Τοπικά

Αντικειμενικές σε όλη τη Μαγνησία

Επεκτείνεται το σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων


«Χαράτσι» σε φόρους μεταβιβάσεων για χιλιάδες ιδιοκτήτες

«Χαράτσι» περιμένει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε 4.500 περιοχές της Ελλάδας που δεν ήταν μέχρι σήμερα ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικών αξιών και εντάσσονται από 1η Ιανουαρίου του 2011, καθώς θα επιβαρύνονται πλέον με περισσότερους φόρους μεταβίβασης και γονικών παροχών.

Με την επέκταση αυτή το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων καλύπτει πλέον το σύνολο των περιοχών σε 25 Νομούς της χώρας. Πρόκειται για τις αντικειμενικές τιμές, με τις οποίες θα προσδιορίζεται πλέον ο φόρος στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στις κληρονομιές, ο φόρος ακίνητης περιουσίας κ.ά. Έως τώρα στις περιοχές αυτές ίσχυε το σύστημα των ενδεικτικών τιμών, οι οποίες ωστόσο δημιουργούσαν σημαντικές στρεβλώσεις.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα μόνο οι Νομοί Γρεβενών και Καστοριάς καλύπτονται στο σύνολό τους από το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Έτσι με τη σημερινή ένταξη των νέων περιοχών σε 23 Νομούς το αντικειμενικό σύστημα καλύπτει συνολικά 25 Νομούς.

Επίσης, εντάσσονται περιοχές και οικισμοί των Νομών Κυκλάδων και Χαλκιδικής. Η ένταξη αφορά σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού, για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης (τιμών ζώνης), και συντελεστών αυξομείωσής τους, βάσει εισηγήσεων των αρμόδιων επιτροπών του άρθρ. 41 του ν.1249/82 συγκριτικών στοιχείων των αρμόδιων ΔΟΥ, δεδομένων της κτηματαγοράς, με γνώμονα την εξομάλυνση των τιμών πανελλαδικά, για δικαιότερη κλιμάκωσή τους από περιοχή σε περιοχή.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, «τυχόν διαφορές τιμών μεταξύ των ήδη υφιστάμενων και των νέων, που προσδιορίζονται βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα αφορούν οικισμούς ή ζώνες πόλεων με χαμηλότερες τιμές της αντικειμενικής αξίας, λόγω της μη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών από την 1/3/2007 και μετά.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών ακινήτων αποτέλεσε και αποτελεί μια θεσμική τομή μείζονος σημασίας, που παρέχει αντικειμενική και τεκμηριωμένη βάση προσδιορισμού των φορολογικών υποχρεώσεων στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ ακινήτων, εισοδήματος, ΕΤΑΚ.

Με την ένταξη μιας περιοχής στο σύστημα, παρέχεται η δυνατότητα η φορολογητέα αξία να είναι εκ των προτέρων γνωστή, ώστε να γίνεται σωστός προγραμματισμός και προϋπολογισμός του κόστους από τους συναλλασσόμενους στην αγορά ακινήτων.

Οι αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια, για ενιαία πανελλαδική αντιμετώπιση ακινήτων αντίστοιχης αξίας. Αυτό συμβάλλει στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών αρχών, στην αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιδικιών, στη διαφάνεια των συναλλαγών και στην ταχύτερη είσπραξη των οφειλόμενων φόρων. Επίσης, συμβάλλει στη δικαιότερη κατανομή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Επιπροσθέτως, συμβάλλει στη μείωση, ακόμα και στην εξάλειψη των υποθέσεων που οδηγούνται ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων, στην ολοκλήρωση των υποθέσεων σε σύντομο χρόνο, συνεπώς και στην αποσυμφόρηση των τμημάτων κεφαλαίου των ΔΟΥ, όπου μέχρι σήμερα οι υποθέσεις ακινήτων ελέγχονταν συνήθως στο χρόνο της παραγραφής, δηλαδή μετά από πέντε ή και περισσότερα χρόνια».

Στη Μαγνησία

Στη Μαγνησία, εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα οι οικισμοί των Δήμων Αγριάς, Αισωνίας, Αλοννήσου, Αργαλαστής, Αρτέμιδας, Αφετών, Ζαγοράς, Ιωλκού, Κάρλας, Μηλεών, Μουρεσίου, Νέας Αγχιάλου, Ν. Ιωνίας, Πορταριάς, Σηπιάδος, Σκοπέλου, Φερών και των Κοινοτήτων Κεραμιδίου, Μακρινίτσης και Τρικερίου.

Αναλυτικότερα οι Δήμοι και οι οικισμοί τους:

Αγριάς: «Αστέρια» συνοικισμός Δημ. Υπαλλήλων, Δράκειας, Χανίων.

Αισωνίας: ΒΙΟΠΑ Βόλου (Βιοτεχνικό Πάρκο), Διμηνίου-Α’ ΒΙ.ΠΕ. Διμηνίου, Παλιουρίου, Σέσκλου, Συν/σμου Τραπεζοϋπαλλήλων Ν. Μαγνησίας στη θέση «Χρυσή Ακτή Παναγίας».

Αλοννήσου: Βότση, Πατητηρίου-Νέου Οικισμού Στενής Βάλας, Καλαμακίου, Χώρας Χωρίου.

Αργαλαστής: Αργαλαστής, Καλάμου, Καλλιθέας, Λεφοκάστρου, Μυριοβρύτης, Χόρτου, Μετοχίου, Ξυνόβρυσης.

Αρτέμιδας: Αγίου Βλασίου, Μαλακίου, Παλαιοκάστρου, Αγίου Λαυρεντίου, Βροχιά, Σερβανάτες, Άνω Λεχωνίων, Πλατανιδίων, Αγίου Μηνά, Κάτω Λεχωνίων.

Αφετών: Αφέτων, Προφήτη Ηλία, Καλαμακίου, Λαμπινούς, Αφήσου, Ζερβόχια, Νεοχωρίου, Συκής.

Ζαγοράς: Ζαγοράς, Χορευτού, Μακρυράχης, Πουρίου.

Ιωλκού: Αγίου Ονουφρίου, Ανακασιάς, Άνω Βόλου.

Κάρλας: Καναλίων, Κερασέας, Ριζομύλου, Στεφανοβικείου.

Μηλεών: Αγ. Γεωργίου Νηλείας, Αγ. Τριάδας, Άνω Γατζέας, Κάτω Γατζέας, Αργυρέικα, Βυζίτσης, Καλών Νερών, Κορώπης, Μηλεών, Σταυροδρομίου, Πινακατών.

Μουρεσίου: Αγίου Δημητρίου, Αγίου Ιωάννη, Ανηλίου, Κισσού, Μουρεσίου, Νταμούχαρης, Παπά-Νερού, Ξουριχτίου, Τσαγκαράδας.

Νέας Αγχιάλου: Αγ. Γεωργίου Κυνηγών-Μεγ. Βελανιδιάς, Δημητριάδας, Κριθαριά, Μαράθου.

Ν. Ιωνίας: Γλαφυρών, Μελισσατίκων, Φυτόκου.

Πορταριάς: Άλλης Μεριάς, Κατηχωρίου, Πορταριάς, Σταγιατών.

Σηπιάδος: Αγίου Ανδρέα, Κουκουλέικων, Λαύκου, Μικρού, Μαύρης Πέτρας, Μηλίνης, Πηγών, Κατηγιώργη, Λύρης, Μουσγών, Πλατανιάς, Προμυρίου, Ροδιάς.

Σκοπέλου: Γλώσσας, Λουτρακίου, Νέου Κλήματος, Παλαιού Κλήματος, Αγνώντας, Πανόρμου, Στάφυλου.

Φερών: Αγ. Γεωργίου Φερών, Β’ ΒΙ.ΠΕ. Ν. Μαγνησίας, Αερινού, Χλόης, Μικρού Περιβολακίου, Αγίου Δημητρίου, Ελευθεροχωρίου (Κοκκινόβραχος), Κοκκαλέικων, Κοκκίνα, Περιβλέπτου.

Κεραμιδίου: Βενέτου, Καμαρίου, Κεραμιδίου.

Μακρινίτσης: Μακρινίτσης.

Τρικερίου: Αγίας Κυριακής, Αγίας Σοφίας Αγ. Ιωάννη, Νησιού Τρικερίου, Κόττες, Μύλος Γεροπλίνα, Παναγίας Νησιού Τρικερίου, Τρικερίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το