Photo Gallery, Τοπικά

Αντίστροφη μέτρηση…

Προς στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι ο Καντάφι ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός


ΤΡΙΠΟΛΗ, 18.

Η κυβέρνηση της Λιβύης ανακοίνωσε την άμεση κατάπαυση του πυρός, για να προστατευθούν οι άμαχοι, όπως όριζε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών. Η ενέργεια αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από το Παρίσι ότι στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης θα πραγματοποιηθούν «σύντομα, εντός των επομένων ωρών».

Στο μεταξύ, επιταχύνεται ο στρατιωτικός σχεδιασμός για ενδεχόμενη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη εφόσον πέσουν στο κενό οι διακηρύξεις Καντάφι περί κατάπαυσης του πυρός. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι «όλα είναι έτοιμα» για στρατιωτική δράση στη Λιβύη και η προβλεπόμενη διάσκεψη κορυφής το Σάββατο στο Παρίσι θα επιτρέψει να «αναλυθεί» η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από την Τρίπολη, και να «εξαχθούν συμπεράσματα».
Οι ανακοινώσεις του καθεστώτος Καντάφι περί άμεσης κατάπαυσης του πυρός ήλθαν εν μέσω «πυρετού» για το συντονισμό της επιχείρησης επιβολής Ζώνης Αεροπορικού Αποκλεισμού στη Λιβύη κατ’ εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Μούσα Κούσα, επισήμανε: «Αποφασίσαμε άμεση κατάπαυση του πυρός και άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η Λιβύη ενδιαφέρεται πολύ για την προστασία των αμάχων. Το κράτος θα προστατεύσει όλους τους ξένους και τα ξένα περιουσιακά στοιχεία στη Λιβύη».

Ο διοικητής των Λίβυων αντικαθεστωτικών Χαλίφα Χεφτίρ δήλωσε ότι η κατάπαυση πυρός που ανακοινώθηκε «δεν είναι σημαντική» για την αντιπολίτευση και έκρινε ότι πρόκειται για «μπλόφα» του Λίβυου ηγέτη.

Προειδοποίηση Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποίησε το Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ότι θα γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του εάν δεν συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποκλείοντας όμως ταυτόχρονα την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη χώρα.
Αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Ομπάμα είπε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει τους Ευρωπαίους και Άραβες συμμάχους της να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη.
Ο Ομπάμα δεν διευκρίνισε πόσα και ποια στρατιωτικά μέσα θα διαθέσουν οι ΗΠΑ, αποσαφήνισε όμως ότι δεν πρόκειται να στείλουν χερσαίες δυνάμεις.

Οι προετοιμασίες

για στρατιωτική δράση

«Η Βρετανία θα αρχίσει αμέσως την ανάπτυξη των πολεμικών της αεροσκαφών προς τις βρετανικές αεροπορικές βάσεις από όπου θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Αυτή τη στιγμή, δύο βρετανικές φρεγάτες πλέουν στη Μεσόγειο: το HMS Westminster και το HMSCumberland. Επίσης η Βρετανία διαθέτει αεροπορικές βάσεις στη Μάλτα και στην Κύπρο, αλλά θα χρειαστεί την έγκριση των κυβερνήσεων των δύο χωρών για να τις χρησιμοποιήσει.

Στο Παρίσι, ο Νικολά Σαρκοζί συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, τον υπουργό Άμυνας Ζεράρ Λονγκέ και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Εντουάρ Γκιγιό.

Ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Δανία και το Κατάρ ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη. Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη.

Το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ επιταχύνει τον στρατιωτικό σχεδιασμό ενόψει της πιθανής του συμμετοχής στη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη, η οποία ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του οργανισμού.
«Οι πρεσβευτές» των 28 χωρών μελών «έχουν συμφωνήσει να επιταχύνουν τον στρατιωτικό σχεδιασμό» στο θέμα της Λιβύης, δήλωσε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες του ΝΑΤΟ «θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό στις λεπτομέρειές του με στόχο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την υποστήριξη της επιβολής εμπάργκο όπλων ή μίας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το