Photo Gallery, Τοπικά

Αντί για λουλούδια μοίρασαν λαχανικά…

 

Χθες του Αγ. Βαλεντίνου οι παραγωγοί λαϊκών αγορών της Μαγνησίας

Εικόνες από κράτη του τρίτου κόσμου ζωντάνεψαν χθες το πρωί στην παραλία του Βόλου, στο χώρο της παλιάς ιχθυαγοράς, στη διάρκεια δωρεάν διανομής οπωρολαχανικών από παραγωγούς λαϊκών αγορών. Οι παραγωγοί μοίρασαν οπωρολαχανικά, θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση για τα προβλήματά τους, ωστόσο έγινε το «πατείς με, πατώ σε». Εκατοντάδες Βολιώτες έσπευσαν να πάρουν δωρεάν τρόφιμα, πολλοί από αυτούς, χωρίς να έχουν πρόβλημα βιοπορισμού…

Το κατοχικό σύνδρομο βγήκε πάλι στην επιφάνεια χθες το πρωί, στη διάρκεια διανομής δωρεάν οπωρολαχανικών από είκοσι περίπου παραγωγούς λαϊκών αγορών της Μαγνησίας. Οι εκατοντάδες Βολιώτες που συγκεντρώθηκαν για να πάρουν λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, μαρούλια, κρεμμύδια, καρότα, σέλινο, πατάτες, μήλα, ακόμη και κάστανα, κυριολεκτικά ποδοπατήθηκαν, καθώς προσπαθούσαν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούσαν να μεταφέρουν…

Κάποιοι μάλιστα είχαν σταθμεύσει τα οχήματά τους εκεί κοντά και έπαιρναν και ξανάπαιρναν σακούλες με φρέσκα οπωρολαχανικά…

Άλλοι πάλι, οικογένειες ολόκληρες, είχαν μοιραστεί και ο ένας σύζυγος έπαιρνε φρούτα από έναν παραγωγό, ο άλλος σύζυγος λαχανικά από δεύτερο και τα παιδιά από έναν τρίτο…

Μεταξύ αυτών που έσπευσαν στο χώρο της παλιάς ιχθυαγοράς, ήταν και εύποροι Βολιώτες, που δεν σκέφθηκαν ότι στερούν τα τρόφιμα από ένα συμπολίτη, που ίσως τα έχει πραγματικά ανάγκη.

Μέσα πάντως σε 15 λεπτά, από τις 10.55’ μέχρι τις 11.10’ το πρωί, μοιράστηκαν περισσότεροι από 10 τόνοι οπωρολαχανικά από τα 20 περίπου αγροτικά αυτοκίνητα των παραγωγών και τους πάγκους που είχαν στηθεί στην παραλιακή οδό.

Ορισμένοι μάλιστα είχαν λάβει θέση στην παραλία, πολύ πριν καταφθάσουν τα οχήματα των παραγωγών φορτωμένα με τα οπωρολαχανικά σε κλούβες.

Η κίνηση των παραγωγών λαϊκών αγορών, σύμφωνα με τον πρόεδρό τους κ. Απ. Τσακανίκα, είχε στόχο να σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις, όπως οι υπόλοιποι αγρότες, ενώ δεν λαμβάνουν επιστροφή ΦΠΑ. Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών διεκδικούν μεταξύ άλλων μείωση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν στις αρδεύσεις και στα θερμοκήπια, να μη φορολογηθούν τα αγροτεμάχια, να μειωθούν οι εισφορές στον ΕΛΓΑ κ.ά.

«Πρέπει οι κυβερνώντες να δουν αυτές τις σκηνές σήμερα εδώ, για να δουν τι τραβάει ο κόσμος» δήλωσε ο κ. Τσακανίκας.

Σε ψήφισμα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Θεσσαλίας προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα αναφέρονται τα εξής: «Παρά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις όλων των συναδέλφων παραγωγών από την ψήφιση του Νόμου 3842/2010, έχει διαπιστωθεί ότι είναι αντισυνταγματικό, να φορολογείται κανείς δύο φορές για το ίδιο αντικείμενο εργασίας ως παραγωγός στο χωράφι και ως έμπορος στο χώρο των λαϊκών αγορών. Πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι είμαστε ο μόνος κλάδος αγροτών που δεν επιδοτείται και αδικείται, δίχως να έχει επιστροφή ΦΠΑ, όπως οι υπόλοιποι αγρότες. Και είμαστε οι παραγωγοί που πουλάμε κατευθείαν στον καταναλωτή χωρίς μεσάζοντες. Γι’ αυτό διεκδικούμε την τροποποίηση του Νόμου 3842/2010, προτείνοντας:

-Τοποθέτηση της φορολογικής ταμειακής μηχανής με συντελεστή φορολόγησης 0% ΦΠΑ επί των πωλήσεων, όπως άλλωστε προβλέπεται στην Κοινοτική Οδηγία περί ΦΠΑ 2006/112ΕΚ, ώστε αφενός να τηρούνται οι διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας αναφορικά με τη συγκομιδή αποδείξεων από τον καταναλωτή, αφετέρου να είναι δυνατή η αποτίμηση των ακαθάριστων εσόδων των παραγωγών, η οποία αφορά στις λιανικές πωλήσεις. Με τον εν λόγω τρόπο δίδεται η δυνατότητα συμπίεσης των τιμών των προϊόντων επ’ ωφελεία των καταναλωτών.

-Συναλλαγές χονδρικής πώλησης με συντελεστή ΦΠΑ 0% άνευ δυνατότητας επιστροφής ΦΠΑ επί των χονδρικών πωλήσεων, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων και κατ’ επέκταση η παράνομη επιστροφή ΦΠΑ.

-Επιστροφή ΦΠΑ επί των αγορών, καλλιεργητικών εξόδων, εφοδίων, το οποίο έχει ήδη καταβληθεί από τους παραγωγούς.

-Βιβλία εσόδων-εξόδων απλογραφικά, προκειμένου να υπολογίζεται το καθαρό εισόδημα.

-Κατάργηση του ειδικού τιμολογίου παράδοσης αγροτικών προϊόντων (πράσινο στοιχείο).

-Μείωση του κόστους παραγωγής.

-Μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.

-Μείωση εισφορών ΕΛΓΑ.

-Πετρέλαιο για τα αγροτικά μηχανήματα τράνζιτ (αφορολόγητο), όπως στους εφοπλιστές. Και όλα αυτά για να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να προσφέρουμε φρέσκα και φθηνά ελληνικά προϊόντα».

Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών μαζί με τα οπωρολαχανικά μοίραζαν και φυλλάδια με τα προβλήματα και τα αιτήματά τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το