Κατηγορίες: Πολιτική

Αντιτίθενται σε αλλαγές στο νόμο για τις απεργίες

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, στα σενάρια αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, που περιλαμβάνει ρύθμιση - «φρένο» για τις απεργίες

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, στα σενάρια αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, που περιλαμβάνει ρύθμιση – «φρένο» για τις απεργίες.

«Ο κ. Βρούτσης όπως και άλλοι υπουργοί, στελέχη της ΝΔ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προωθούν το πρόγραμμα του κόμματός τους, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας. Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του Ν. 1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους» επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ.

Ανάλογη επισήμανση προηγήθηκε και από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, που αναρωτιέται: «Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου;».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου τού ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά έχει ως εξής: «Ο κ. Βρούτσης όπως και άλλοι υπουργοί, στελέχη της ΝΔ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προωθούν το πρόγραμμα του κόμματός τους, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας. Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του Ν. 1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

Ιδιαίτερα σήμερα μια τέτοια ενέργεια μπορεί να ερμηνευθεί ως τιμωρητικού χαρακτήρα κίνηση, απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να οδηγήσει σε όξυνση την ώρα που η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και κοινή προσπάθεια.

Είναι γνωστή η διαφωνία μας με ακραίες λογικές και πρακτικές που εκφράζονται από ορισμένους στα συνδικάτα. Υπάρχουν όμως η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και πολλές άλλες φωνές του υπεύθυνου διάλογου και διεκδίκησης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Και σε αυτούς πρέπει να απευθυνθούμε.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα νηφάλιο και ειλικρινή διάλογο με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, εξηγώντας τις πολιτικές της, αναζητώντας λύσεις μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας και ζητώντας συνέργεια και στήριξη στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Οι σχεδιασμοί για νομοθετικές παρεμβάσεις δεν προσφέρουν, πρέπει να εγκαταλειφθούν».

Η ΔΗΜΑΡ

«Από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο υπουργός Εργασίας για να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία (το περίφημο άρθρο 4 του Γ. Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;», δήλωσε ο υπεύθυνος προγράμματος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Ο κ. Βρούτσης δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «δεν υπάρχει τίποτε σχετικό αυτή τη στιγμή». Eντούτοις, διατυπώνει τον προβληματισμό ότι «έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θέσπιση του υφιστάμενου νόμου και οι εποχές, οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος επιβάλλουν -τουλάχιστον- να ανοίξει η συζήτηση».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας βρίσκονται ήδη διαμορφωμένες προτάσεις για αναμόρφωση του συγκεκριμένου συνδικαλιστικού νόμου.

Από τις κεντρικές ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η αλλαγή της έννοιας της πλειοψηφίας για τη λήψη απεργιακής απόφασης, δηλαδή να λαμβάνεται από την πλειοψηφία των εργαζομένων σε μία επιχείρηση και όχι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση.

Επίσης, στις προτάσεις υπάρχει η υπό όρους επαναφορά του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία (λοκ άουτ), δηλαδή στο κλείσιμο μίας επιχείρησης σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων, που καταργήθηκε με το νόμο 1264/82.

Ιδέες για αλλαγές υπάρχουν ακόμη για την οργάνωση, δομή και λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Οξεία κριτική απέναντι στα σενάρια αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου που είδαν το φως της δημοσιότητας ασκεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για προσπάθεια ουσιαστικής κατάργησης των δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού, καθώς και για προσπάθεια αναβίωσης «αντεργατικών νόμων που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας». Ο κ. Στρατούλης χαρακτηρίζει επίσης «για τα μάτια του κόσμου» τη «φραστική», όπως τη χαρακτηρίζει, διαφωνία της ΔΗΜΑΡ και ζητεί από τους τους εργαζόμενους να δώσουν «στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την απάντηση που της αρμόζει, με την καθολική και μαχητική συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 του Φλεβάρη».

Η δήλωση του κ. Στρατούλη έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να τσακίσει τις λαϊκές αντιστάσεις στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές της και για να επιβάλλει στο λαό μας, προς όφελος των κερδών της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας και των ξένων «επενδυτών», μισθούς Κίνας και εργασιακές σχέσεις Ουγκάντας, συνεχίζει τον αυταρχικό κατήφορό της, που δεν έχει τέλος, βάζοντας σε διακινδύνευση πλέον και την ίδια τη δημοκρατία στη χώρα μας.

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση, μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προωθεί τώρα με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού. Στην ουσία, νεκρανασταίνει τον αντισυνδικαλιστικό νόμο 330/1976, το απεργοκτόνο άρθρο 4 του νόμου 1365/83, που ίσχυε μόνο για το δημόσιο τομέα, καθώς και το δικαίωμα των εργοδοτών για ανταπεργία, δηλαδή αντεργατικούς νόμους που καταργήθηκαν μετά από μεγάλους αγώνες των εργαζομένων και του λαού μας.

Η φραστική διαφωνία της ΔΗΜΑΡ είναι «για τα μάτια του κόσμου», εφόσον εξακολουθεί να στηρίζει αυτή την κυβέρνηση.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν στα νέα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης την απάντηση που της αρμόζει, με την καθολική και μαχητική συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 του Φλεβάρη. Αυτή η απεργία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή για ένα νέο νικηφόρο αυτή τη φορά κύκλο αγώνων του λαού μας, που θα οδηγήσει στην ήττα τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές και την κυβέρνηση που τις υπηρετεί και θα ανοίξει το δρόμο για αντιμνημονιακές προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας».

Η ΓΣΕΕ

Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η ΓΣΕΕ, κατηγορώντας την πως επιχειρεί «την απαγόρευση των απεργιών μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών».

«Την ώρα που συνεχίζονται οι δραματικές περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών και παράλληλα η φοροδιαφυγή, η ακρίβεια και η ανεργία καλπάζουν η Κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά την απαγόρευση απεργιών μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών. Ο τελικός στόχος της πολιτικής της είναι όμως εμφανής. Και δεν είναι άλλος από την προσπάθεια να ευνουχίσει τους συνδικαλιστικούς φορείς που αντιδρούν στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο», αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Μαράια Κάρεϊ: Τα παιδιά της την παρακαλάνε να μην πει το χριστουγεννιάτικο τραγούδι της – «Μαμά φτάνει πια»

Το «All I Want for Christmas is You» είναι ίσως το πιο επιτυχημένο τραγούδι για…

25 Δεκεμβρίου 2023

Στάχτες

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται από όσους έχουν τζάκι και το χρησιμοποιούν, καθώς δεν είναι λίγες οι…

25 Δεκεμβρίου 2023

Υπό… εξόντωση οι λύκοι; Έκκληση 300 οργανώσεων να μην περάσει η πρόταση της Κομισιόν για περιορισμό προστασίας

Σε είδος υπό... εξόντωση κινδυνεύει να μετατραπεί ο λύκος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως…

25 Δεκεμβρίου 2023

Σοκ στον Βόλο – Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ιωάννου

Σοκ στην τοπική κοινωνία από τον θάνατο της Σοφίας Ιωάννου επί χρόνια προ φόρου του…

25 Δεκεμβρίου 2023

Μεροκάματο τρόμου

Σοβαρό τροχαίο είχαν στον οδικό άξονα Φλώρινας - Καστοριάς κατά τη διάρκεια της διαδρομής για…

25 Δεκεμβρίου 2023

Μπαράζ ληστειών το βράδυ της Παραμονής Χριστουγέννων – Στόχος τρία καταστήματα και μία διανομέας

Τέσσερις ληστείες με διαφορά λίγων ωρών σημειώθηκαν την Παραμονή Χριστουγέννων στην Αττική. Ειδικότερα, στις 19:15…

25 Δεκεμβρίου 2023