Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Απαιτητικά και δύσκολα Αρχαία και Μαθηματικά

 

«Τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών» σχολίασε η Μαθηματική Εταιρεία
«Τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών» σχολίασε η Μαθηματική Εταιρεία

 

Δύσκολα και για πολύ καλά διαβασμένους χαρακτηρίστηκαν τα θέματα που διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι στα Μαθηματικά και τα Αρχαία Ελληνικά Κατεύθυνσης, στην πέμπτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων. Στα μεν Μαθηματικά τουλάχιστον για δύο θέματα που συγκεντρώνουν 3,5  μονάδες οι υποψήφιοι τόνισαν ότι ήταν πολύ δύσκολα και δεν μπόρεσαν να τα λύσουν, στα δε Αρχαία Ελληνικά το αδίδακτο κείμενο δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους υποψηφίους.

«Μπαστούνια» τα βρήκαν οι υποψήφιοι στα δύο μαθήματα, αυξημένης μάλιστα βαρύτητας, Μαθηματικά και Αρχαία Ελληνικά, καθώς τα θέματα ήταν δύσκολα.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι υποψήφιοι περίμεναν μέχρι και το τελευταίο λεπτό για να παραδώσουν το γραπτό τους στον επιτηρητή και να αποχωρήσουν από το εξεταστικό κέντρο.

Χθες πέμπτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, και οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης διαγωνίστηκαν στα Αρχαία Κατεύθυνσης, ενώ οι υποψήφιοι από τη Θετική και την Τεχνολογική Κατεύθυνση στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς οργανωτικά προβλήματα. Τα θέματα μοιράστηκαν στους μαθητές περίπου στις 9 το πρωί και η εξέταση ολοκληρώθηκε τρεις ώρες μετά.

Το κεντρικό στοιχείο, ωστόσο, ήταν τα δύσκολα θέματα που διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι.

Όσον αφορά στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης οι υποψήφιοι τόνισαν πως τα θέματα ήταν δύσκολα και πολλά. Σε σχέση με πέρυσι κάθε ερώτημα είχε τρία υποερωτήματα και όχι τέσσερα, με συνέπεια να χάνονται περισσότερες μονάδες, αν ένα θέμα ήταν δύσκολο.

Σύμφωνα με τους υποψηφίους δύο υποερωτήματα, το Δ3 και το Β2, ήταν πολύ δύσκολα. Μάλιστα αρκετοί δεν τα αντιμετώπισαν καν, με συνέπεια να κινδυνεύουν να χάσουν εξαρχής 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα οι υποψήφιοι έπρεπε να γράψουν πολλές σελίδες για να απαντήσουν στα ερωτήματα. Οι περισσότεροι βγήκαν από το εξεταστικό κέντρο με το χτύπημα του κουδουνιού. Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως στα Μαθηματικά δυσκολεύτηκαν και οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης.

Πέρυσι οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης είχαν γράψει σε ποσοστό 9,5% βαθμό από 18 έως 20, ενώ στη βαθμολογική κλίμακα 15-18 είχε βρεθεί ένα ποσοστό 18,5%. Επίσης στη βαθμολογική κλίμακα 10-15, βρέθηκε ένα ποσοστό 30%. Επίσης από τους υποψηφίους της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ένα ποσοστό κοντά στο 50%, βρέθηκε πέρυσι κάτω από τη βάση.

 

«Τα δυσκολότερα

των τελευταίων

ετών»

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία τονίζει σχολιάζοντας τα θέματα στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης τα εξής: «Καλύπτεται μεγάλο μέρος της ύλης. Υπάρχει κλιμάκωση των θεμάτων ως προς τη δυσκολία, με εξαίρεση το ερώτημα Β3. Η καλή γνώση της ύλης προηγουμένων τάξεων ήταν απαραίτητη. Τα θέματα ήταν εκτεταμένα και η σωστή διαχείριση του χρόνου από τους υποψηφίους ήταν σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία, ειδικά με το ερώτημα Β3. Τα θέματα είναι τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών και απαιτούν ειδικές τεχνικές, που ίσως δεν προωθούν την έλξη και την αγάπη των μαθητών στα Μαθηματικά.

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία προτίθεται να ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με μελέτη και διερεύνηση, για το περιεχόμενο και τον τρόπο εξέτασης των Μαθηματικών στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Τα Αρχαία  

Στα Αρχαία Ελληνικά τη μεγαλύτερη δυσκολία είχε το αδίδακτο κείμενο. Οι υποψήφιοι τόνισαν ότι δυσκολεύτηκαν πολύ για να βγάλουν τη μετάφραση από το αδίδακτο κείμενο, ενώ και κάποιες ασκήσεις είχαν δυσκολίες. Συμπλήρωναν ότι σε γενικές γραμμές τα θέματα ήταν δυσκολότερα από πέρυσι και ένας υποψήφιος για να φτάσει το βαθμό δεκαπέντε ή 16, θα πρέπει να ήταν πολύ καλά προετοιμασμένος.

Πάντως σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι ήταν προβληματισμένοι, καθώς τα Αρχαία είναι μάθημα αυξημένης βαρύτητας και προσδοκούσαν ότι θα έγραφαν καλύτερα για να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την επίδοσή τους.

Πέρυσι στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών ένα ποσοστό μόλις 3,81% μπόρεσε και έγραψε στη βαθμολογική κλίμακα 18-20, ενώ το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 8,38%. Επίσης ένα ποσοστό 15% κινήθηκε στη βαθμολογική κλίμακα 15-18, ενώ μεταξύ βαθμών 10-15 κινήθηκε ένα ποσοστό 33%.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ολοκληρώνονται για τους περισσότερους υποψηφίους αύριο Τετάρτη. Ειδικότερα θα διαγωνιστούν στα Λατινικά οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, στη Χημεία οι υποψήφιοι της Θετικής Κατεύθυνσης, στην Ηλεκτρολογία οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας και Παραγωγής) και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον οι υποψήφιοι της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών).

Εξεταστικά Κέντρα του Βόλου, όπως το 3ο Γενικό Λύκειο, επισκέφθηκε χθες η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα, συνοδευόμενη από το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργο Δοδοντσάκη.

Η κ. Ζιάκα εξέφρασε την ικανοποίησή της από την οργάνωση των εξεταστικών κέντρων προσθέτοντας πως η διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων κυλά ομαλά και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στις θέσεις προσφέροντας όσο περισσότερο μπορούν. Μάλιστα ευχαρίστησε όλους τους εκπαιδευτικούς της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας για στην συμβολή τους στην άψογη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι για τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) έχουν το δικαίωμα να προσέλθουν σε οποιαδήποτε επιτροπή υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας. Διευκρινίζεται ότι ο υποψήφιος μπορεί να προσέλθει σε μία μόνο επιτροπή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το