Τοπικά

Απεργία διαρκείας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΠΑΝΕΠΣΙΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Απεργία διαρκείας με στόχο να μπλοκαριστεί η διαδικασία της εξεταστικής περιόδου Σεπτεμβρίου και η εγγραφή των πρωτοετών φοιτητών στις Σχολές, αποφάσισαν χθες οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο μέτρο της διαθεσιμότητας στον κλάδο τους που προχωρεί το Υπουργείο Παιδείας. Η ημερομηνία έναρξης της απεργίας θα αποφασιστεί αύριο Πέμπτη στο πλαίσιο νέας γενικής συνέλευσης που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού. Παράλληλα αύριο Πέμπτη θα γίνει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας.

Έκτακτη γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» από το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου το «παρών» έδωσε και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Σάββας Παπαδόπουλος.

Στους εργαζόμενους επικρατεί έντονη αγωνία και ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς στα μέσα Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει, ποιοι και από πού θα είναι οι 1.756 διοικητικοί υπάλληλοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας υπηρετούν 306 εργαζόμενοι. Αν υλοποιηθεί το σενάριο να βγει σε διαθεσιμότητα το 23% των εργαζομένων από κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ, τότε στο τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα θα κινδυνεύουν περίπου στα 60-70 άτομα.

Πανελλαδικά οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ-ΤΕΙ ανέρχονται στους 7.766, ενώ μαζί με το Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό (ΕΤΕΠ) ανέρχονται στους 9.231. Μάλιστα οι εργαζόμενοι αρνούνται τον ισχυρισμό του Υπουργείου Παιδείας ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέρχονται στους 11.500.

Στη συνέλευση βρέθηκαν γύρω στα 100 άτομα, συμμετοχή που μάλλον δεν ήταν η αναμενόμενη, καθώς τα μέλη του προεδρείου ανέμεναν περισσότερο κόσμο.

Πάντως τη συνέλευση παρακολούθησαν και οι εργαζόμενοι από τις υπόλοιπες πόλεις μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης που εγκαταστάθηκε στο αμφιθέατρο.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Σοφοκλής Δρίτσας τόνισε πως κατατέθηκαν δύο προτάσεις στους εργαζόμενους για να αποφασίσουν σχετικά με τις κινητοποιήσεις. Η πρώτη αφορούσε την πραγματοποίηση απεργίας διαρκείας και μπλοκαρίσματος των Γραμματειών και της κεντρικής Διοίκησης και η δεύτερη το μπλοκάρισμα μόνο των Γραμματειών και της Διοίκησης. Το θέμα είναι πως, αν εφαρμοστεί οριζόντια το μέτρο της διαθεσιμότητας, αυτό για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αφορά 60-70 άτομα τόσο από τους μόνιμους υπαλλήλους όσο και τους  υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), δηλαδή θα κινδυνεύσει ένα στους τέσσερις. Τελικά με συντριπτική πλειοψηφία οι εργαζόμενοι αποφάσισαν πρώτον την πραγματοποίηση στάση εργασίας για αύριο Πέμπτη και δεύτερον την έναρξη απεργίας διαρκείας. Η ημερομηνία έναρξης της απεργίας θα αποφασιστεί αύριο Πέμπτη. Κεντρικό αίτημα του συλλόγου μας είναι να μην διαταραχθεί η θέση εργασίας κανενός υπαλλήλου και να μην γίνει καμία απόλυση. Μάλιστα στη Σύνοδο Πρυτάνεων οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν και άλλες κινητοποιήσεις από τους Πρυτάνεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το Υπουργείο Παιδείας έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, προκειμένου τα Πανεπιστήμια να απαντήσουν σε ένα έγγραφο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον οργανισμό λειτουργίας του ιδρύματος, το καθηκοντολόγιο, το περίγραμμα θέσης του κάθε υπαλλήλου. Ο αρμόδιος αναπληρωτής Πρύτανης κ. Δαναλάτος μαζί με τη συμμετοχή των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού, μετά από εντολή του Πρύτανη, συμμετέχει στη σύνταξη αυτού του εγγράφου, ώστε να έχουμε τα μάτια και τα’ αυτιά μας ανοικτά για το τι συμβαίνει και τι πρόκειται να φύγει. Μέχρι τις 30 Αυγούστου θα πρέπει να υποβληθεί το περίγραμμα θέσης για τον κάθε εργαζόμενο, ενώ στη συνέχεια θα διαμορφωθεί ο οργανισμός και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας κάτι που είναι πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ερωτηθείς για το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους κλάδο των εργαζόμενων ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε πως «υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αγωνία στους εργαζόμενους του Ιδρύματος, όχι μόνο για το δικό τους μέλλον, αλλά συνολικά του Πανεπιστημίου. Και αυτό που θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, είναι ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί έναν πόλο που δημιουργεί οικονομίες. Σε περίπτωση αδυναμίας λειτουργίας, μπορεί να σκεφθεί κανείς τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι υποστελεχωμένο από την άποψη του διοικητικού προσωπικού. Υπάρχουν συνάδελφοι με διδακτορικά που ασκούν και διοικητικό και ερευνητικό έργο. Άρα μπορεί να φανταστεί κανείς τι έλλειμμα θα προκύψει στο Πανεπιστήμιο, αν αποχωρήσουν 60-70 συνάδελφοι».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το