Τοπικά

Αντιπαράθεση Σκοτινιώτη – Νάνου για τους εργαζόμενους

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στο δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη και τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Απ. Νάνο σημειώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με φόντο τους εργαζόμενους και αφορμή την ακύρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια καυσίμων λόγω λαθών και παραλείψεων από την πλευρά του Δήμου. Μάλιστα ο δήμαρχος φαίνεται πως «τα είχε κρατημένα» στον κ. Νάνο, καθώς ο τελευταίος σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε ασκήσει κριτική εναντίον του Δημάρχου χαρακτηρίζοντάς «σκληρό εργοδότη». Χθες ο κ. Νάνος πήγε ακόμη παραπέρα, κατηγορώντας το δήμαρχο για παρεμβάσεις τόσο στην Εισαγγελία όσο και στην Επιθεώρηση Εργασίας σε βάρος των εργαζομένων. Τόνισε πως είναι ο πρώτος δήμαρχος μετά την μεταπολίτευση που καταστρατηγεί συλλογική σύμβαση εργασίας. Ο δήμαρχος κατήγγειλε τον κ. Νάνο ότι ψεύδεται γιατί ουδέποτε δεν έκανε παρέμβαση πουθενά, μίλησε για «ανήθικη και κατάπτυστη» τακτική του ΚΚΕ, που έγινε αντιληπτή από τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και «σας γυρίζουν την πλάτη». Ο κ. Νάνος ανέφερε πως «τρέχει» μήνυση σε βάρος του δημάρχου για καταστρατήγηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Και ο δήμαρχος να απαντά ότι «τον σέρνουν από την μύτη» ορισμένοι συνδικαλιστές.

Η αντιπαράθεση άρχισε όταν ο δήμαρχος επέρριψε ευθύνες στις Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου για λάθη, απροσεξίες και παραλείψεις που είχαν ως αποτέλεσμα να απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο διαγωνισμός για την αγορά καυσίμων.

Το θέμα της επανάληψης του διαγωνισμού συζητήθηκε χθες εκτός ημερησίας διατάξεως και με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος μετά από αίτημα του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών. Η προμήθεια των καυσίμων του Δήμου πρέπει να γίνει άμεσα και θα αφορά στο διάστημα έως τέλος του έτους. Ο κ. Ξηρακιάς, εισηγούμενος το θέμα, τόνισε πως άμεσα πρέπει να γίνει δημόσιος διαγωνισμός για να καλυφθούν ανάγκες μέχρι τέλος 2013 και εντός του μήνα πρέπει να προκύψει ανάδοχος. Ενημέρωσε, μετά από σχετικές ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων της μείζονος αντιπολίτευσης κ.κ. Μουλά και Δουλόπουλο ότι στο πρακτικό του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρονται διάφορα λάθη και παραλείψεις, ενώ η Υπηρεσία υποστήριζε ότι με την ίδια διακήρυξη έγινε και πέρσι ο διαγωνισμός για την προμήθεια καυσίμων του Δήμου. «Τα καύσιμα είναι ένα ανταγωνιστικό προϊόν. Ο Δήμος είναι αναγκασμένος να κάνει διεθνή ενιαίο διαγωνισμό για τα καύσιμα, δηλαδή του Δήμου και των άλλων Νομικών Προσώπων». Στην επιμονή των δημοτικών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις γιατί το τι συνέβη και απορρίφθηκε ο διαγωνισμός από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το λόγο έλαβε ο δήμαρχος λέγοντας πως «εδώ πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους».

Ο δήμαρχος ανέφερε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα με τις Υπηρεσίες. Ειδικά με το Τμήμα Προσόδων, που – όπως είπε – έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα τον τελευταίο καιρό. «Ακούστηκαν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί σε βάρος του Δήμου» συνέχισε, απευθυνόμενος τώρα στον κ. Νάνο, «ότι δεν δόθηκε εγκαίρως το γάλα. Χωρίς να κρύβομαι, λέω ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε κακή λειτουργία των Υπηρεσιών. Κάποτε οι Υπηρεσίες πρέπει να κάνουν την δουλειά τους. Οι Υπηρεσίες πληρώνονται για να κάνουν την δουλειά τους, όχι για να ρίχνουν το μπαλάκι στο δήμαρχο ή τον αντιδήμαρχο».

 

Για ασήμαντη αφορμή

ακύρωση  διαγωνισμού

και για τον περιφερειακό

Σχετικά με την ακύρωση του διαγωνισμού των καυσίμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο ανέφερε πως έγιναν δύο έλεγχοι για την διαδικασία. Επέκρινε μάλιστα την τακτική του Ελεγκτικού Συνεδρίου σημειώνοντας ότι δημιουργεί πολλά προβλήματα δίνοντας περισσότερη σημασία από όση πρέπει σε ζητήματα ήσσονος αξίας. Έφερε ως παράδειγμα και την υπόθεση της εργολαβίας – σκούπα για τον περιφερειακό, που το Ελεγκτικό Συμβούλιο ακύρωσε τον διαγωνισμό. Ακυρώθηκε «για ασήμαντη αφορμή, κυριολεκτικά», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. «Το έργο αυτό μπαίνει και πάλι σε μία απίστευτη περιπέτεια. Το ίδιο συνέβη και με την Rynair. Απορρίφθηκε το σχέδιο της Περιφέρειας» είπε. Πρόσθεσε, επανερχόμενος στο θέμα των καυσίμων του Δήμου, ότι αν οι Υπηρεσίες πρόσεχαν περισσότερο δεν θα υπήρχε αυτή η εξέλιξη. Με την τακτική του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είπε, μπαίνουν σε περιπέτεια δημόσιοι φορείς και τα έργα καθυστερούν πολύ. «Όλο αυτό που συνέβη έχει προκαλέσει διοικητική αταξία στο Δήμο. Δεν έχει όμως οικονομική ζημιά για το Δήμο» τόνισε ο δήμαρχος.

Το μήνυμα προς τις υπηρεσίες είναι πως πρέπει να κοιτάξουμε να κάνουνε καλά την δουλειά τους και προανήγγειλε πως αυτό που συνέβη θα ελεγχθεί.

Απευθυνόμενος προς τον κ. Νάνο είπε «έχετε περάσει τα εσκαμμένα». «Αυτή η δημοτική αρχή, έχει καταφέρει να κρατήσει τις θέσεις εργασίας και κάνει ό,τι μπορεί καλύτερο για τους εργαζόμενους».

 

«Να πέσουν κεφάλια»

Την τιμωρία όσων υπαλλήλων έκαναν λάθη ζήτησε ο κ. Μουλάς σημειώνοντας ότι «πρέπει να πέσουν κεφάλια». Ζήτησε το σκεπτικό της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και πρόσθεσε πως «έγιναν λάθη ακόμη και στους πολλαπλασιασμούς. Εγώ αν ήμουνα στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα τους έστελνα στον εισαγγελέα. Δεν θα το ψηφίσουμε για λόγους αρχής».

«Δική σας ευθύνη οι Υπηρεσίες…»

Ο κ. Νάνος τόνισε πως η έλλειψη προσωπικού είναι φυσικό να οδηγεί και στην απώλεια της τεχνογνωσίας. «Για το μόνο που ενδιαφέρει το Κράτος είναι οι περικοπές. Οι Υπηρεσίες είναι δική σας ευθύνη» είπε απευθυνόμενος στο δήμαρχο και πρόσθεσε με έμφαση πως έχει κάνει καταστρατήγηση συμβάσεων εργασίας, από τη μη παραχώρηση γάλακτος και υλικών προστασίας. «Εμείς θα συνεχίζουμε να αποκαλύπτουμε τις προθέσεις σας και την πολιτική σας», ανέφερε.
Ο κ. Κουκουβίνος από τον συνδυασμό «Δρόμοι Συνεργασίας» ανέφερε πως «είναι ο εύκολος τρόπος να πέφτει το μπαλάκι στους εργαζόμενους και πρόσθεσε πως καλόν είναι όλοι να παλέψουμε για την στελέχωση των Υπηρεσιών».

Τελικά η επανάληψη του διαγωνισμού εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το