Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αντιδράσεις αγροτών Δράκειας για άρδευση

Δεν συμφωνούν με την ανάληψη της διαχείρισης του έργου από τη ΔΕΥΑΜΒ
Δεν συμφωνούν με την ανάληψη της διαχείρισης του έργου από τη ΔΕΥΑΜΒ

Τη διαχείριση άρδευσης των καλλιεργούμενων εκτάσεών τους προτίθενται να αναλάβουν με προσωπική εργασία οι αγρότες της Δράκειας, υποστηρίζοντας ότι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) αναίρεσε απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου σχετικά με το διορισμό υδρονομέων. Θέση των αγροτών της Δράκειας είναι ότι επιθυμούν να καταβάλλουν το κόστος διαχείρισης του αρδευτικού νερού στους υδρονομείς και όχι στην Επιχείρηση. Παράλληλα, κάνουν λόγο για χαρακτηριστική καθυστέρηση στην έναρξη εκτέλεσης των απαιτούμενων εργασιών, με συνέπεια η άρδευση των καλλιεργούμενων με μήλα και ελιές εκτάσεων να προσδιορίζεται πλέον για τα μέσα του ερχόμενου Μαΐου, με επιπτώσεις στο φυτικό κεφάλαιο.

Καθορίστηκε με απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Δράκειας ο διορισμός υδρονομέων για τη φετινή αρδευτική περίοδο.

Στις αρμοδιότητες των υδρονομέων είναι ο καθαρισμός των αρδευτικών αυλάκων, η διαχείριση του νερού και ο προγραμματισμός για τη διοχέτευσή του στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Ωστόσο, συνεταιριστές και αγρότες της Δράκειας υποστηρίζουν ότι η ΔΕΥΑΜΒ αναίρεσε την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου σχετικά με το διορισμό των υδρονομέων, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση της άρδευσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Βάσει της απόφασης της Επιχείρησης, οι παραγωγοί της Δράκειας είναι πλέον υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το απαιτούμενο κόστος στη ΔΕΥΑΜΒ και όχι στους υδρονομείς.

Η διαχείριση του αρδευτικού νερού και η καταβολή του κόστους στην Επιχείρηση αποτελεί το σημείο τριβής μεταξύ των αγροτών του χωριού και της ΔΕΥΑΜΒ.

Θέση των συνεταιριστών και των παραγωγών είναι να ισχύσει η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου και τη διαχείριση να αναλάβουν οι διορισμένοι υδρονομείς και όχι η ΔΕΥΑΜΒ.

Επιπλέον, στην περίπτωση κατά την οποία η Επιχείρηση προχωρήσει στην εφαρμογή της απόφασής της, οι συνεταιριστές και οι αγρότες της Δράκειας δηλώνουν αποφασισμένοι να αναλάβουν οι ίδιοι με προσωπική εργασία τη διαχείριση του αρδευτικού έργου, με καθαρισμό των αυλάκων και προγραμματισμό της διοχέτευσης νερού από παραγωγό σε παραγωγό.

«Η ΔΕΥΑΜΒ» επισημαίνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας κ. Νίκ. Κάπελας «αναίρεσε την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου σχετικά με το διορισμό υδρονομέων για τη φετινή αρδευτική περίοδο. Επομένως, το κόστος της διαχείρισης δεν θα το καταβάλλουμε πλέον στους υδρονομείς, αλλά στη ΔΕΥΑΜΒ. Εμείς δεν συμφωνούμε, δεν θέλουμε κάτι τέτοιο, καθώς πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα γίνεται η διαχείριση, προκειμένου να καθορίζουμε και τις εργασίες μας στις καλλιέργειες. Δεν θέλουμε να πληρώνουμε στη ΔΕΥΑΜΒ, αλλά απευθείας στους υδρονομείς. Είμαστε διατεθειμένοι, λοιπόν, να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι με προσωπική εργασία τη διαχείριση της άρδευσης. Εμείς θα αναλάβουμε τις εργασίες καθαρισμού των αυλάκων, να κατεβάζουμε το νερό από το βουνό και τον προγραμματισμό διοχέτευσής του από παραγωγό σε παραγωγό. Αντιδρούμε, διότι δεν θέλουμε να πληρώνουμε στη ΔΕΥΑΜΒ, η Επιχείρηση αναίρεσε απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου και γιατί δεν μας ενημερώνει σχετικά με την άρδευση» τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Στο μεταξύ, η εμπλοκή που παρουσιάζεται στο ζήτημα της διαχείρισης έχει ως συνέπεια τη χαρακτηριστική καθυστέρηση στην έναρξη των απαιτούμενων εργασιών για την αρδευτική περίοδο.

«Οι εργασίες έπρεπε να είχαν ξεκινήσει» υποστηρίζει ο κ. Κάπελας «και μέχρι σήμερα δεν έχουν καν δρομολογηθεί. Χρειάζονται δύο εβδομάδες για να καθαριστούν οι αύλακες και να κατέβει το νερό από το βουνό. Λόγω της καθυστέρησης, η άρδευση θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα, με επιπτώσεις στις καλλιέργειες μήλου και ελιάς, οι οποίες απαιτείται άμεσα να ποτιστούν» καταλήγει ο      πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράκειας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το