Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Απειλούσαν την οικογένειά του οι ληστές των ηλικιωμένων

 

Φέρεται να ισχυρίζεται ο 40χρονος βολιώτης, ο οποίος οδηγείται στον Ανακριτή
Φέρεται να ισχυρίζεται ο 40χρονος βολιώτης, ο οποίος οδηγείται στον Ανακριτή

Πλούσιος και άνετος εμφανίστηκε στον 40χρονο βολιώτη ελεύθερο επαγγελματία, ο οποίος  έχει συλληφθεί και κατηγορείται για συνέργεια στις ληστείες ηλικιωμένων ατόμων, ο ένας από τους τέσσερις ληστές, ο 36χρονος από την Αργολίδα. Οι δύο τους είχαν επαγγελματική συναλλαγή και έτσι άρχισε η γνωριμία τους και στη συνέχεια η συνεργασία τους στις ληστείες. Ο 40χρονος αρνείται ότι έχει πάρει χρήματα από τις ληστείες –ούτε ένα ευρώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του- και φέρεται να υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να συνεργαστεί μαζί τους επειδή δέχονταν απειλές για την ζωή μελών της οικογενείας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 36χρονος από την Αργολίδα εμφανίστηκε στον 40χρονο πριν από μερικούς μήνες με επαγγελματική αιτιολογία και σιγά-σιγά άρχισε να του ζητά να υποδείξει σπίτια από ηλικιωμένα άτομα. Από τις καταθέσεις του, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, φέρεται να ισχυρίζεται, ότι στην αρχή δεν είχε αντιληφθεί ότι του ζητούσαν να υποδείξει τα σπίτια με απώτερο στόχο την ληστεία. Μόλις έγινε γνωστή η ληστεία σε βάρος της 91χρονης, το περασμένο καλοκαίρι, ο 40χρονος φέρεται να άρχισε να αντιλαμβάνεται γιατί τον είχαν πλησιάσει. Οι πληροφορίες λένε πως προσπάθησε να αρνηθεί την εκτέλεση των εντολών τους, αλλά δέχονταν απειλές. Ακόμη φέρεται να υποστηρίζει πως δεν γνώριζε ότι στο σπίτι της 91χρονης είχε βρεθεί από τους ληστές το ποσό των 190.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι -τότε, μετά την ληστεία- δεν είχε ανακοινωθεί από την Αστυνομία. Στη σχετική ενημέρωση γίνονταν λόγος για «σημαντικό χρηματικό ποσό».

Σε βάρος του 40χρονου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για συνέργεια στις ληστείες και έχει παραπεμφθεί να απολογηθεί στον Ανακριτή. Ζήτησε και πήρε προθεσμία και θα απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Στο μεταξύ κρατείται στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας. Ο Ανακριτής μελετά την δικογραφία της υπόθεσης, που αφορά στα πέντε άτομα. Οι δύο δράστες από την Αργολίδα έχουν συλληφθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και των ληστειών. Οι άλλοι δύο, από το Ζεφίρη Αττικής, παραμένουν ασύλληπτοι. Χαρακτηρίζονται ως βίαιοι και αδίστακτοι καθώς τα θύματά τους ζούσαν στα χέρια τους εφιαλτικές στιγμές. Κατηγορούνται για τέσσερις ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων και μια διάρρηξη σε οικία.. Σε όλες τις περιπτώσεις ακολουθούσαν την ίδια μεθοδολογία. Εισέρχονταν στα σπίτια, αιφνιδίαζαν στον ύπνο τα ηλικιωμένα άτομα, τα κτυπούσαν, τα έδεναν, τα φίμωναν και έψαχναν το σπίτι για χρήματα και κοσμήματα. Φεύγοντας έκοβαν το καλώδιο του σταθερού τηλεφώνου. Τα τέσσερα μέλη της σπείρας φέρονται να έχουν πανελλαδική δράση. Στην Αργολίδα και τον Πειραιά φέρονται να έχουν διαπράξει πολλές ανάλογες ληστείες. Σε κάθε περιοχή, όπως φαίνεται, είχαν και τον πληροφοριοδότη τους…

Στο Βόλο φέρεται να είχαν τον 40χρονο, ο οποίος φέρεται να επιμένει ότι από τα χρήματα των ληστειών δεν πήρε ούτε ευρώ. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις, ηλικίας 36, 54, 21 και 24 ετών έχουν ήδη κατηγορηθεί ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ένοπλες ληστείες σε Αργολίδα και Πειραιά.

Ο 40χρονος συνελήφθη στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, διότι κατείχε παράνομα μία απομίμηση (replica) πυροβόλου όπλου, με μεταλλική γεμιστήρα, εντός της οποίας υπήρχαν τρία φυσίγγια κρότου. Κατασχέθηκαν το όπλο (replica) με τα φυσίγγια, δύο κινητά τηλέφωνα και μία κάρτα SIM που είχε επίσης, στην κατοχή του.

Για την παράνομη οπλοκατοχή παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών με αναστολή. Άσκησε έφεση επί της καταδικαστικής απόφασης.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι από τις αρχές Μαΐου του 2012 έως και τα τέλη Φεβρουαρίου του 2013, ο 40χρονος από το Βόλο –όπως αναφέρθηκε από την Αστυνομία-  συμμετείχε μαζί με τους άλλους τέσσερις κατηγορούμενους σε εγκληματική οργάνωση, που διέπραττε ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων και διαρρήξεις οικιών στο Βόλο. Ο ειδικότερος ρόλος του συνίστατο στην παροχή πληροφοριών και υποδείξεων, ως προς την επιλογή των θυμάτων για τη διάπραξη των εγκλημάτων τους.

Μάλιστα προηγούνταν τηλεφωνική προσυνεννόηση μεταξύ του συλληφθέντος και του 36χρονου, δύο έως τρεις μέρες πριν την τέλεση των αδικημάτων. Στη συνέχεια τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης έρχονταν στο Βόλο μεσημεριανές ώρες για κατόπτευση των στόχων, ενώ το βράδυ τις ίδιας μέρας επιχειρούσαν σε βάρος των θυμάτων τους.

Στο μεταξύ οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς παραμένουν ανεξιχνίαστες τρεις ακόμη περιπτώσεις ληστείας ηλικιωμένων ατόμων.

Στις ανεξιχνίαστες περιπτώσεις περιλαμβάνεται και η τελευταία ληστεία, στον Άνω Βόλο, με θύμα 79χρονη. Όλες οι περιπτώσεις έχουν την ίδια μεθοδολογία.

Νέα ληστεία στον Τύρναβο

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη δύο αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι διέπραξαν ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης στον Τύρναβο.

Ειδικότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (12-04-2013), οι άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε οικία όπου διαμένει 93χρονη ημεδαπή και ο ένας από αυτούς χρησιμοποιώντας σωματική βία, την ακινητοποίησε. Στη συνέχεια, αφού οι δράστες ερεύνησαν τους χώρους της οικίας, αφαίρεσαν ένα πουγκί που περιείχε εκατό χρυσές λίρες και διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το