Photo Gallery, Τοπικά

Απειλές για παραίτηση στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Μέλη της ομάδας πλειοψηφίας καταψήφισαν για μια ακόμη φορά εισήγηση του αντιδημάρχου και προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ. Νίκου Μόσχου

Νέα κρίση ξέσπασε στην ομάδα πλειοψηφίας του Δήμου Βόλου, με αφορμή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Μέλη της ομάδας πλειοψηφίας καταψήφισαν για μια ακόμη φορά εισήγηση του αντιδημάρχου και προέδρου της Επιτροπής κ. Νίκου Μόσχου, ο οποίος ζήτησε να ακολουθηθεί η νομιμότητα και να συμμορφωθεί η Επιτροπή, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να ανακληθεί η άδεια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Μακρινίτσα, που ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο δημοτικής συμβούλου, της ομάδας πλειοψηφίας.

Ο κ. Μόσχος ενοχλημένος που τα μέλη της Επιτροπής Φ. Κοκκινάκη, Ν. Χαυτούρας και Γ. Κουρτίνας καταψήφισαν για τέταρτη φορά εισήγησή του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ τόνισε πως η συμμόρφωση στη νομοθεσία συνιστά παράβαση καθήκοντος και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του.

Τα μέλη της ομάδας πλειοψηφίας αλλά και των μειοψηφιών, που τάχθηκαν κατά της απόφασης συμμόρφωσης στις εντολές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην ουσία παρανομούν, όπως τόνισε και ο αντιδήμαρχος.

Πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα θα ερευνηθούν στο εξής από τις υπηρεσίες, όπως τονίστηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Την ώρα που ο αντιδήμαρχος «αδειαζόταν» από τα μέλη της ομάδας του, ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας Τέλης Μπασδάνης, που επίσης τάχθηκε κατά της συμμόρφωσης της Επιτροπής στις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια, που παίζονται στην ομάδα πλειοψηφίας.

Ο αντιδήμαρχος τού ζήτησε να ανακαλέσει και όταν εκείνος δεν το έπραξε, ο κ. Μόσχος μίλησε για πολιτικές κωλοτούμπες εκ μέρους του Τέλη Μπασδάνη και για πρόσωπα που αλλάζουν την ψήφο τους κατά …πώς συμφέρει.

Κατά της συμμόρφωσης με την απόφαση που έλαβε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ψήφισαν επίσης από τη μειοψηφία οι Γ. Μολοχίδης, ενώ λευκή ψήφο έδωσε ο Α. Ριζόπουλος του ΚΚΕ και εξήγησε ωστόσο ότι ταυτίζεται με την άποψη της μη ανάκλησης της άδειας του καταστήματος.

Η «λευκή» ψήφος εξηγήθηκε ως κίνηση «αυτοπροστασίας» καθώς ο κ. Ριζόπουλος εργάζεται στο δημόσιο, ενώ στο ίδιο σκεπτικό φέρεται να κινήθηκε και η θετική ψήφος που έδωσε στην εισήγηση του Νίκου Μόσχου, το μέλος της ομάδας πλειοψηφίας Λ. Αναστασίου. Η πρόταση του κ. Μόσχου καταψηφίστηκε από έξι συμβούλους και υπερψηφίστηκε από πέντε.

Ο κ. Μόσχος που πολλές φορές άκουσε από το δικηγόρο της οικογένειας – ιδιοκτήτριας του καταστήματος, αλλά και τη σύμβουλο Φωτεινή Κοκκινάκη να εξηγούν ότι δεν συντρέχει λόγος ανάκλησης της άδειας καθώς το κατάστημα έχει συμμορφωθεί απέναντι σε όλες τις παραβάσεις που είχαν καταγραφεί, τόνισε πολλές φορές ότι η ιδιοκτησία της επιχείρησης δεν έχει καταθέσει πουθενά έγγραφα για απόκτηση νέας άδειας, οπότε η Επιτροπή δεν μπορεί να μείνει στα… λόγια.

Το χρονικό της σύγκρουσης

Η υπόθεση έχει ανάψει «φωτιές στην ομάδα πλειοψηφίας, ωστόσο χθες το «ποτήρι ξεχείλισε» για τον αντιδήμαρχο, ο οποίος φέρεται δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση έμεινε «μόνος».

Η πολιτική κίνηση, να παραπέμψει το θέμα της συμμόρφωσης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για ανάκληση της άδειας του καταστήματος, στο δημοτικό συμβούλιο, πριν ένα περίπου μήνα είχε προκαλέσει και τη δυσαρέσκεια του δημάρχου.

Εισήγηση του κ. Μόσχου για συμμόρφωση, με τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είχε καταψηφιστεί πριν περίπου δύο μήνες από μέλη της ομάδας πλειοψηφίας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και εκείνος δεν θέλησε να κάνει χρήση του δικαιώματος της διπλής ψήφου ώστε να υπερισχύσει η θέση του. Προτίμησε -μετά από αλλεπάλληλα «αδειάσματα» των συναδέλφων του, να παραπέμψει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Στελέχη της ηγεσίας του δήμου, ωστόσο, διέρρεαν ότι όχι μόνο δεν έπρεπε να παραπεμφθεί το θέμα στο σώμα για ψηφοφορία (το οποίο κατά πλειοψηφία ανακάλεσε την άδεια και η οικογένεια κατέθεσε αίτηση προσωρινής αναστολής της απόφασης), αλλά δεν έπρεπε ο αντιδήμαρχος να θέσει καν σε ψηφοφορία- σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ζωής- μια ντε-φάκτο απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που απαιτούσε από τους δημοτικούς συμβούλους εφαρμογή των νόμων.

Υπενθυμίζεται, ότι σε παλαιότερη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και πριν το θέμα τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο, την ανάκληση της άδειας του καταστήματος είχε εισηγηθεί ο κ. Μόσχος και η εισήγησή του καταψηφίστηκε.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ωστόσο, απέρριψε την απόφαση της μη ανάκλησης της άδειας, λόγω μη αιτιολόγησης και ζήτησε εφαρμογή του νόμου, ενώ στη συνέχεια έκρινε πως αποφάσεις για την εφαρμογή των νόμων, σύμφωνα με τη δική της υπόδειξη, έπρεπε να λάβει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και όχι το δημοτικό συμβούλιο, γι’ αυτό και το θέμα επέστρεψε χθες προς εξέταση στη «βάση» του.

Ο κ. Μόσχος στη χθεσινή συνεδρίαση, όπου ο δικηγόρος της οικογένειας επέμεινε πως ο δήμος έπρεπε να αιτιολογήσει την απόφασή του για μη ανάκληση της άδειας, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα, απάντησε πως εκείνος έκανε το χρέος του και αιτιολόγησε με παράθεση νόμων όλα τα στοιχεία για την αναγκαιότητα ανάκλησης. Στην ουσία είπε πως, αφενός δεν ευθύνεται για εκείνους που, ενώ ψήφισαν για μη ανάκληση, δεν είχαν επιχειρήματα για να αιτιολογήσουν τη στάση τους και αφετέρου κατηγόρησε ευθέως το νομικό σύμβουλο της οικογένειας για κακή παροχή συμβουλών προς τους πελάτες του. Αναρωτήθηκε μάλιστα ο κ. Μόσχος με ποιο σκεπτικό η οικογένεια προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά μιας απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, του την ευνοούσε καθώς είχε αποφασιστεί κατά πλειοψηφία η μη ανάκληση άδειας του καταστήματος.

 

Κατερίνα Τασσοπούλου

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το