Photo Gallery, Τοπικά

Αντιπαράθεση στο Δήμο για το χαράτσι

Μεταξύ του Δημάρχου Βόλου Π. Σκοτινιώτη και της επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ζ. Μακρή

 

Με ανοιχτή επιστολή της που απευθύνεται στους δημότες, η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Ζέττα Μακρή παραθέτει τα πρακτικά συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου – που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου – και όπου για πρώτη φορά συζητήθηκε το ενδεχόμενο αντίδρασης του Δήμου για την επιβολή χαρατσιού στα ακίνητα, μετά από σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η παράταξη του κ. Πατσιαντά. Η επικεφαλής της μειοψηφίας με την παράθεση των πρακτικών του συμβουλίου θέλησε να καταδείξει ότι η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος ήταν αντίθετοι με την ανάληψη πρωτοβουλιών για το θέμα του χαρατσιού, αλλά στη συνεδρίαση της προηγούμενης Δευτέρας «σύρθηκαν» για να ληφθούν αποφάσεις.

Λέει, λοιπόν, ο κ. Σκοτινιώτης, όταν συζητείται η υιοθέτηση ψηφίσματος για το χαράτσι , σύμφωνα με τα πρακτικά που παρέθεσε η κ. Ζέττα Μακρή από τις 7-11:

 «Δεν νομίζω, ότι είναι αντικείμενο σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο να βγάζουμε από ένα ψήφισμα, όταν έχουμε τοποθετηθεί πολιτικά απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα.  … Σε ό,τι αφορά ειδικότερα αυτό το θέμα της ΔΕΗ, θέλω να θυμίσω ότι η ΔΕΗ δεν πληρώνεται μόνο για τον λογαριασμό του ρεύματος, πληρώνονται και τα ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή οι ίδιοι οι δήμοι έχουμε ανοίξει αυτό το δρόμο, εδώ και δεκαετίες. Αυτό λέω, και βέβαια, όταν ξεκίνησε από τους άπορους κατοίκους της Φιλοθέης και του Ψυχικού η πρωτοβουλία, εντάξει, νομίζω, ίσως, οι άνθρωποι αυτοί πρώτη φορά να πληρώνουν φόρο. Γιατί κακά τα ψέματα, νομίζω, ότι τουλάχιστον η ευρύτερη προοδευτική παράταξη… πάντα υποστήριζε τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και του πλούτου… Υπάρχουν άλλα κυβερνητικά μέτρα, που είναι πιο επώδυνα και πολύ πιο άδικα. Δεν είναι το πιο άδικο το τέλος ακινήτου. Το τέλος ακινήτου, πιάνει εν πάση περιπτώσει και αυτούς που έχουν συσσωρευμένο πλούτο και δεν πληρώνουν πουθενά… Επομένως, εγώ, έτσι κι αλλιώς, για τα κοινωνικά μέτρα έχουμε τοποθετηθεί. Δεν βλέπω ότι έχει νόημα κάθε φορά να επαναλαμβάνουμε τα ίδια» είπε ο Δήμαρχος και η κ. Ζέττα Μακρή παρέθεσε επιπλέον πρακτικά, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Σκοτινιώτης δεν ήθελε να υιοθετηθούν πρωτοβουλίες εναντίον του χαρατσιού, αλλά να εκφραστεί μόνο πολιτική διαφωνία.

 

Απάντηση Σκοτινιώτη

«Σε μια εποχή που η κοινωνία κυριολεκτικά βράζει από προβλήματα, το τελευταίο που θα επιτρέπαμε στον εαυτό μας θα ήταν να μπούμε σε μια άγονη αντιπαράθεση για το ποιος αντιτάχθηκε πρώτος στο περίφημο χαράτσι και ποιος υιοθέτησε τις προτάσεις του άλλου. Αφού όμως η κ. Μακρή διακατέχεται από τέτοια αγωνία, της αφήνουμε ελεύθερο το πεδίο. Εμείς αρκούμαστε να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις του, με αποφάσεις που εξασφάλισαν ευρύτατη πλειοψηφία, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι δίπλα στον κόσμο και τις πραγματικές του ανάγκες.

Για να πετύχει αυτό, προφανώς και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν υιοθέτησε τη βασική θέση της κ. Μακρή, η οποία, στο γραπτό κείμενο που κατέθεσε λίγη ώρα πριν από την τελευταία συνεδρίασή του, «ανερυθρίαστα» υπογραμμίζει ότι καταθέτει τις προτάσεις της «γνωρίζοντας ότι δεν είμαστε σε θέση προς το παρόν να αρνηθούμε τη νομιμότητα του συγκεκριμένου μέτρου»! Την οποία νομιμότητα, ωστόσο, έχουν ήδη αμφισβητήσει ελληνικά δικαστήρια, ο γερμανός επίτροπος Günther Oettinger, η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού και η Δημοτική μας Αρχή με την παρέμβαση που έκανε  κατά τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων  δύο συμπολιτών μας, όπως και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ίδιο «ανερυθρίαστα», στο ίδιο γραπτό της κείμενο η κ. Μακρή σημειώνει ότι το ψήφισμα που είχε εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο στην προηγούμενη συνεδρίασή του, το οποίο – σημειωτέον – είχε καταθέσει η παράταξη του κ. Πατσιαντά και όχι η δική της, «δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία»! Τώρα πώς είναι δυνατόν ένα ψήφισμα να συγκέντρωσε την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να ψηφιστεί και από την παράταξη της πλειοψηφίας, μόνο η κ. Μακρή μπορεί να το εξηγήσει» σημειώνει ο Δήμαρχος.

 

Ανταπάντηση Ζέττας Μακρή

Σε ανταπάντησή της η κ. Ζέττα Μακρή, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

Σε μία εποχή που οι πολίτες υποφέρουν, το μόνο που δεν θέλει να ακούει ο κόσμος είναι ψέματα. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι καρπωθήκαμε το ψήφισμα που κατατέθηκε από την παράταξη του κ. Πατσιαντά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 7-11-2011. Είναι σαφές, όμως, ότι εμείς το στηρίξαμε αυτούσιο και χωρίς να ζητούμε να φύγουν οι πρωτοβουλίες. Το έγγραφο της παράταξής μας κατατέθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (28-11-2011), ενώ του Δημάρχου λίγα μόλις λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Η νομιμότητα που επιβάλλει το τέλος ακινήτων ισχύει, μέχρις ότου πάψει να ισχύει ο νόμος. Αυτά είναι στοιχειώδη για έναν δικηγόρο.

 Η αλήθεια, βέβαια, δεν κρύβεται με λιβέλους, ενώ οι πολίτες απάντηση δεν πήραν, καθώς δεν υπάρχει άλλωστε περιθώριο διάψευσης. Ο νοών νοείτω!».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το