Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αξιοποίηση του παλαιού αμαξοστασίου αυτοκινήτων

Τη δημιουργία πάρκου αναψυχής, αθλητικού κέντρου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων προτείνει η ΓΑΙΑΟΣΕ
Τη δημιουργία πάρκου αναψυχής, αθλητικού κέντρου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων προτείνει η ΓΑΙΑΟΣΕ

 

Με το ερωτηματικό, αν οι δράσεις θα είναι οικονομικά βιώσιμες, η ΓΑΙΑΟΣΕ, παρουσίασε την προτεινόμενη ανάπλαση του παλαιού αμαξοστασίου της Ν. Ιωνίας Βόλου. Αναζητούνται επενδυτές για ένα σχέδιο που μπορεί να συνδυάσει αρμονικά τις επενδυτικές επιδιώξεις του ιδιωτικού τομέα, με το στόχο της ΓΑΙΑΟΣΕ και του Δήμου Βόλου για ήπια αξιοποίηση του χώρου, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική των κτιρίων και τον πολεοδομικό χαρακτήρα του ακινήτου, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Σε χθεσινή εκδήλωση στο πρώην Δημαρχείο της Νέας Ιωνίας παρουσιάστηκε το επενδυτικό σχέδιο για την ανάπλαση του αμαξοστασίου αυτοκινήτων του ΟΣΕ Α.Ε. Η αξιοποίηση που έχει ενταχθεί ως επιλέξιμο έργο για χρηματοδότηση από την πρωτοβουλία JESSICA.

Στόχος της ΓΑΙΑΟΣΕ είναι η συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή για την αξιοποίηση του παλαιού αμαξοστασίου αυτοκινήτων του ΟΣΕ για τη δημιουργία ενός πάρκου αναψυχής, αθλητικού κέντρου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τις γειτνιάζουσες αθλητικές εγκαταστάσεις, θα αναδείξει τα υπάρχοντα διατηρητέα κτίρια και θα συμβάλλει στην αστική ανάπτυξη της περιοχής.

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Επενδυτικό Συμβούλιο του JESSICA και το Ταμείο Αστικής Ανάπλασης Θεσσαλίας (Τράπεζα Πειραιώς), παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι επιδιώξεις της ΓΑΙΑΟΣΕ από το έργο, καθώς και οι ευκαιρίες που δημιουργεί η πρωτοβουλία JESSICA.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει σε εξέλιξη ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του ιδιώτη επενδυτή, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών τη 14η Ιουνίου 2013.

 

Το σχέδιο

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ Α.Ε. στην περιοχή του Βόλου, η ΓΑΙΑΟΣΕ προχώρησε στην εκπόνηση μελετών και υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης έργων από την πρωτοβουλία JESSICA: Για τη δημιουργία εγκαταστάσεων αναψυχής και εστίασης στο σιδηροδρομικό σταθμό Βόλου και πάρκο αναψυχής και αθλητικό κέντρο στο παλαιό αμαξοστάσιο Νέας Ιωνίας.

Για τα παραπάνω έργα, εγκρίθηκαν τα αιτήματα χρηματοδότησης με πόρους του JESSICA από το Ταμείο Αστικής Ανάπλασης Θεσσαλίας.

Στην παρούσα φάση η ΓΑΙΑΟΣΕ προχωρεί στην υλοποίηση του έργου της ανάπλασης του παλαιού αμαξοστασίου της Νέας Ιωνίας Βόλου.

Βασική επιδίωξη της πρωτοβουλίας JESSICA είναι η στήριξη επενδύσεων βιώσιμων έργων αστικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό η ΓΑΙΑΟΣΕ επιδιώκει την αξιοποίηση του ακινήτου σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου πάρκου αναψυχής, αθλητικού κέντρου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

 

Κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων

Η ΓΑΙΑΟΣΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Σχίζα, στοχεύει από την ανάπλαση του ακινήτου στην:

* Αξιοποίηση των ακινήτων για την ανάπτυξη χρήσεων συμβατών με τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης του Βόλου και που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις γειτνιάζουσες αθλητικές εγκαταστάσεις,

* ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων,

* ένταξη του ακινήτου στη λειτουργία της πόλης του Βόλου και τη δημιουργία ενός συμπλέγματος ήπιων λειτουργιών που θα συμβάλουν στην αστική ανάπτυξη της περιοχής,

* κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και την πραγματοποίηση επενδύσεων που θα συμβάλλουν θετικά στην τοπική οικονομία και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Πιστεύουμε ότι στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη χώρα είναι δυνατή η υλοποίηση αναπτυξιακών έργων με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και τη χρήση χρηματοδοτικών μέσων, όπως της πρωτοβουλίας JESSICA, χωρίς την επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών, με σεβασμό προς το φυσικό και το αστικό περιβάλλον και με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών» δήλωσε ο κ. Χαρίδημος Σαουνάτσος, διευθυντής ανάπτυξης της ΓΑΙΑΟΣΕ.

 

Χαμάμ, σπα,

εναλλακτικές

δραστηριότητες

Το οικόπεδο έχει 12.244 τ.μ. και το εμβαδόν υπαρχόντων, των διατηρητέων, κτιρίων είναι 1.396 τ.μ.

Το ακίνητο αγοράστηκε το 1939 από την Εταιρεία Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας για τη δημιουργία αμαξοστασίου και εγκαταστάσεων συντήρησης των 29 λεωφορείων που αποκτήθηκαν το 1938, τα οποία εκτελούσαν αστικά και υπεραστικά δρομολόγια στην περιοχή του Βόλου.

Το ακίνητο βρίσκεται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, σε επαφή με το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Νίκης Βόλου και πλησίον του κέντρου του Βόλου.

Έχει πρόσωπο επί των οδών Ικάρων και Μαιάνδρου και διαθέτει πολύ καλή οδική πρόσβαση, καθώς και με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το ακίνητο είναι εντός σχεδίου δόμησης στο Ο.Τ. 227 του Σχεδίου Πόλεως της Ν. Ιωνίας.

Σύμφωνα με την από 15-12-1992 Απόφαση του Δήμου Ν. Ιωνίας (ΦΕΚ 1400/Δ/31-12-1992) επιτρέπονται αθλητικές και πολιτιστικές χρήσεις.

Ο συντελεστής δόμησης του οικοπέδου είναι 1,4 και ο συντελεστής κάλυψης 70%.

Τα υφιστάμενα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Η εγκεκριμένη πρόταση της ΓΑΙΑΟΣΕ προς το JESSICA, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συμπλέγματος εγκαταστάσεων αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής. Το προτεινόμενο ιδιωτικό αθλητικό κέντρο προβλέπεται να λειτουργεί όχι ανταγωνιστικά με τις υπάρχουσες γειτνιάζουσες εγκαταστάσεις, αλλά συμπληρωματικά παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες όχι μόνο στο χώρο του μαζικού αθλητισμού, αλλά και υγείας, ευεξίας και εναλλακτικής γυμναστικής. Η εσωτερική οργάνωση των χρήσεων που προτάθηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, περιλαμβάνει τρεις διαφορετικούς τομείς – υποομάδες λειτουργίας που θα αλληλοσυμπληρώνονται: 1) Υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες και αναψυχής: Αθλητικά γήπεδα και αθλητικές ακαδημίες. 2) Γυμναστήρια με εσωτερικούς αθλητικούς χώρους: Πισίνα, χαμάμ, σάουνα κ.λπ. 3) Ευεξία, αναψυχή, πολιτισμός και χώροι υγείας (π.χ. μασάζ και εναλλακτικές θεραπείες), γυμναστικής και εκδηλώσεων, εκμάθησης χορών, αλλά και διατροφής καθώς και καφετέριες ή εστιατόρια.

Η πρώτη ομάδα δραστηριοτήτων με τα γήπεδα εξωτερικού χώρου μπορεί να εγκατασταθεί στο βορεινό μισό τμήμα του οικοπέδου, όπως προβλέπεται και από τις χρήσεις του Γ.Π.Σ, όπου και δεν υπάρχουν κτίρια.

Στο νότιο τμήμα του οικοπέδου όπου βρίσκεται και το υπάρχον διατηρητέο κτίριο, δύναται να κατασκευαστεί νέο κτίριο σε αρχιτεκτονική μορφή συμβατή με το υπάρχoν και κατόπιν εγκρίσεως των σχεδίων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, συνολικού εμβαδού περίπου 1.000m2, που αναλύεται σε ανωδομή εμβαδού 500 m2 και υπογείου εμβαδού 500 m2, όπου μπορούν να εγκατασταθούν οι υπόλοιπες δράσεις και χρήσεις του γυμναστηρίου.

 

Επένδυση ύψους 1,9 εκατομμύριο ευρώ

Στις 17-09-2012, υποβλήθηκε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ φάκελος για τη χρηματοδότηση έργων αξιοποίησης του ακινήτου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας JESSICA. Το προτεινόμενο έργο από τη ΓΑΙΑΟΣΕ θεωρήθηκε ως επιλέξιμο χρηματοδότησης της πρωτοβουλίας JESSICA την 6-2-2013. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης εκτιμάται σε €1,9 εκ. και δύναται να χρηματοδοτηθεί (μέσω δανεισμού με ευνοϊκούς όρους) από πόρους του JESSICA ύψους €1,15 εκ.

Η υλοποίηση του έργου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή μέσω σύμβασης 30ετής μίσθωσης του ακινήτου.

Ο μισθωτής που θα επιλεχθεί από το διαγωνισμό, θα αναλάβει, σύμφωνα με την ειδικότερη τεχνική πρόταση που θα υποβάλλει και θα εγκριθεί από τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., με δική του μέριμνα και δαπάνες να ανακαινίσει τα προς μίσθωση κτίρια και να διαμορφώσει αναλόγως τον περιβάλλοντα χώρο.

Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλη χρηματοοικονομική και τεχνική επάρκεια και εμπειρία, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στην προκήρυξη.

Ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί στο διαγωνιζόμενο που θα υποβάλει την υψηλότερη οικονομική προσφορά.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο δημοτικός σύμβουλος Θωμάς Κλημόπουλος μίλησε για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Καταρχήν θεωρώ θετική την δρομολογούμενη επένδυση !! Και τούτο διότι γίνεται ένα έργο που αξιοποιεί λιμνάζουσες εγκαταστάσεις και εκτάσεις, εντός οικιστικού ιστού μίας πόλης – Ν.Ιωνίας Βόλου -που από την ιστορική εξέλιξη της και σύνθεση του πληθυσμού της έχει ανάγκη από τέτοιες επενδύσεις και κατ΄επέκταση υποδομές !! Υποδομές που δίνουν την δυνατότητα για βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της.Και ασφαλώς σε αυτή την οικονομική δυσμενή συγκυρία που βρισκόμαστε – και πολύ περισσότερο το Δημόσιο και οι Δήμοι , η αξιοποίηση προγραμμάτων όπως το Jessika και η συμμετοχή του ιδιώτη -με διαγωνισμό – ίσως είναι αναγκαία. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες αλλά θα ευχόμουν στην όλη επενδυτική προσπάθεια, , στον σχεδιασμό, στην υλοποίηση του έργου αλλά κύρια στην διαχείριση του – ο ρόλος του Δήμου να είναι ενεργά συνεπίκουρος !! Πολύ περισσότερο που ο Δήμαρχος Πάνος, είναι και έμπειρος και ικανός και γνώστης της …..πραγματικής Αυτοδιοίκησης !!

Μοιραστείτε το