Photo Gallery, Τοπικά

Ανυποχώρητη η Χαλυβουργία στις μειώσεις

Πληροφορίες φέρουν την εταιρεία να εξετάζει απολύσεις ή και κλείσιμο των εργοστασίων σε Βόλο και Βελεστίνο
Πληροφορίες φέρουν την εταιρεία να εξετάζει απολύσεις ή και κλείσιμο των εργοστασίων σε Βόλο και Βελεστίνο

Σε δυνατό μπρα-ντε-φερ φαίνεται να εξελίσσεται η διαβούλευση μεταξύ εργοδοσίας-εργαζομένων στη Χαλυβουργία Ελλάδας για το μισθολογικό πλαίσιο, καθώς στην απόρριψη από τους εργαζόμενους της εργοδοτικής πρότασης για δίμηνη παράταση του μειωμένου κατά 18% μισθολογίου, η εταιρεία απαντάει με εμμονή στη θέση της, διαφορετικά αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και του λουκέτο, στα εργοστάσια Βόλου και Βελεστίνου.

Την αμετακίνητη στάση της Διεύθυνσης της Χαλυβουργίας Ελλάδας διαπίστωσαν χθες στην Αθήνα όπου μετέβησαν για απευθείας διαβούλευση τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα εργοστάσια της εταιρείας στη Μαγνησία.

Στη συνάντηση του ΔΣ του Σωματείου με το ΔΣ της εταιρείας, κατατέθηκαν οι προτάσεις των δύο πλευρών με τους συνδικαλιστές να μεταφέρουν στην Αθήνα την ομόφωνη απόρριψη της πρότασης για δίμηνη παράταση του μειωμένου μισθολογίου κατά 18%, δηλαδή τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, σε συνέχιση ενός τετραμήνου εφαρμογής των ίδιων περικοπών.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, από την πλευρά της εταιρείας, δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση στη στάση της όταν οι συνδικαλιστές διαμήνυσαν πως οι 350 εργαζόμενοι σε Βόλο και Βελεστίνο, δεν αντέχουν άλλη μείωση εισοδημάτων και είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν άμεσα σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Αν δεν δεχτείτε τη δίμηνη παράταση και επιμείνετε στην επιστροφή στο πρωθύστερο μισθολογικό καθεστώς, θα προχωρήσουμε στη λήψη άλλων μέτρων που θα αποφέρουν ισοδύναμο αποτέλεσμα» φέρεται να ήταν η απάντηση της εταιρείας, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο με απολύσεις προσωπικού.

Στην προοπτική μιας τέτοιας μετωπικής σύγκρουσης, την οποία όπως δήλωσαν οι συνδικαλιστές δεν επιδιώκουν, τονίστηκε πως στα χέρια των εργαζομένων βρίσκεται το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας για να λάβουν την απάντηση πως εάν υπάρξουν τέτοιες πιέσεις, τα εργοστάσια θα κλείσουν και θα μείνουν στο δρόμο 350 άνεργοι.

Οι συνδικαλιστές τόνισαν πως έχουν αποδείξει και στο παρελθόν πως στηρίζουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και θα πρέπει πλέον εκείνη να βρει άλλες πηγές χρηματοδότησης των αναγκών της αντί να συνεχιστεί το «κούρεμα» του εισοδήματός τους.

Σε ένα ακόμη δείγμα καλής θέλησης, πρότειναν την αποδοχή της δίμηνης παράτασης εφαρμογής του -18%, δηλαδή για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο με την εταιρεία να αναλαμβάνει όμως τη δέσμευση να επιστρέψει τη διαφορά, με τη μορφή πριμ, στο επόμενο δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου.

Και σε αυτή την εναλλακτική πρόταση, η στάση της εργοδοσίας ήταν αρνητική, επιμένοντας πως η πρότασή της για ένα ακόμη δίμηνο περικοπών, δεν αλλάζει.

Τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου, που φαίνεται να περίμεναν μια διαφορετική αντιμετώπιση μετά τη στάση που είχαν τηρήσει στις περσινές κινητοποιήσεις στη Χαλυβουργία και τα γεγονότα στον Ασπρόπυργο, δήλωσαν πως θα συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση την προσεχή εβδομάδα για να αποφασιστεί η στάση των εργαζομένων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το