Photo Gallery, Τοπικά

Αντιδράσεις για τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας προκάλεσαν οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όπως αυτές ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από το ΥΠΕΚΑ

 

Την έντονη αντίδραση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας προκάλεσαν οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όπως αυτές ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από το ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κρυφές αυξήσεις έως 23% στους λογαριασμούς του ρεύματος προκύπτουν για τα νοικοκυριά από τα «ψιλά γράμματα» των νέων τιμοκαταλόγων που δημοσίευσε τελικά τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα της η ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκαλούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια σε έμπορους, βιοτέχνες, επιχειρηματίες και αγρότες, οι οποίοι προαναγγέλλουν ότι θα μετακυλίσουν το ενεργειακό τους κόστος στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι καταναλωτές με εξοχικά και δεύτερες κατοικίες και κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες, που θα υποστούν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες ανατιμήσεις (έως 23%), ενώ διψήφιες επιβαρύνσεις επιφυλάσσονται και για χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται κοντά στο μέσο όρο κατανάλωσης.

Για παράδειγμα, για κατανάλωση 1.600 KWh η αύξηση του λογαριασμού θα είναι 15%. Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ καθιερώνουν τρεις αντί για τις τέσσερις που υπήρχαν μέχρι σήμερα, κατηγορίες κατανάλωσης και οι οποίες είναι οι εξής: 0-800 KWh, 801-2.000 KWh και 2.000 KWh και πάνω.

Πρόκειται για μερικά από τα «ψιλά γράμματα» των νέων τιμολογίων της ΔΕΗ, τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στις ανακοινώσεις που έκανε την Κυριακή το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα για δύο διαφορετικές καταναλώσεις:

-Κάποιος που έχει κατανάλωση 800 KWh ανά 4μηνο. Χωρίς το συνυπολογισμό των αναλογούντων φόρων, ο πελάτης της ΔΕΗ θα κληθεί φέτος να καταβάλει επί του συνολικού λογαριασμού 100,11 ευρώ, έναντι 81,44 ευρώ πέρυσι. Δηλαδή 18,67 ευρώ επιπλέον (αύξηση 23%). Κυρίως πλήττονται εξοχικά και β’ κατοικίες, αφού με τη διεύρυνση του κοινωνικού κριτηρίου, τα περισσότερα νοικοκυριά με καταναλώσεις ώς 800 KWh θα υπαχθούν σε αυτό.

-Καταναλωτής που καίει 1.600 KWh ανά 4μηνο θα πληρώσει 213,56 ευρώ έναντι 186,04 ευρώ πέρυσι, περισσότερα δηλαδή κατά 27,52 ευρώ (αύξηση 15%).

Αντιδράσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας Κεντρικής Ελλάδος

Σε υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας Κεντρικής Ελλάδος επισημαίνει τα εξής: «Για τη Βιομηχανία εντάσεως ενέργειας Μέσης και Υψηλής Τάσης το κόστος της ενέργειας αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κόστους, καθοριστικό για τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και την εξαγωγική επίδοση των κλάδων αυτών. Το βιομηχανικό ρεύμα στην Ελλάδα είναι, αποδεδειγμένα, από τα ακριβότερα στην Ευρώπη, λόγω δομικών στρεβλώσεων της αγοράς, σταυροειδών επιδοτήσεων και της ενσωμάτωσης πλήθους υψηλών φόρων και τελών . Η ΔΕΗ, το 2012, αύξησε το τιμολόγιο για τις βιομηχανίες Μέσης Τάσης, που αποτελούν τον κύριο παραγωγικό μοχλό της ελληνικής οικονομίας, κατά 15-20%, ενώ η συνολική αύξηση του 2012 έφθασε το 24% λόγω των επίσης πολύ υψηλών αυξήσεων στα τέλη ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ, και αντίστοιχα απαίτησε από τις βιομηχανίες Υψηλής Τάσης αυξήσεις της τάξης του 12% . Παρά τις προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσεων τόσο προς τους αντίστοιχους υπουργούς, καθώς και προς τους φορείς των Υπουργείων, αλλά και με τη ΔΕΗ, δυστυχώς δεν υπήρξε καμία σημαντική απόφαση, πέραν από υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Από την 1η Ιανουαρίου 2013 η ενσωμάτωση και του κόστους εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2) στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνει επιπλέον κατά 12%-14%  το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις βιομηχανίες, με συνέπειες, που, χωρίς υπερβολή, μπορεί να είναι τραγικές, τόσο για το εγχώριο δυναμικό όσο και για το εισόδημα και την εργασία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, οι περισσότερες βιομηχανικές επιχειρήσεις, που ανήκουν στη Μέσης και Υψηλής Τάσης, απειλούνται με κατάρρευση εξαντλημένες οικονομικά, καθώς έχουν φθάσει στα όρια των αντοχών τους λόγω της συγκυρίας, που, όμως, επιτείνεται αποφασιστικά από το πολύ υψηλό κόστος ενέργειας.

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,

Αποφασίσαμε την απευθείας επικοινωνία μαζί σας, διότι θεωρούμε, ότι, πλέον, το διακύβευμα για τη χώρα είναι τεράστιο. Από το κατά πόσο επιτυχής θα είναι η προσπάθεια των επιχειρήσεων για επιβίωση εξαρτώνται όχι μόνον η διατήρηση του εγχώριου παραγωγικού ιστού, αλλά και η στήριξη της βαλλόμενης κοινωνικής συνοχής, η οποία κινδυνεύει σοβαρά να διαρραγεί περαιτέρω από απώλεια χιλιάδων παραγωγικών θέσεων εργασίας. Στην προσπάθεια και την αγωνία των ελληνικών μεταποιητικών επιχειρήσεων για επιβίωση, παρακαλούμε θερμά τη δική σας πλέον αποφασιστική παρέμβαση, ώστε να ληφθούν μέτρα στήριξης των βιομηχανιών έντασης ενέργειας αντίστοιχα με τα μέτρα που εφαρμόζονται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε βέβαιοι για τη θετική σας ανταπόκριση και παραμένουμε στη διάθεσή σας για την αναλυτική παρουσίαση των παρακάτω προτάσεών μας

Ήτοι:

-Μείωση του ΕΦΚ στο ελάχιστο της οδηγίας για όλες τις βιομηχανίες με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη από 10GWH (Ολλανδικό μοντέλο, με ισοδύναμη αύξηση για τους υπόλοιπους καταναλωτές από 5 Ευρώ/Mwh σε 5,8/Μwh ).

-Θέσπιση ενός Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης και Επιμερισμού του κόστους Αερίων Ρύπων με βάση τις Κατευθυντήριες Γραμμές.

-Μείωση του ανταγωνιστικού μέρους των βιομηχανικών τιμολογίων στα επίπεδα των τιμών του 2011.

-Επιμερισμός τελών ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ βάσει του Αυστριακού μοντέλου».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης δηλώνει: «Ο λογαριασμός της ΔΕΗ έχει αναδειχθεί σε φόβο και τρόμο των επιχειρήσεων. Η αύξηση είναι τουλάχιστον προκλητική και προσθέτει ένα επιπλέον βάρος στις πλάτες των συναδέλφων μας».

Για τις επιπτώσεις που θα φέρουν στις τιμές των προϊόντων κάνοντάς τα παράλληλα λιγότερο ανταγωνιστικά στις αγορές του εξωτερικού, μιλούν βιομήχανοι και βιοτέχνες. «Κατά περίπου 35% έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων της βιομηχανίας στην Ελλάδα καθιστώντας τες λιγότερο ανταγωνιστικές έναντι αντίστοιχων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

«Κάθε αύξηση στο ρεύμα μετακυλίεται στον καταναλωτή. Δεν υπάρχει αγρότης που να πληρώνει λιγότερα από 2.000 – 3.000 ευρώ για ρεύμα την περίοδο του ποτίσματος (Μάιος – Οκτώβριος). Επιπλέον από τον Αύγουστο και ύστερα, μπήκε και στα αγροτικά τιμολόγια η χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, που δεν υπήρχε πιο πριν» προσθέτει ο Λεωνίδας Πολυμενάκος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το