Κατηγορίες: Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για το PSI

Αισιοδοξία της κυβέρνησης για επιτυχή κατάληξη της ανταλλαγής ομολόγων και του "κουρέματος" του χρέους

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη για την επιτυχή κατάληξη της ανταλλαγής των ομολόγων και το “κούρεμα” του χρέους, που εκτιμά ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Μαρτίου, πριν τη λήξη του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ στις 20 Μαρτίου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών, που συνεδρίασε στη Ζυρίχη, δηλώνει αισιόδοξο και εκτιμά ότι η συμφωνία θα ξαναβάλει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. “Το IIF είναι πεπεισμένο ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανταλλαγής θα συνεισφέρει σημαντικά στη διευκόλυνση της επίσημης χρηματοδότησης της Ελλάδας και θα βοηθήσει την Ελλάδα να πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν τις βάσεις για την οικονομική ανάκαμψη. Αυτά είναι σημαντικά βήματα για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους, που αντιμετωπίζουν τα συνολικά δημοσιονομικά προβλήματα και τα προβλήματα χρέους στην Ευρωζώνη και αποκαθιστούν την οικονομική σταθερότητας, η οποία είναι κρίσιμη για την ενδυνάμωση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας” αναφέρει στην ανακοίνωσή του το IIF.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με συνέντευξή του στους “New York Times” δηλώνει ότι είμαστε κοντά σε καθολική συμμετοχή και τονίζει ότι οποιαδήποτε άλλη λύση θα ήταν πολύ χειρότερη. “Πλησιάζουμε το στόχο της καθολικής συμμετοχής. Η εναλλακτική λύση θα ήταν πολύ επώδυνη. Εάν αυτή η συμφωνία αποτύγχανε, η επόμενη προσφορά στους ομολογιούχους θα ήταν πολύ χειρότερη, χωρίς τα κίνητρα που έχει η παρούσα προσφορά” σημειώνει ο κ. Χριστοδούλου.

Το γερμανικό περιοδικό “Spiegel” επικαλείται πηγές της ΕΚΤ, που εκτιμούν ότι οι ρήτρες συλλογικής δράσης θα ενεργοποιηθούν, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των ιδιωτών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας τονίζοντας ότι “παραμένω αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη μ’ ένα σοβαρό κίνδυνο, πληρώνοντας πολύ βαρύ τίμημα για λάθη δεκαετιών, δικά μας και των εταίρων μας στην Ευρωζώνη. Έχει μεγάλη σημασία να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν αυτή η δοκιμασία και να περάσουμε όλοι μαζί απέναντι, χωρίς να μείνει κανείς πίσω. Είναι υποχρέωσή μας να αναλώσουμε όλες τις δυνάμεις για τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης, για να μην βρουν έδαφος ακρότητες και φανατισμοί που ευνοούνται σε τέτοιες συνθήκες”.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση, μετά την υπογραφή όλων των αποφάσεων και των εγκυκλίων που απομένουν για την εκταμίευση της βοήθειας, περνά πλέον στο πεδίο της εφαρμογής, καθώς στον επόμενο έλεγχο η τρόικα θα ζητήσει χειροπιαστά αποτελέσματα για το πραγματικό άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την εξέλιξη στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, την πορεία του ασφαλιστικού, η βιωσιμότητα του οποίου θα επανεξεταστεί, καθώς και το εάν αποδίδει η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, ειδική επιτροπή, θα εξετάσει από ποιους τομείς του δημοσίου μπορούν να περικοπούν κι άλλες δαπάνες, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. “Εκείνο το οποίο βάζουμε ως στόχο είναι α περάσουμε τον επόμενο χρόνο σ’ ένα πρωτογενές θετικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα μας. Λέω ότι αυτά θα προκύψουν από μια μελέτη, η οποία αυτή διεξάγεται από το υπουργείο Οικονομικών με τη βοήθεια τρίτου ανεξάρτητου συνεργάτη, που θα μας υποδείξει τομείς των δαπανών, που θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε ότι είναι οι χώροι στους οποίους θα μπορούσαν αν γίνουν παρεμβάσεις, για περικοπές των δαπανών” τόνισε ο Φίλιππος Σαχινίδης.

Επόμενο “καυτό” μέτωπο για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές αποτελούν τα πρόσθετα μέτρα της διετίας 2013-2014 τα οποία πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τον Ιούνιο. Ανάμεσά τους είναι το νέο φορολογικό, οι βασικοί άξονες του οποίου θα προβλέπουν κατάργηση φοροαπαλλαγών και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, θέσπιση ενιαίου φόρου για τα ακίνητα και φορολογικό συντελεστή 15% για τις επιχειρήσεις.

Μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να υιοθετηθούν και οι μειώσεις μισθών από 10-20% στα ειδικά μισθολόγια, η αποχώρηση 15.000 ατόμων από το δημόσιο μέσω εφεδρείας, αλλά και η περικοπή ή ακόμη και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων. Παράλληλα, τον Ιούνιο λήγει και η προθεσμία για την προκήρυξη διαγωνισμών για την αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, ΟΠΑΠ,ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC.

Και τρίτο πακέτο βοήθειας;

Η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας υποστηρίζει σήμερα το περιοδικό “Spiegel”, επικαλούμενο πληροφορίες του από στελέχη της τρόικα. Το τρίτο πακέτο θα είναι ύψους 50 δισ. ευρώ για τα έτη 2015 – 2020. Η πρόβλεψη αυτή υπήρχε σε ειδική παράγραφο της καινούριας έκθεσης της τρόικα, σύμφωνα όμως με το “Spiegel” διαγράφηκε μετά από ισχυρές πιέσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι την πιθανότητα να υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα είχε εκφράσει πριν από λίγες ημέρες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Γερμανικές αντιδράσεις

Σε έκτακτο συνέδριο που πραγματοποίησε η Χριστιανοκοινωνική Ένωση της Βαυαρίας το Σάββατο, πολλά στελέχη της εξέφρασαν την άποψη ότι σε περίπτωση που αποτύχει το νέο μνημόνιο στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο Β, για μια συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Δεν θα δεχθούμε τρίτο πακέτο βοήθειας, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας του κρατιδίου της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, συνεχίζει την επικοινωνιακή του εκστρατεία για να πέσουν οι τόνοι με την Ελλάδα. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “Welt” τονίζει ότι η Γερμανία είναι μια χώρα ισχυρή και πάντα ο ισχυρός, όπως λέει, πρέπει να διαχειρίζεται με υπευθυνότητα και ευαισθησία την ισχύ του. “Η Γερμανία πρέπει να δίνει κατευθύνσεις και όχι διαταγές και χαρακτηριστικά αναφέρει, όποιος κραδαίνει το τευτονικό ρόπαλο ίσως να πάρει πίσω μπούμερανγκ” είπε χαρακτηριστικά.

Σε διαφορετική κατεύθυνση οι Φιλελεύθεροι, με το νέο γενικό γραμματέα, Πάτρικ Ντέρικ να δηλώνει στην εφημερίδα “Bild” ότι οι “περισσότεροι Έλληνες αναγνωρίζουν την βοήθειά μας όμως κάποιοι πολιτικοί τους προτιμούν να βρίζουν την Ευρώπη για να κρύψουν τα δικά τους σφάλματα”. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα περίμενε και ένα ευχαριστώ από τους Έλληνες για τη βοήθεια της Γερμανίας ενώ καλεί τον κ. Παπούλια να συμβάλλει και αυτός ώστε να πέσουν οι τόνοι.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Amber Alert: Εξαφάνιση 12χρονου από τον Άγιο Παντελεήμονα

Συναγερμό σημαίνει το Χαμόγελο του Παιδιού, μετά την εξαφάνιση του 12χρονου Σαλάμ Αμπού Ατά σήμερα,…

7 Ιουλίου 2024

Δίκη για το Μάτι: Αύριο η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό – Στο εδώλιο ξανά οι 21 κατηγορούμενοι

Ξεκινά, αύριο, Δευτέρα, στο Εφετείο η δίκη σε 2ο βαθμό για τη φονική πυρκαγιά στο…

7 Ιουλίου 2024

Μπράιαν Τζόνσον: Ο μεγιστάνας που θέλει να νικήσει το χρόνο λέει πως γερνά ένα έτος κάθε 19 μήνες

O Μπράιαν Τζόνσον, ο άνδρας που θέλει να νικήσει το χρόνο και να ζήσει για…

7 Ιουλίου 2024

Γυναίκα έχασε τη ζωή της – Πιάστηκαν τα ρούχα της σε τελεφερίκ και έπεσε από γκρεμό

Μια μητέρα δύο παιδιών έχασε τη ζωή της σε ένα τραγικό δυσύχημα στην Ιταλία, πέφτοντας…

7 Ιουλίου 2024

Πενήντα αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά πενήντα αγροτοσαδικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην χώρα το τελευταίο 24ωρο από τις 18:00 στις 06-07-2024…

7 Ιουλίου 2024

Λόρδος Βύρωνας: Νέα στοιχεία γύρω από το μυστήριο του τόπου ταφής της κόρης του

Το μυστήριο που σκεπάζει την τύχη της σορού της Αλέγκρας Μπάιρον, κόρης του Λόρδου Βύρωνα…

7 Ιουλίου 2024