Κόσμος

Απέρριψε το τελεσίγραφο του στρατού ο Μόρσι! Φόβοι για λουτρό αίματος στην Αίγυπτο

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Έχεις 48 ώρες να παραιτηθείς και να ικανοποιήσεις τα αιτήματα του λαού, αλλιώς θα επιβάλουμε οδικό χάρτη και μέτρα για τον έλεγχο της εφαρμογής του ήταν το μήνυμα του στρατού προς τον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ.

Αλλά ο Μόρσι απέρριψε το τελεσίγραφο. Και τώρα όλοι φοβούνται ποια θα είναι η αντίδραση του κόσμου.

«Η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο την επιστροφή στο παρελθόν, όποιες και αν είναι οι συνθήκες», είπε ο Μοχάμεντ Μόρσι και δήλωσε εγγυητής της «εθνικής συμφιλίωσης» και της «κοινωνικής ειρήνης». Τα ξημερώματα, λίγο μετά την απόρριψη του τελεσιγράφου, ο Μόρσι μίλησε τηλεφωνικά με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

Από την πλατεία Ταχρίρ οι διαδηλωτές δέχθηκαν με έκρηξη ενθουσιασμού την ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου.

“Ο Μόρσι δεν είναι πλέον πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας”, φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στον Αμπντέλ Φάταχ αλ -Σίσι, αρχηγό του στρατού και υπουργό Άμυνας, η φωτογραφία του οποίου εμφανίσθηκε στις οθόνες κατά την ανάγνωση του τελεσιγράφου του στρατού. “Ο στρατός πήρε το μέρος του λαού”, ανακοίνωσε το κίνημα Τάμαροντ.

Την ίδια ώρα, τέσσερις υπουργοί της κυβέρνησης Μόρσι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αυξάνοντας την απομόνωση του Μοχάμεντ Μόρσι.

Φόβοι για λουτρό αίματος

Το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αλ Αζχαρ, θεσμός υψηλής επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο, ανακοίνωσε ότι φοβάται “ένα νέο λουτρό αίματος” και εξέφρασε ανησυχία για την παρείσφρηση ενόπλων στις ειρηνικές συγκεντρώσεις.

Δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων της χώρας για να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίας.

Στο Κάιρο, η έδρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πυρπολήθηκε και πάλι τη νύχτα έπειτα από την εισβολή διαδηλωτών και τη λεηλασία του κτιρίου της προηγούμενη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το