Τοπικά

Αντιδράσεις για τις Περιοχές Μετάθεσης

 

Άδικη, καταχρηστική και παράνομη χαρακτηρίζει το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας την τροποποιητική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τις Περιοχές Μετάθεσης στο Νομό

Άδικη, καταχρηστική και παράνομη χαρακτηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)  της ΕΛΜΕ Μαγνησίας την τροποποιητική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τις Περιοχές Μετάθεσης στο Νομό. Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε να ζητηθεί από το υπουργείο η άμεση ανάκληση της υπουργικής απόφασης, καθώς, όπως επισημάνθηκε, θίγει τουλάχιστον 100 εκπαιδευτικούς, ενώ ευνοεί 19 καθηγητές, που βρίσκονται σε διάθεση στο Λύκειο Τρικερίου.

Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, «με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε καθηγητές με σχετικά λίγα μόρια, να τοποθετηθούν και να καταλάβουν κενές θέσεις στο Βόλο, ενώ αποκλείονται καθηγητές, που έχουν υπηρετήσει στα νησιά πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να καταδικάζονται πρακτικά σε ένα καθεστώς αμετάθετου».

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρονται: «Με πρόσφατη ομόφωνη πρόταση του ΔΣ της ΕΛΜΕ, της ΔΔΕ και του ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας, προτάθηκε καθορισμός τεσσάρων Περιοχών Μετάθεσης για τη Μαγνησία. Όμως, το υπουργείο Παιδείας, καθόρισε δύο Περιοχές Μετάθεσης, την Α’ για το χερσαίο τμήμα του Νομού και τη Β’ για τα νησιά της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου. Η πρώην Δ’ Περιοχή Μετάθεσης, η οποία περιελάμβανε τα νησιά και τα σχολεία της τέως κοινότητας Τρικερίου, εντάχτηκαν στη Β’ Περιοχή.

Με την ΥΑ 4728/Δ2/14.01.2013 περί «Αυτοδίκαιης ένταξης των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις νέες Περιοχές Μετάθεσης», οι εκπαιδευτικοί της τέως κοινότητας Τρικερίου, οι οποίοι είναι στη Διάθεση του ΠΥΣΔΕ και προσωρινά τοποθετημένοι στο Τρίκερι εντάσσονταν στη νέα Β’ Περιοχή Μετάθεσης.

Ως προς αυτό το σημείο της ΥΑ, καμία ένσταση δεν κατατέθηκε ούτε από το ΔΣ της ΕΛΜΕ και απ’ όσο γνωρίζουμε ούτε από το ΠΥΣΔΕ και τη ΔΔΕ Μαγνησίας ούτε από συλλόγους εκπαιδευτικών ή εκπαιδευτικούς. Για τους εκπαιδευτικούς της Μαγνησίας, οι οποίοι γνωρίζουν τα πράγματα και τις καταστάσεις, καθώς και την  ιδιαιτερότητα του σχολείου, αυτό ήταν αυτονόητο.

Ωστόσο με κατάπληξη διαβάσαμε ότι με την YA 10967/Δ2/25.01.2013, η οποία διορθώνει την προαναφερθείσα ΥΑ, δόθηκε η δυνατότητα στους παραπάνω εκπαιδευτικούς, να επιλέξουν την ένταξή τους είτε στην Α’ είτε στη Β’ Περιοχή, με το επιχείρημα της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου σχολείου!

Η δημοσιοποίηση της διορθωτικής ΥΑ προκάλεσε κύμα εξαιρετικά έντονης διαμαρτυρίας από τους εκπαιδευτικούς, αποδέκτης του οποίου ήταν το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας. Τονίζουμε ότι πληθώρα εκπαιδευτικών άφησε υπονοούμενα για ύποπτες σκοπιμότητες της συγκεκριμένης διόρθωσης. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ συνήλθε εκτάκτως και διερεύνησε ενδελεχώς το ζήτημα. Θεωρεί ότι αν παραμείνει η επίμαχη διάταξη στην ΥΑ, θα έχουμε είτε μια σκανδαλωδώς μεροληπτική ρύθμιση υπέρ μιας πολύ μικρής μερίδας εκπαιδευτικών (οι οποίοι ούτε καν διαμαρτυρήθηκαν για την αρχική ΥΑ), είτε θα έχουμε μία φωτογραφική ρύθμιση με ύποπτο σκοπό.

Με βάση τα παραπάνω, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ομόφωνα, αποφάσισε τα ακόλουθα:

-Χαρακτηρίζει, τη διορθωτική ΥΑ κατά το μέρος που αφορά στο Νομό Μαγνησίας, ως άδικη, μεροληπτική, καταχρηστική και παράτυπη έως παράνομη.

-Ζητεί την άμεση απαλοιφή, από την εν λόγω ΥΑ, της παραγράφου, η οποία αφορά στο Νομό Μαγνησίας.

-Ζητεί να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς του σχολείου του Τρικερίου, να υποβάλουν συμπληρωματική αίτηση μετάθεσης, εφόσον το επιθυμούν, από την Περιοχή Β’ στην Περιοχή Α’ Μαγνησίας. Το εν λόγω αίτημα αφορά στην περίπτωση, κατά την οποία η απαλοιφή της επίμαχης παραγράφου πραγματοποιηθεί, αφού παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων μετάθεσης (31/01/2013).

-Για την απίθανη περίπτωση κατά την οποία δεν κάνετε αποδεκτό το αυτονόητο αίτημα, να απαλειφτεί η επίμαχη διάταξη από τη διορθωτική ΥΑ, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας επιφυλάσσεται για την αξιοποίηση κάθε νόμιμου, ένδικου ή μη, μέσου για την ικανοποίησή του».

Δεύτερη μέρα σε κατάληψη το Γυμνάσιο- Λύκειο Ζαγοράς

Σε κατάληψη του Γυμνασίου – Λυκείου Ζαγοράς προχώρησαν χθες για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι μαθητές του σχολείου, ζητώντας την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η επαναφορά της βάσης στο 10, η αποκατάσταση του προβλήματος θέρμανσης σε μια αίθουσα διδασκαλίας, η πρόσληψη καθηγητή για την κάλυψη των αναγκών σε μαθητή με αναπηρία, καθώς και το δρομολόγιο του λεωφορείου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ για τους μαθητές από τη Μακρυράχη το μεσημέρι να ξεκινά στις 2 και όχι στις 2.30.

Επίσης, στα αιτήματα των μαθητών περιλαμβάνονται η αλλαγή κουρτινόξυλων στα παράθυρα και πόμολων στις πόρτες και η τοποθέτηση ιστού και σημαίας στο σχολείο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το