Τοπικά

Αντιδράσεις για περιορισμό διορισμών εκπαιδευτικών

Σχολείο

Την αντίδραση του τοπικού συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να διορίσει την ερχόμενη σχολική χρονιά 2.000 εκπαιδευτικούς για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όταν φέτος έχουν διοριστεί μέσω του κρατικού προϋπολογισμού πάνω από 12.500.

Ο κίνδυνος να υπάρχουν άδειες έδρες λόγω της έλλειψης διδακτικού προσωπικού είναι ορατός, ενώ προκύπτει και το ζήτημα της αύξησης της ανεργίας στο χώρο των εκπαιδευτικών, αφού έστω και ως αναπληρωτές φέτος 12.500 άτομα έχουν εργασία για εννιά περίπου μήνες, αμειβόμενοι με 800-900 ευρώ το μήνα ως καθαρές αποδοχές, ενώ στη συνέχεια λαμβάνουν ταμείο ανεργίας.

Παράλληλα, δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και για τους μόνιμους διορισμούς, όπου δεν αναμένεται να υπάρξουν προσλήψεις.

Το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Αναπληρωτών Φιλολόγων, επισημαίνει στο έγγραφό του πως «από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από το λόγο ένα προς πέντε άτομα». Πέρυσι οι μόνιμοι διορισμοί στη δημόσια εκπαίδευση ήταν ελάχιστοι.

Για το διορισμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών την ερχόμενη σχολική χρονιά επισημαίνεται στο έγγραφο του υπουργείου πως «για το σχολικό έτος 2013-2014 εγκρίθηκε η πρόσληψη 2.000 αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, Μουσικά Σχολεία, Καλλιτεχνικά Σχολεία, ΣΜΕΑ, ΚΕΔΔΥ, Ξένα και Μειονοτικά, 2ο Γυμνάσιο Αυλώνα και λυκειακές τάξεις αυτού, Σιβιτανίδειο Σχολή, Σχολείο Αρμενικού Κυανού Σταυρού και Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο του Λονδίνου».

Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών κ. Απόστολος Μούσιος τόνισε πως «αν διοριστούν τόσο λίγοι αναπληρωτές του χρόνου, θα πληγεί το δημόσιο σχολείο. Η εξέλιξη που έχει προκύψει εδώ και μερικές ημέρες, είναι φυσικό να έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς θα δημιουργηθούν πολλά κενά στα σχολεία. Ιδίως στα Δημοτικά υπάρχει η αναλογία ένα τμήμα με έναν δάσκαλο και το πρόβλημα θα φανεί αμέσως».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα τελευταία τρία χρόνια με τις πολιτικές του μνημονίου έχουν χαθεί συνολικά 33.000 θέσεις εργασίας από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Πριν τρία χρόνια εργάζονταν στα σχολεία 193.000 μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και τώρα ανέρχονται στους 160.000.

Παράλληλα υπογράμμισε πως μέχρι τώρα η μείωση αυτή δεν αποτυπώνεται στη λειτουργία του σχολείου για μια σειρά από διάφορους λόγους, όπως παύση λειτουργίας ολοήμερων σχολείων σε εξαθέσια και κάτω Δημοτικά της περιφέρειας και μεταφορά των διδασκόντων στην πρωινή ζώνη, μη τοποθέτηση εκπαιδευτικών στα τμήματα ένταξης, γενικότερη αποδυνάμωση των αντισταθμιστικών θεσμών, συγχώνευση των Γραφείων Εκπαίδευσης και μετακίνηση των εκπαιδευτικών που τα στελέχωναν στα σχολεία. Ωστόσο, αν μειωθούν οι αναπληρωτές, δύσκολα θα βρεθούν τρόποι κάλυψης των αναγκών.

Η μόνη ελπίδα των εκπαιδευτικών είναι πλέον να προσληφθούν του χρόνου αναπληρωτές μέσω του ΕΣΠΑ, καθώς οι 2.000 προσλήψεις που υπολογίζονται για την ερχόμενη σχολική χρονιά, θα χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προυπολογισμό.

Στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας φέτος μειώθηκαν οι αναπληρωτές και οι ωρομίσθιοι που διορίστηκαν. Ειδικότερα πέρυσι διορίστηκαν συνολικά 98 αναπληρωτές και ωρομίσθιοι και φέτος 86.

Μάλιστα μεγάλη ήταν η μείωση στους αναπληρωτές δασκάλους που πέρυσι διορίστηκαν ως αναπληρωτές 25 άτομα και φέτος 16. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής αυξήθηκαν από πέρυσι, αφού φέτος ανέρχονται στους 34, ενώ πέρυσι ήταν 24. Επίσης μεγάλο «ψαλίδι» υπήρξε και στους καθηγητές Πληροφορικής που πέρυσι διορίστηκαν 16 και φέτος τέσσερις.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το