την Πέμπτη

Πανελλαδική απεργία στις 17 Ιανουαρίου έχει εξαγγείλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Πανελλαδική απεργία στις 17 Ιανουαρίου έχει εξαγγείλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διαμαρτυρόμενος για τις περικοπές των δαπανών υγείας, που οδηγούν, όπως αναφέρει, «σε υποβάθμιση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας, τους ιατρούς σε οικονομική καχεξία και τους ασφαλισμένους σε εξασθένιση των παροχών τους και αδυναμία πρόσβασης και λήψης στοιχειώδους περίθαλψης».

Παράλληλα, ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων, ιατρικών πράξεων και εξετάσεων θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος e-prescription, επεκτείνεται η εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για ολοκληρωμένη διαχείριση, μέσω της καταχώρησης της επίσκεψης στο γιατρό και της διαχείρισης των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων.

Τα οφέλη για τους χρήστες (ιατρούς, φαρμακοποιούς, ασφαλισμένους, διαγνωστικά κέντρα) είναι πολλαπλά, καθώς απλουστεύεται η όλη διαδικασία και μειώνεται ο χρόνος έκδοσης, εκτέλεσης συνταγής και παραπεμπτικού.

Επίσης, θα είναι δυνατή η απευθείας άντληση στατιστικών στοιχείων και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της συμπεριφοράς των γιατρών, ενώ με την εμφάνιση του ιστορικού του ασθενούς, θα υπάρχει σύνδεση της πάθησης, διάγνωσης και θεραπείας.

Πάντως, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εφιστά την προσοχή στην εφαρμογή του νέου συστήματος και ζητεί την πιλοτική εφαρμογή του, έως ότου διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του.

24ωρη απεργία

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την αγωνία του για τα όρια αντοχής του συστήματος Υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού, κάνοντας λόγο για «κίνδυνο κατάρρευσης».

Απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία αναμένεται να λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, το οποίο είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει σήμερα. Οι γιατροί διαμαρτύρονται για τις συνεχείς περικοπές των δαπανών Υγείας, τονίζοντας πως «τα όρια αντοχής του συστήματος Υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και κινδυνεύει με κατάρρευση». «Τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου είναι δίκαια και την ερχόμενη Δευτέρα (σ.σ. σήμερα) θα αποφασίσουμε για συμμετοχή μας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ματ. Δραμητινός.

Στην ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μεταξύ άλλων αναφέρονται:

«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με την έλευση και της νέας χρονιάς 2013, για μια ακόμη φορά εκφράζει την αγωνία του για τα όρια αντοχής του συστήματος Υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού, με κίνδυνο κατάρρευσης.

Η λογιστική τακτική του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, των συνεχών και με κάθε τρόπο περικοπών των δαπανών υγείας, η ελλιπής χρηματοδότηση, η ύφεση και η ανεργία (που προκαλούν μείωση εισφορών) οδηγούν σε υποβάθμιση όλων των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας, τους ιατρούς σε οικονομική καχεξία και τους ασφαλισμένους σε εξασθένιση των παροχών τους και αδυναμία πρόσβασης και λήψης στοιχειώδους περίθαλψης.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αυξάνονται συνεχώς, ιατροί, εργαστήρια, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα του συστήματος.

Τα νοσοκομεία αποδιοργανώνονται με την κατάργηση – συγχώνευση νοσοκομείων, τμημάτων και μονάδων και τη μείωση θέσεων του προσωπικού και οι νέοι οργανισμοί που δημοσιεύονται στα ΦΕΚ δείχνουν που οδηγείται το δημόσιο νοσοκομειακό σύστημα Υγείας.

Οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ έχουν αποδυναμωθεί, με τους εργαζόμενους ιατρούς και λοιπό προσωπικό να προσπαθούν -χωρίς οργάνωση και προοπτική- να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της περίθαλψης.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την ασκούμενη πολιτική και το μικρό και μεσαίο ιδιωτικό ιατρείο κλείνει. Συστηματικά ο ιατρικός κόσμος βάλλεται μέσα από την πολιτική επιβολής του μνημονίου και της τρόικας, σε όλα τα επίπεδα με κάθε τρόπο: Η άναρχη απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος, η συνταγογράφηση με δραστική ουσία, η ένταξη του τομέα περίθαλψης του ΤΣΑΥ στον ΕΟΠΥΥ, οι περικοπές μισθών και αποζημιώσεων ιατρικών επισκέψεων, πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων, η πολύμηνη στάση πληρωμών, τα εξαντλητικά φορολογικά μέτρα κλπ.

Χρειάζεται συνεχής και συλλογικός αγώνας, προκειμένου να προασπίσουμε την αξιοπρέπεια και το κύρος του ιατρικού επαγγέλματος αλλά και τις ανθρώπινες παροχές Υγείας προς τους ασφαλισμένους.

Καλούμε τις ομοσπονδίες του χώρου ΟΕΝΓΕ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, τους ιατρικούς συλλόγους και τις ιατρικές ενώσεις να εκφράσουμε μαζικά τη διαμαρτυρία μας και να δώσουμε το μήνυμα και την απάντηση ότι η υποβάθμιση της Υγείας, μέσα από αυτή την πολιτική, οδηγεί στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού και σε ενδυνάμωση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Πανθεσσαλική σύσκεψη

Η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Βόλου και τα υπόλοιπα δημόσια Νοσοκομεία της Θεσσαλίας θα συζητηθεί στην πανθεσσαλική σύσκεψη που προγραμματίζεται να γίνει στο Βόλο αύριο στις 11.30 το πρωί στο Αχιλλοπούλειο. Θα συμμετέχουν τα μέλη των διοικήσεων των Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών και των εργαζομένων από τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας. Έχουν κληθεί επίσης να συμμετέχουν οι βουλευτές της περιοχής και εκπρόσωποι φορέων.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Τραυματίστηκε πέφτοντας από σκάλα – Την κυνηγούσε ο αδελφός της για μια… υπεύθυνη δήλωση

Κυνήγησε την 54χρονη αδελφή του στις σκάλες της πολυκατοικίας για να υπογράψει μία υπεύθυνη δήλωση,…

5 Ιουλίου 2024

Δημογραφικό: Τρομάζουν τα στοιχεία του ισοζυγίου γεννήσεων – θανάτων

Με πληθυσμιακή κατάρρευση κινδυνεύουν πολλές περιοχές της Ελλάδας καθώς παρατηρείται ανισορροπία ανάμεσα στις γεννήσεις και…

5 Ιουλίου 2024

Η «άλλη πλευρά» για τον ξυλοδαρμό του τέως δημάρχου Ραφήνας

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι εικόνες του ξυλοδαρμού αλλά και της παράσυρσης του τέως…

5 Ιουλίου 2024

Κιρ Στάρμερ: Προσεκτικός, μεθοδικός, πραγματιστής – Ποιος είναι ο νέος βρετανός πρωθυπουργός

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει και επίσημα νέο πρωθυπουργό. Ο Κιρ Στάρμερ έλαβε σήμερα εντολή από…

5 Ιουλίου 2024

Φρίκη μετά τη νέα κτηνωδία στη Θεσσαλονίκη: Γατάκι βρέθηκε ακρωτηριασμένο στον Λαγκαδά

Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά κακοποίησης ζώων. Λίγες μέρες μετά το φρικτό περιστατικό που συνέβη…

5 Ιουλίου 2024

Χρ. Τριαντόπουλος: Μέχρι τώρα 10.361 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν την προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής που αντιστοιχεί σε 66,3 εκατ. ευρώ μετά τις πλημμύρες του 2023

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς, σε συνεργασία με την…

5 Ιουλίου 2024