Photo Gallery, Κόσμος

Απέτρεψε επιθέσεις στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Λονδίνου

Η Αστυνομία εντόπισε μηνύματα στο Twitter και τα αξιοποίησε

 

 


Η βρετανική Αστυνομία απέτρεψε επιθέσεις στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Λονδίνου και στο εμπορικό κέντρο της πόλης, παίρνοντας πληροφορίες για τα σχέδια μέσα από μηνύματα στο Twitter και στο δίκτυο των κινητών Blackberry.
Οι συζητήσεις στα δίκτυα έκαναν λόγο για χτυπήματα στο Ολυμπιακό κέντρο και στα εμπορικά κέντρα του Γουεστφίλντς αλλά και την Όξφορντ Στριτ, στο κέντρο του Λονδίνου. «Καταφέραμε να ασφαλίσουμε τα σημεία και πράγματι δεν υπήρξε καμία καταστροφή», είπε ο αξιωματούχος.
Αν και σε πολλές συνοικίες του Λονδίνου –κυρίως στα νότια και τα ανατολικά- καταγράφηκαν δεκάδες περιστατικά βανδαλισμών και λεηλασιών, στο κέντρο τα πράγματα ήταν μάλλον ήρεμα και δεν καταγράφηκαν περιστατικά βίας.
Ακόμη, μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπηρεσιακός αρχηγός της Αστυνομίας, Τιμ Γκόντγουιν είπε ότι σκέφτηκε να ζητήσει από τις Αρχές να διακόψουν την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα.
«Η νομιμότητα αυτής της κίνησης είναι αμφισβητήσιμη», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι τα δίκτυα είναι «πολύτιμες πηγές πληροφοριών».
Πάντως είπε ότι όλο αυτή η «κουβεντούλα» που γίνεται στα δίκτυα μπορεί να παράσχει χρήσιμες πληροφορίες αλλά να είναι παραπλανητική, πέρα από το τεράστιο όγκο των δεδομένων που συλλέγουν οι Αρχές. Χαρακτηριστικά, την περασμένη Δευτέρα, την χειρότερη ημέρα των επεισοδίων, είπε ο εκπρόσωπος των Αρχών, έφτανε στην Αστυνομία μία πληροφορία το δευτερόλεπτο, αν και οι περισσότερες ήταν «προφανώς λανθασμένες ή ανόητες».

 

Ακόμη και γενική

απαγόρευση κυκλοφορίας

 

Μετά τα εκτεταμένα επεισόδια στη Βρετανία, η κυβέρνηση Κάμερον εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει στην αστυνομία μεγαλύτερες εξουσίες, δίνοντάς της τη δυνατότητα να επιβάλει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές για την αποτροπή επεισοδίων.  «Έχετε την στήριξή μας να ακολουθήσετε αυστηρότερες τακτικές, μέσα σε λογικό πλαίσιο» διαμηνύει η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι στα μέλη της βρετανικών δυνάμεων τήρησης της τάξης.
Η υπουργός σημείωσε πως ανάμεσα στις αλλαγές που εξετάζονται είναι η διεύρυνση των αστυνομικών αρμοδιοτήτων ώστε η αστυνομία να έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί «νεκρές περιοχές», κηρύσσοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, ώστε να αποτρέπονται επεισόδια, όπως αναφέρει ο Guardian.
Για να καταστεί δυνατή η τήρηση της τάξης σε συνθήκες που αλλάζουν εξαιρετικά γρήγορα, υποστηρίζει το υπουργείο, «η Αστυνομία πρέπει να έχει διαθέσιμες όλες τις απαραίτητες εξουσίες».
«Έχετε την στήριξή μας να ακολουθήσετε αυστηρότερες τακτικές, μέσα σε λογικό πλαίσιο και μέσα στo πλαίσιo του νόμου» διαμήνυσε επίσης η υπουργός στα μέλη της βρετανικών δυνάμεων τήρησης της τάξης την Τρίτη σε ομιλία της.
Η υπουργός ανέφερε πως αρκετοί αξιωματικοί αισθάνονταν, έπειτα από τη σωρεία αντιδράσεων κατά της αστυνομικής βίας στο παρελθόν, πως θα «έβγαιναν χαμένοι εάν ακολουθούσαν αυστηρές τακτικές, και χαμένοι και εάν δεν το έκαναν». Είπε τότε στο κοινό της, ανάμεσα στο οποίο βρίσκονταν και αρκετοί αστυνομικοί διοικητές: «Εφόσον το κάνετε στo πλαίσιo του νόμου, εγώ δεν θα σας βγάλω ποτέ χαμένους».
Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Τρίτη το Τότεναμ, από όπου ξεκίνησαν τα επεισόδια, για πρώτη φορά μετά τα βίαια περιστατικά.
«Ο τραγικός θάνατος του Μαρκ Ντάγκαν έκανε τα πράγματα δύσκολα εδώ» τόνισε ο Κάμερον, εξηγώντας για ποιο λόγο περίμενε πάνω από μια εβδομάδα για να επισκεφθεί την πόλη αυτή. Η είδηση ότι ο Ντάγκαμ είχε σκοτωθεί από αστυνομικά πυρά αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τα πολυήμερα επεισόδια.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε ένα κέντρο διανομής τροφής και ρουχισμού σε ανθρώπους που έμειναν άστεγοι όταν πυρπολήθηκαν τα σπίτια τους. Κανένας δημοσιογράφος δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση που είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός με περίπου 50 οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους στη διάρκεια των ταραχών.

Κατηγορίες για δολοφονία σε 16χρονο

Την Τρίτη, η αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες σε έναν 16χρονο για το θάνατο ενός από τα πέντε θύματα των βίαιων επεισοδίων.  Ο νεαρός, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε καθώς είναι ανήλικος, κατηγορείται πως σκότωσε τον 68χρονο  Ρίτσαρντ Μάνινγκτον Μπάους, που είχε αφήσει την τελευταία του πνοή την περασμένη Παρασκευή, έχοντας τραυματιστεί σοβαρά τις προηγούμενες ημέρες στις ταραχές στο δυτικό Λονδίνο.
Ο νεαρός, που είχε συλληφθεί την Παρασκευή, θα κληθεί άμεσα ενώπιον δικαστηρίου, ενώ και η μητέρα του θα αντιμετωπίσει κατηγορίες παρακώλυσης της Δικαιοσύνης.
Σε όλη τη Βρετανία, τέθηκαν υπό κράτηση περίπου 3.000 άτομα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ως επί το πλείστον αρκετά νεαρά άτομα. Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί σε 1.400 από αυτούς.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το