Photo Gallery, Πολιτική, Τοπικά

Αντιδράσεις για πρόσθετα μέτρα

Ύψους 15 δισ. ευρώ που επεξεργάζεται η κυβέρνηση μέχρι το 2014

ΑΘΗΝΑ, 28. Επιπλέον μέτρα ύψους 15 δισ. ευρώ ως το 2014 επεξεργάζεται η κυβέρνηση κατ’ επιταγήν της τρόικα, μετά την απόκλιση εσόδων και δαπανών από τους στόχους του πρώτου διμήνου, εν μέσω αντιδράσεων βουλευτών αλλά και υπουργών της κυβέρνησης. Θα ανοίξει το «παράθυρο» στην εφαρμογή, από φέτος κιόλας, μέρους του «πακέτου» μέτρων της περιόδου 2012- 2014, λόγω της απόκλισης των εσόδων και δαπανών από τους στόχους του πρώτου διμήνου.

Πολλοί υπουργοί αντιδρούν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα περικοπών 15 δισ. ευρώ απ’ όλα τα υπουργεία για την περίοδο 2012 – 2014, ανοίγοντας έτσι ένα νέο, εσωτερικό μέτωπο στην κυβέρνηση. Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών πρέπει άμεσα να παρουσιάσει στο κλιμάκιο της τρόικα το συνολικό σχέδιο το οποίο θα ψηφισθεί από το υπουργικό συμβούλιο μέσα στον Απρίλιο.

Με αφορμή τα μεγάλα ανοιχτά θέματα της κυβέρνησης, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο ώστε η κυβέρνηση να αποκτήσει νέα δυναμική μετά και τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε πως αυτό που απαιτείται είναι πανστρατιά απ’ όλα τα στελέχη και επανέλαβε την πάγια θέση του για την δημιουργία επιτελικού υπουργικού συμβουλίου και μικρά συλλογικά σχήματα, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Εγώ αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός – ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης- είναι να κηρύξει μια πανστρατιά και να υπάρξει ένα ξεκίνημα, μια αφετηρία καινούρια. Τώρα αν αυτό σημαίνει ανασχηματισμός σημαίνει αλλαγή δομής, μέσα στα πλαίσια του ιδίου συστήματος, αν σημαίνει στροφή στο κόμμα, αν σημαίνει οτιδήποτε άλλο αυτό πρέπει να το σκεφτεί». Και συνέχισε: «Αυτό που γίνεται μέχρι τώρα είναι ότι τραβάει το κάρο μόνος του. Και το τραβάει με φοβερό ζόρι και με μεγάλη δύναμη».

Η Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» επισημαίνει πως δεν είναι η ώρα για ομαδοποιήσεις στελεχών και πως οι υπουργοί πρέπει να εργάζονται χωρίς να σκέφτονται την προσωπική τους εικόνα και προβολή. «Η εποχή δε σηκώνει ομάδες. Οφείλουμε να αντιστεκόμαστε στη λογική της προσωπικής εικόνας, του καλού σε αντίθεση με τους κακούς, το ‘δεν βαριέσαι’, δεν με αφορά, και να υποταχθούμε στη συλλογική προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης» τονίζει η υπουργός Παιδείας.

Αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούν πως πρέπει να γίνουν άμεσα αλλαγές και να ενισχυθεί το οικονομικό επιτελείο αλλά και να δημιουργηθούν συνθήκες συναίνεσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Ανδρέας Μακρυπίδης σημειώνει ότι «προέχει να υπάρχει μια μίνιμουμ συμφωνία πολιτικών δυνάμεων και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, ούτως ώστε να μπορέσουμε μέσα σ’ ένα ορατό χρονικό σημείο να βγάλουμε τη χώρα μας από τη κρίση και την οικονομία από το τέλμα».

Η Λούκα Κατσέλη

Οι τράπεζες πρέπει να ασκήσουν καλύτερα τον αναπτυξιακό τους ρόλο, τονίζει η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, υπογραμμίζοντας ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να εντείνει την εποπτεία έναντι των τραπεζών.

Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, η υπουργός αναφέρεται στο θέμα των τραπεζικών εξελίξεων, εκτιμώντας ότι μια «μεγάλη Εθνική Τράπεζα πράγματι θα μπορούσε να έχει τον ρόλο που πρέπει, έτσι ώστε να ενισχυθεί η οικονομία».

Στην ίδια συνέντευξη η υπουργός απορρίπτει τις επικρίσεις ότι περιοδεύει στην Ελλάδα για να οργανώσει δίκτυο υποστηρικτών, λέγοντας ότι « η πολιτική δεν ασκείται στα χαρτιά, ασκείται στην πράξη».

Υπογραμμίζει πως «δεν έχει ατζέντα δελφίνου» και προσθέτει: «Ο πρωθυπουργός είναι ένας πολύ ικανός σοβαρός και αποτελεσματικός ηγέτης και έχει μπροστά του μέλλον προσφοράς στον τόπο».

Απορρίπτει και το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, λέγοντας ότι «μια πολιτική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με όρους συγκατοίκησης».

Τα μέτρα

Οι πρώτες σκέψεις του οικονομικού επιτελείου, ενόψει της επίσκεψης κλιμακίου της τρόικα στις αρχές Απριλίου, είναι να ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2011 και όχι στις αρχές του 2012, η εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου στο Δημόσιο, όπως επίσης η υιοθέτηση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων. Το 2011, το οποίο είναι ήδη, «φουσκωμένο» με μέτρα. Αν λάβει κανείς υπόψιν ότι το αρχικό πακέτο του μνημονίου προέβλεπε μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ, με τον προϋπολογισμό του 2011 ελήφθησαν τελικά άλλα 6,1 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι που υπολογίζονται στο 1,7 δισ. ευρώ, για προσαρμογή μόλις 5 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, εντός των ημερών το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καταλήξει στον σχεδιασμό της επόμενης τριετίας. Το πακέτο των νέων μέτρων ανέρχεται στα 12,8 δισ. ευρώ, ενώ στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι η αποφυγή λήψης πρόσθετων μέτρων και για το 2011 ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Αν συνυπολογιστούν, δε, τα γνωστά μέτρα της επόμενης τριετίας ύψους 5,1 δισ. ευρώ, το συνολικό «πακέτο» αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ. Από την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στην οποία εντάσσεται το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών, τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή, η αυστηροποίηση των τεκμηρίων, προσδοκώνται έως και 8,8 δισ. ευρώ. Από την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα έως και 4,5 δισ. ευρώ. Από το Μισθολόγιο του Δημοσίου, το οποίο φέρνει «ψαλίδισμα» επιδομάτων και αλλαγές στα κλιμάκια άλλα 4,5 δισ. ευρώ. Από την αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι παρεμβάσεις στις αποδοχές των εργαζομένων και στα τιμολόγια, έως και 3,3 δισ. ευρώ. Από τις παρεμβάσεις στο Σύστημα Υγείας άλλα 2,2 δισ. ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το