Photo Gallery, Πολιτική

Απεργιακή «θύελλα» για τις περικοπές

Αναταραχή σε Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη, Σώματα Ασφαλείας

“Τσουνάμι” κινητοποιήσεων ξεκινούν οι δημόσιοι λειτουργοί που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια μετά την αμετακίνητη στάση της κυβέρνησης αναφορικά με τις επικείμενες μειώσεις.

Οι αστυνομικοί που το απόγευμα της Τετάρτης (χθες) πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική διαμαρτυρία έξω από το μέγαρο Μαξίμου ανοίγοντας πανό κατά των μειώσεων και ζητώντας συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, ετοιμάζουν για το απόγευμα της Πέμπτης (σήμερα) ένστολη συγκέντρωση στο Καλλιμάρμαρο.

“Είναι στα θετικά ότι από πλευράς Λιμενικού Σώματος ο κ. Υπαρχηγός μας δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να δέχεται εμπαιγμό και εξαπάτηση ο ένστολος και να μην αντιδρά και είναι υποχρεωμένος σε ένδειξη αντίδρασης να είναι παρών αύριο στην ένστολη διαμαρτυρία που πραγματοποιούμε στο Καλλιμάρμαρο”, δήλωσε ο Χρήστος Φωτόπουλος πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ μετά από τις συναντήσεις που είχαν οι πρόεδροι των σωματείων με την ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας.

Εκπρόσωποι των αστυνομικών και των πυροσβεστών συναντήθηκαν και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δεσμεύθηκε να μεταφέρει την εικόνα που του παρουσίασαν στη συνάντηση των τριών αρχηγών πριν από τη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν έχουν εγκριθεί τα κονδύλια για τα πενθήμερα και τα νυχτερινά και προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι θα έχει μπροστά της “ακινητοποιημένους αστυνομικούς”, οι οποίοι, όπως λένε με νόημα, θα τηρούν το ωράριο εργασίας αυστηρά σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

Την ίδια στιγμή οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία για τις 12 Σεπτεμβρίου. Από τις 17 Σεπτεμβρίου ξεκινούν επισχέσεις εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία, ενώ στις 6 Οκτωβρίου θα κορυφώσουν τις διαμαρτυρίες τους. Παράλληλα τα σωματεία γιατρών και νοσηλευτών θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν κοινή δράση.

Οι δικαστές όλων των βαθμίδων σήμερα (χθες) το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στον Άρειο Πάγο, ενώ αύριο (σήμερα) δεν αποκλείεται να συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών. Το Σύνταγμα απαγορεύει στους δικαστές να απεργήσουν κι έτσι οι ενώσεις τους εξετάζουν τις εξής εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων:

– Να κατεβαίνουν από την έδρα στις 11 το πρωί

– Να μην εργάζονται πέραν του ωραρίου τους

– Να μην παίρνουν δουλειά για το σπίτι

-Να ζητήσουν ειδικό χώρο στα δικαστήρια για να εργάζονται (δεν υπάρχει τέτοιος χώρος).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, στην κλειστή για τους δημοσιογράφους συνέλευση των δικαστικών, φόρεσε συμβολικά την τήβεννο για να απευθυνθεί στους συναδέλφους της, ενώ δήλωσε: “Τιθέμεθα πρωτοπόροι πλέον στον αγώνα όλων των κοινωνικών ομάδων. Δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι υιοθετούμε άποψη όπως ορισμένοι άλλοι κλάδοι περιορίστε όλους τους άλλους για να εξαιρεθούμε εμείς”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Γιώργος Φαλτσέτος, ο οποίος τόνισε: “Εάν εφαρμοστούν αυτές οι περικοπές όπως σχεδιάζονται του μεν παρέδρου σε ένα χιλιάρικο περίπου, του δε πρωτοδίκη στα 1.500 ευρώ, αν αυτό θεωρείται υψηλό εισόδημα και κατηγορούμεθα ότι είμαστε μεγάλου ύψους μισθωτοί, το αφήνω στην κρίση σας”.

Στους δρόμους βγήκαν σήμερα (χθες) και οι νοσοκομειακοί γιατροί, που δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δεχθούν νέες περικοπές στους μισθούς τους, οι οποίοι όπως υποστηρίζουν έχουν ήδη υποστεί μειώσεις 40% από το 2008. Το πρωί αντιπροσωπεία τους συγκεντρώθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο πρόεδρός τους, Δημήτρης Βαρνάβας, τόνισε: “Μιλάμε πλέον για τόσο σφαγιαστικές περικοπές στις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών που δεν μένει καμία αμφιβολία που θέλουν να το πάνε”.

Μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση αποφάσισαν και οι πανεπιστημιακοί οι οποίοι ανακοίνωσαν 48ωρη απεργία κινητοποίηση Δευτέρα και Τρίτη απειλώντας να τινάξουν στον αέρα την εξεταστική περίοδο, ενώ πενθήμερη αποχή εξήγγειλαν οι καθηγητές των ΤΕΙ.

Οι μειώσεις στις αποδοχές τους αναμένεται να φθάσουν το 17%. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι εφοριακοί οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας την επόμενη Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου και 24ωρη απεργία την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το