Τοπικά

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο αύριο στο Βόλο

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο διοργανώνουν αύριο Σάββατο στο Βόλο, οι αντιφασιστικές επιτροπές Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, με την ευκαιρία της 69ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης από τα στρατεύματα κατοχής.

Το συλλαλητήριο, θα ξεκινήσει στις 11:30 το πρωί από την πλατεία Ελευθερίας. Στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο θα συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Ανακοινώσεις εξέδωσαν αρκετές αριστερές παρατάξεις και φορείς. Κοινή ανακοίνωση – κάλεσμα εξέδωσαν οι «Νέοι του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλίας».

Στην ανακοίνωσή του για το συλλαλητήριο ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας τονίζει ότι «η Χρυσή Αυγή δεν είναι απλώς μια ακροδεξιά οργάνωση, που υποστηρίζει ρατσιστικές και φασιστικές θέσεις. Είναι μια εγκληματική συμμορία που δολοφονεί και τρομοκρατεί. Είναι ένα εργαλείο, που κατασκεύασε και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το υπάρχον πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής». «Είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και του φασισμού γενικότερα, τόσο σε κοινοβουλευτικό, όσο και σε ποινικό επίπεδο. Μόνος τρόπος μάλιστα για να «ξεριζωθεί» ο «φασιστικός κίνδυνος», είναι η διαρκής μάχη μέσα στην κοινωνία» επισημαίνεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.
«Η κινητοποίηση του Σαββάτου αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία, για να εκφραστεί στους δρόμους της πόλης μας η αποφασιστικότητα όλων των δημοκρατικών συμπολιτών μας, να απομονώσουν το ναζιστικό έκτρωμα και να διεκδικήσουν πραγματική δημοκρατία» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Στο συλλαλητήριο του Σαββάτου, θα συμμετάσχει και το Στέκι «Αλληλεγγύη για όλους», το οποίο παράλληλα, καλεί «όσους πλήττονται από την καπιταλιστική κρίση, που αφήνει ελεύθερο έδαφος και στο φασισμό, να συμμετέχουν μαζικά και αποφασιστικά στην απάντηση των κοινών μας αναγκών, για ένα μέλλον ισότητας, ελευθερίας, αξιοπρέπειας».

«Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στηρίζει και συμμετέχει στην πανθεσσαλική αντιφασιστική πορεία και στην εν συνεχεία σύσκεψη πανθεσσαλικού αντιφασιστικού συντονισμού, που θα γίνει στη 1.30 μ.μ. στο Δημαρχείο του Βόλου». Ακόμη στην ανακοίνωση τονίζεται πως «ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τον καιροσκοπισμό της κυβερνητικής επιλογής και ανεξάρτητα από την πορεία της δίωξης εναντίον της Χ.Α., πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι εξελίξεις του τελευταίου μήνα διαμορφώνουν νέες δυνατότητες για το αντιφασιστικό κίνημα, την Αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι αν θα μείνουμε θεατές του «κρατικού αντιφασισμού», στηλιτεύοντάς τον απλώς ως ιδιοτελή, όψιμο και περιορισμένο, όπως όντως είναι, ή θα επιδιώξουμε στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής, τόσο στην κεντρική σκηνή, όσο και στους δρόμους, να ξεδιπλώσουμε το μαχητικό, κινηματικό και αποφασιστικό αντιφασισμό, αν θα οριοθετηθούμε απέναντι στο «μνημονιακό αντιφασισμό», το «συνταγματικό τόξο» και την «καταδίκη της βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται», παίρνοντας την υπόθεση της διάλυσης των φασιστικών οργανώσεων στα χέρια μας. Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της φτώχειας, του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, ότι θα μας απαλλάξει από τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. Ο αγώνας για το τσάκισμα του νεοναζισμού είναι υπόθεση του λαϊκού, εργατικού και αντιφασιστικού κινήματος, αλλά και όλων όσοι αγωνιζόμαστε ενάντια στις πολιτικές που οδηγούν στην ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση».

Στην κοινή ανακοίνωση των «Νέων του ΣΥΡΙΖΑ» υπογραμμίζεται ότι «στις 19 του Οκτώβρη, μέρα απελευθέρωσης του Βόλου από τους ναζί, θα διαδηλώσουμε στην πόλη και μετά θα συζητήσουμε, στη βάση των εμπειριών μας από τον αντιφασιστικό αγώνα, τις δράσεις μας για το επόμενο διάσημα. Σε δεκάδες άλλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, όπως τότε έτσι και τώρα, με μαζικό αντιφασιστικό μέτωπο θα τελειώνουμε με τους σύγχρονους ναζί, και με μαζικό παλλαϊκό ξεσηκωμό θα τελειώνουμε και με τα μνημόνια». Κάλεσμα προς όλους τους πολίτες, που «θέλουν να νικήσουν το φασισμό και τις πολιτικές που τον εξαπολύουν», απευθύνει και η «Πρωτοβουλία για την Αριστερή Αντι-ιμπεριαλιστική Συνεργασία» (ΠΑΑΣ).

Στο αντιφασιστικό συμμετέχει και η λαϊκή συνέλευση γειτονιάς Αγίου Νεκταρίου. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η επέτειος της απελευθέρωσης του Βόλου από τους ναζιστές, μας υπενθυμίζει ότι τα όνειρά μας δεν χωράνε στα ψηφοδέλτια της εξουσίας, «των μετανοημένων» πολιτικών, των ρατσιστών και των φασιστών».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το