Photo Gallery, Τοπικά

Απεργούν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί


 

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας συμμετείχαν ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Απόστολος Μούσιος και τα μέλη Φίλιππος Κωνσταντινίδης και Λίλα Πέτρου

 

Σε 24ωρη κινητοποίηση προχωρούν αύριο

 

Με πολλά προβλήματα ξεκίνησε η σχολική χρονιά στα Δημοτικά

 

Δεκάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών σε Δημοτικά και ολοήμερα, μειωμένη χρηματοδότηση στα σχολεία μέχρι και 50%, μη αποστολή του 50% των σχολικών βιβλίων, λειτουργία Νηπιαγωγείων σε ακατάλληλες κτιριακές υποδομές, πολλοί εκπαιδευτικοί που δεν ξέρουν ακόμη, να θα πάρουν την πολυπόθητη απόσπαση, σκιαγραφούν το δύσκολο τοπίο στην τοπική Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας έκανε λόγο για τη χειρότερη σχολική χρονιά μεταπολιτευτικά. Αύριο Πέμπτη οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί πραγματοποιούν 24ωρη απεργία.

 

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες στα τοπικά ΜΜΕ από το σύλλογο δασκάλων, συμμετείχαν ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Απόστολος Μούσιος και τα μέλη Φίλιππος Κωνσταντινίδης και Λίλα Πέτρου.

Ο κ. Μούσιος σημείωσε πως η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με τις χειρότερες συνθήκες μεταπολιτευτικά επισημαίνοντας τα σχετικά στοιχεία.

Ειδικότερα τόνισε πως στα ολοήμερα σχολεία δεν έχουν τοποθετηθεί καθηγητές ειδικοτήτων, όπως καλλιτεχνικών, θεατρικής αγωγής, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στα Δημοτικά με το ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα.

Σχετικά με τα σχολικά βιβλία υπολογίζεται πως μόλις το 50% των μαθητών έχει πάρει βιβλία, ενώ από αυτό το 50% το Υπουργείο έστειλε μόνο το 15%. Το υπόλοιπο 35% βρέθηκε από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς μέσα από τις αποθήκες και σε συνεργασία με τους γονείς των μαθητών. Για πρώτη φορά μετά το 1946 οι μαθητές δεν προμηθεύτηκαν τα βιβλία. Επίσης η επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές μειώθηκε φέτος σε σχέση με πέρσι κατά 50% και γι’ αυτό πρέπει να σταλούν οπωσδήποτε χρήματα για να λειτουργήσει σωστά το σχολείο.

Επίσης χιλιάδες μόνιμοι εκπαιδευτικοί με οικογένειες και διάφορα προβλήματα είναι «όμηροι» του Υπουργείου που δεν εξετάζει τις ενστάσεις τους και να προχωρήσει σε νέες αποσπάσεις. Την ίδια ώρα, όμως το Υπουργείο διορίζει σε κενά αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα έχουν καταγραφεί πολυπληθή τμήματα με 25 και 26 μαθητές.

Σχετικά με τα κενά εκπαιδευτικών η κατάσταση δέκα ημέρες μετά την έναρξη των σχολείων έχουν ως εξής: 20 δάσκαλοι, 15 νηπιαγωγοί, 7 γυμναστές, 10 μουσικοί, πέντε αγγλικής φιλολογίας, πέντε γερμανικών, 15 καθηγητές πληροφορικής.

 

Τα Νηπιαγωγεία

Καμία βελτίωση δεν υπάρχει στην κτιριακή υποδομή των Νηπιαγωγείων. Μάλιστα δώδεκα νηπιαγωγεία, το 28% στο σύνολο της πόλης, στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια, ενώ 16 είναι σε διπλοβάρδια.

Εξάλλου, ο κ. Μούσιος αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις νηπιαγωγείων που αντιμετωπίζουν σοβαρό κτιριακό πρόβλημα, όπως το 11ο Βόλου (οδός Ροζού), το 16ο Βόλου (Αγία Παρασκευή), το 13ο Βόλου (οδός Γαζή), 12ο Νέας Ιωνίας, το 14-24ο Βόλου (οδός Μεταμορφώσεως).

Σχετικά με τα προνήπια τονίστηκε πως το 40-50% των αιτήσεων δεν μπόρεσε να ικανοποιηθεί και τα παιδιά αυτά έμειναν εκτός νηπιαγωγείου.

 

Η απεργία

Αύριο οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί πραγματοποιούν την πρώτη 24ωρη πανελλαδική απεργία. Στο Νομό η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί στην πλατεία Αγίου Νικολάου στις 11 το πρωί, ενώ θα μοιραστούν στους συμπολίτες 5.000 επιστολές με τις θέσεις της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας σχετικά με τα υπάρχοντα προβλήματα στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Επίσης στις 6 το απόγευμα την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Τοπικό Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο με τη συμμετοχή δασκάλων, καθηγητών και μελών ΔΕΠ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το