Τοπικά

Απεργία Πέμπτη ή Παρασκευή ετοιμάζουν στον «Ιμάντα»

ΙΜΑΣ

 

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή προσανατολίζονται οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Ιμάς» ΑΕ καθώς η εργοδοσία φαίνεται να επιμένει στην εκ περιτροπής εργασία εβδομάδας τεσσάρων ημερών την εβδομάδα.

Η προγραμματισμένη για χθες έναρξη διαβούλευσης αναβλήθηκε με ευθύνη της εταιρείας για τις 15 Ιουλίου, (είχε αναβληθεί και την προηγούμενη εβδομάδα), προκαλώντας την αντίδραση των συνδικαλιστών που ζήτησαν άμεση συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας και την ανάκληση της πρότασης για εκ περιτροπής απασχόληση.

Όπως έγινε γνωστό, το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την προσεχή Πέμπτη ή Παρασκευή, πρόταση η οποία θα συζητηθεί στη συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στους χώρους του εργοστασίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 μ.μ.

Εργαζόμενοι προβληματίζονται από τις εξελίξεις καθώς μέχρι πριν λίγους μήνες τα στοιχεία χαρακτήριζαν το 2012 την καλύτερη χρονιά από άποψη κερδοφορίας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν και η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις 2,5% το 2012 και 2,7% τον περασμένο Μάιο, οικονομικές υποχρεώσεις που τηρήθηκαν στο ακέραιο ενώ καταβλήθηκε τον Μάρτιο και μπόνους στους εργαζόμενους.

Όπως επισημαίνεται, από τις αυξήσεις της νέας σύμβασης, ο μέσος εργαζόμενος είδε αύξηση των μηνιαίων αποδοχών του κατά 100 ευρώ περίπου ενώ εάν εφαρμοστεί το μέτρο της εκ περιτροπής απασχόλησης, δηλαδή απασχόληση τεσσάρων ημερών κάθε εβδομάδα, οι απώλειες εκτιμώνται στα 100 ευρώ.

«Δώρο – άδωρο» η σύμβαση, τονίζουν, αν εφαρμοστεί η εκ περιτροπής απασχόληση, τονίζουν καθώς επανέρχονται μισθολογικά στα επίπεδα του 2012 ενώ θα καταγράψουν και ασφαλιστικές απώλειες.

Αναφέρουν επίσης, πως από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει με εθελουσία έξοδο αρκετά άτομα, υψηλόμισθοι ενώ και με τις ενσωματώσεις θέσεων, εκτιμάται ότι προέκυψε συνολική μείωση περίπου 30 θέσεων απασχόλησης.

Σχολιάζοντας τις μεταβολές που συντελούνται στο μοντέλο της εταιρίας, επισημαίνουν και προσλήψεις ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού (τέσσερα άτομα τον Μάρτιο κ.α.), ενέργειες δηλαδή που δεν συνάδουν με εικόνα καταρρέουσας επιχείρησης με διεθνές πελατολόγιο. Αξίζει να σημειωθεί πώς την Πέμπτη αναμένονται στο Βόλο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το