Photo Gallery, Τοπικά

Αξιοποίηση των απόδημων Ελλήνων για την κρίση

Από αριστερά ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των Αποδήμων «Ασκληπιός» κ. Γ. Πορνάρας, ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρας και ο Δήμαρχος Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτης

Σπουδαίο εθνικό κεφάλαιο αποτελούν οι απόδημοι Έλληνες, οι οποίοι καλούνται να συμμετέχουν στη μεγάλη «μάχη» που δίνει η Ελλάδα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας στο εξωτερικό, είναι το μήνυμα της χθεσινής συνάντησης στο Βόλο των απανταχού Θεσσαλών.

Το 4ο Αντάμωμα των απόδημων της Θεσσαλίας έγινε στο Δημαρχείο του Βόλου με τη συμμετοχή δεκάδων Θεσσαλών που ζουν και δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Ο καθοριστικός ρόλος των Ελλήνων του εξωτερικού στη «μάχη» της Ελλάδας τονίστηκε στη συνάντηση των απόδημων Θεσσαλών, ενώ ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρας, ο οποίος παρέστη στην εκδήλωση, κάλεσε τους απόδημους σε στενότερη συνεργασία και αλληλεγγύη για πρόοδο της πατρίδας μας. Την ανάγκη να στηρίξουν οι απόδημοι την τεράστια προσπάθεια της χώρας επεσήμαναν, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, τόσο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός όσο και ο Δήμαρχος Βόλου κ. Παν. Σκοτινιώτης.

«Σε αυτή τη «μάχη» σάς θέλουμε μπροστάρηδες» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Αγοραστός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν αξίζει να λοιδορείται στο εξωτερικό, καθώς δεν ευθύνεται για όλα όσα της προσάπτουν. «Δεν της αξίζει η εικόνα που δίνεται. Στην αλλαγή αυτής της εικόνας οι απόδημοι καλούνται να παίζουν καθοριστικό ρόλο. Η Ελλάδα γίνεται πειραματόζωο, όμως η χώρα -ακόμη και μέσα στην κρίση- προσφέρει και χρειάζεται τους απόδημους όσο ποτέ άλλοτε» σημείωσε ο κ. Αγοραστός.

Ο Δήμαρχος αποκάλεσε «σπουδαίο εθνικό κεφάλαιο τους απόδημους» και τους ζήτησε να αξιοποιήσουν τις γνώσεις, το κύρος τους, τις γνωριμίες τους, την κοινωνική ευαισθησία τους, με στόχο την προβολή της περιοχής μας στους τόπους όπου ζούνε,  την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη διάρκεια της κρίσης, την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας και την καταπολέμηση της φτώχειας. «Είναι βέβαιο πως στη χώρα μας υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία οργισμένη μεν με όσα συμβαίνουν, που αναζητεί όμως, ταυτόχρονα, το δρόμο της εθνικής ανασυγκρότησης. Μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία η οποία,   συνειδητά ή ενστικτωδώς, προσβλέπει σε μια σύγχρονη Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρώπης. Το ζητούμενο  είναι  ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης, που θα διευρύνει συνεχώς τα περιθώρια αυτοδύναμης πορείας της χώρας μας. Μόνο έτσι θα περισώσουμε το πολυτιμότερο σήμερα ηθικό – ιδεολογικό εφόδιο για την κοινωνική συνοχή και αντοχή, τον πατριωτισμό και την εθνική αξιοπρέπεια», επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Πρόσθεσε, πως η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης, δηλαδή ένα  νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα αυξήσει την παραγωγικότητα της οικονομίας, ένα νέο κράτος πρόνοιας που θα ανταποκρίνεται στις επιδεινούμενες συνθήκες της υψηλής ανεργίας και της αυξημένης φτώχειας, μία γενναία μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, ώστε να παράγει και πάλι εμπιστοσύνη. Και κατέληξε πως στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος  Βόλου ετοιμάζεται να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στα επόμενα βήματα υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέλλον της πόλης, με εργαλεία την αξιοποίηση μεγάλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αλλά και της σημαντικής δημοτικής περιουσίας. «Ήδη, προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το   ΕΣΠΑ 2, που πρόκειται να εγκριθεί στις αρχές του 2013 και αφορά στην προγραμματική περίοδο 2014-2020. Στόχος μας, να έχουμε ετοιμότητα και να διεκδικήσουμε πλέον τη χρηματοδότηση όχι αποσπασματικών έργων, αλλά ολοκληρωμένων αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών σχεδίων» είπε.

Πρόταση για ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού σε συνεργασία της εκκλησίας και των απόδημων διατύπωσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στο δικό του χαιρετισμό.

«Φύγαμε με μία χάρτινη βαλίτσα…»

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των Απόδημων «Ασκληπιός» κ. Γ. Πορνάρας (ως βασικός διοργανωτής της συνάντησης) υπογράμμισε πως στόχος των αποδήμων είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας και η προβολή του τρίπτυχου Πατρίδα – Οικογένεια-Θρησκεία. Διατύπωσε και τα αιτήματα – τέσσερα συνολικά- των απόδημων, που σε υπόμνημα δόθηκαν στον υφυπουργό Εξωτερικών και τον Περιφερειάρχη. Οι απόδημοι ζητούν δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη όταν επισκέπτονται την Ελλάδα, αναγνώριση του διπλώματος οδήγησής τους, διευθέτηση του θέματος των τελών κυκλοφορίας για το αυτοκίνητο που διαθέτουν στην Ελλάδα και να μπορούν να ψηφίζουν στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Ο κ. Πορνάρας έκανε σχόλια για τη νοοτροπία των δημοσίων υπηρεσιών. Σημείωσε πως δεν χρειάζονται τώρα πολλά λόγια, αλλά έργα.

Αρκετοί είναι οι απόδημοι Θεσσαλοί, οι οποίοι διαμένουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και οι οποίοι πριν από 30-40 και 50 χρόνια έφυγαν από τον τόπο τους με μία «χάρτινη βαλίτσα» -όπως είπαν χαρακτηριστικά- και έγιναν επιχειρηματίες σε χώρες του εξωτερικού. Μετέφεραν το αισιόδοξο μήνυμα πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει, λέγοντας «οι Έλληνες δεν θα πάθουν τίποτε».

«Οι Έλληνες δεν το βάζουν κάτω, 7,5 εκατομμύρια Έλληνες στο εξωτερικό είμαστε σαν μία γροθιά», τονίστηκε χαρακτηριστικά από Θεσσαλό που παραβρέθηκε στη συνάντηση.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας του Μιλάνου, καταγόμενος από το Βόλο, κ. Νικ. Βελισιώτης, αναφέρθηκε στη διοργάνωση μίας από τις μεγαλύτερες εμπορικές εκθέσεις που προγραμματίζεται για το 2015 και ακόμη η Ελλάδα δεν έχει δηλώσει συμμετοχή. Ζήτησε από τον υφυπουργό Εξωτερικών να εξεταστεί το θέμα άμεσα από το Υπουργείο και πρόσθεσε πως είναι τεράστια ευκαιρία διαφήμισης και προώθησης και των προϊόντων της Θεσσαλίας.

Ο Κρις Σπύρου

Στην οικονομική κρίση της Ευρώπης, κάνοντας μία σύγκριση -όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισής της από τον πρόεδρο Ομπάμα- αναφέρθηκε ο κ. Κρις Σπύρου, από τους βασικούς ομιλητές στο Αντάμωμα των Απόδημων Θεσσαλών, ο οποίος διαμένει 56 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας της Αγίας Σοφίας, πρώην γερουσιαστής, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της πολιτείας New Hampshire και πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Κρις Σπύρου, εκτίμησε ότι, αν οι πολιτικοί συνεχίσουν την ίδια συμπεριφορά που ακολούθησαν τα τελευταία τρία χρόνια, η όλη προσπάθεια για διέξοδο από την κρίση, θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα και θα είναι η χαριστική βολή για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Χαρακτήρισε δε την προσπάθεια που γίνεται ως την τελευταία ευκαιρία των πολιτικών ηγετών της Ελλάδας και κάλεσε τους Έλληνες να συμβάλλουν κι αυτοί κατανοώντας την κρισιμότητα της κατάστασης.
Όπως ανέφερε «στην προσπάθεια που γίνεται από τα τρία κόμματα, πρέπει να συμβάλλουμε κι εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουμε κάποια επιρροή στα γεγονότα, ώστε η γενέτειρα να δει καλύτερες μέρες. Αυτό χρειάζεται σοβαρότητα και τρόπο συμπεριφοράς διαφορετικό από αυτόν που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια για να δουν οι νέοι που ζουν στην αγορά της ανταγωνιστικότητας καλύτερες μέρες για τη ζωή τους».

«Τι έκανε ο Ομπάμα για να αντιμετωπίσει την κρίση στην Αμερική; Πήγε στην Κεντρική τράπεζα της Αμερικής και ζήτησε να δοθούν δάνεια στις επιχειρήσεις, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσει να δουλέψει ούτε ένα εργοστάσιο και να βγει η Αμερική από την κρίση και να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας. Και αυτό έγινε.

Το ίδιο προσπάθησε να πει και στην Ευρώπη. Ήρθε από το «παράθυρο» και έδωσε την ίδια συμβουλή στην Ευρώπη. Τον κορόιδεψαν. Πρότεινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μπορεί να δανείζει. Αντί αυτού πηγαίνουν στις γερμανικές τράπεζες και δανείζονται».

Αναφερόμενος στη συμπεριφορά των Ελλήνων υπογράμμισε πως «εδώ και 30 χρόνια το 75% των Ελλήνων ζούσαν στη νήσο «πάρω», για αυτό και βουλιάξαμε. Μόνο το 25% των πολιτών της χώρας πλήρωνε και πληρώνει, οι άλλοι χορεύουμε χωρίς να πληρώνουν τα όργανα». Και κατέληξε πως «η Ελλάδα δεν είναι ξεχωριστό θέμα στην Ευρώπη. Πρέπει να βοηθηθεί και να εξεταστεί συνολικά το πρόβλημα της κρίσης».

Ο Νικ. Λυγερός

Μέσω skype από τη Γαύδο μίλησε στους Θεσσαλούς απόδημους ο Νικ. Λυγερός, ένας από τους 50 εξυπνότερους ανθρώπους του κόσμου, ο οποίος ασχολείται με την Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη της χώρας. Τόνισε πως η περιοχή Αιγαίου, Ιονίου και κρητικού πελάγους, διαθέτουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου, η αξιοποίηση των οποίων θα μας βγάλει από την κρίση. Σημείωσε πως η έρευνα μπορεί να αρχίσει άμεσα, μόλις διευθετηθούν οι διαδικασίες και ψηφιστούν οι νόμοι από τη Βουλή εντός του Αυγούστου.

Η εκπαιδευτική εμπειρία της Σουηδίας

Στην εμπειρία του από το εκπαιδευτικό σύστημα της Σουηδίας, αναφέρθηκε ο βολιώτης εκπαιδευτικός κ. Πασχάλης Δήμου. Ανέφερε πως στη χώρα αυτή με πληθυσμό εννέα εκατομμυρίων, τα τρία είναι μετανάστες και στα σχολεία διδάσκεται η μητρική γλώσσα 110 διαφορετικών εθνικοτήτων, εδώ και 40 χρόνια. «Έτσι δεν αποκόβεται ο μετανάστης από την πατρίδα του» είπε και πρόσθεσε πως οι όποιες αλλαγές στο σύστημα συζητούνται εξονυχιστικά.

Ο κ. Μάριος Νότας διευθυντής μεταπτυχιακού προγράμματος «Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες» μίλησε για το «Hellas Com» το νέο παγκόσμιο χωριό των ελλήνων της διασποράς, μία πρωτοβουλία επικοινωνίας και συνεννόησης των απόδημων σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου.

Στην πολιτισμική κληρονομιά και τη γαστρονομία, ως στοιχεία προβολής της Θεσσαλίας αναφέρθηκε ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νικ. Βογιαζίδης, ενώ ο καθηγητής κ. Μιχάλης Τσάκαλος αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Πολιτών μίλησε για τις ιστορικές και σύγχρονες διαστάσεις της Ελληνικής Αποδημίας και του ευεργετισμού.

Την εκδήλωση έκλεισε η πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Βόλου κ. Σούλα Μπαρτζώκα, η οποία αναφέρθηκε στα οφέλη του τουρισμού από του απόδημους Έλληνες και τις γέφυρες που μπορούν να απλώσουν με την πατρίδα.

Το 4ο Αντάμωμα Απόδημων Θεσσαλών διοργάνωσαν ο «Ασκληπιός», ο Δήμος Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Πάρης Μουτσινάς.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το